Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Roparun haalt tijdens jubileumeditie ruim 2 miljoen euro op

Roparun haalt tijdens jubileumeditie ruim 2 miljoen euro op

LANDGRAAF (ANP) - Met de dertigste editie van de Roparun is ruim 2 miljoen euro opgehaald, geld dat bestemd is voor projecten die leven met kanker proberen te verbeteren. Er werd 2.030.030 euro opgehaald, "een stoer bedrag waar we heel blij mee zijn", aldus een woordvoerder.

Het is voor het eerst in twee jaar dat het loopevenement weer kon doorgaan, nadat corona in 2020 en 2021 een streep door de run zette. Tijdens eerdere edities werd gestart in Parijs of Noord-Duitsland en in drie dagen tijdens het Pinksterweekend door vier landen hardgelopen. Deze jubileumeditie was twee dagen en volledig in Nederland vanwege corona.

De 175 teams liepen 300 kilometer door de zuidelijke provincies, de start en finish was in Landgraaf op het festivalterrein van Pinkpop. "Een deel van de teams liep linksom en een deel rechtsom, het is de eerste editie dat ze elkaar tegenkwamen."

Dag en nacht gelopen

Tijdens de run wordt dag en nacht gelopen. Teams hebben maximaal acht lopers verdeeld over twee groepen. Terwijl de ene groep om en om rent en "zo'n 30, 40, 50 kilometer afleggen, hoe ver ze zelf willen", gaat de andere groep "rusten, eten, masseren en verplaatsen", om daarna de dienst weer over te nemen, legt de woordvoerder uit.

De teams nemen eigen begeleiders mee, waaronder chauffeurs, fietser die meerijden voor de route en steun, cateraars en andere verzorgers. Iedereen moest voorafgaand een coronabewijs laten zien.

De Roparun wordt sinds 1992 georganiseerd en heeft sindsdien zo'n 90 miljoen euro opgehaald. In recordjaar 2019 werd door 340 teams 5,6 miljoen euro binnengehaald. Het geld gaat naar grote en kleine projecten "die kwaliteit van leven toevoegen" voor kankerpatiënten, aldus de woordvoerder. Zo werd er 800 euro ingebracht voor een verwendag op een oncologieafdeling. Familiehuis Daniel den Hoed kon rekenen op een grote donatie. Het huis biedt een tijdelijk 'tweede thuis' aan familieleden van kankerpatiënten, zodat zij dicht bij elkaar kunnen zijn.

Meer uit Binnenland

Vermoedelijk ontvoerde man in Spanbroek gevonden in Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is maandag gevonden in Beverwijk, meldt de politie. Hij wordt medisch onderzocht en daarna verhoord. "We bedanken echt iedereen die met ons mee heeft gezocht, het waren er velen!", aldus de politie.

14 minuten geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

1 uur geleden
Zege van BBB in Eerste Kamer kan nog wat groter worden

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging wordt dinsdag de grootste partij in de Eerste Kamer, dat staat wel vast. De boerenpartij krijgt vrijwel zeker zeventien zetels. Maar met hulp van andere partijen kunnen dat er misschien achttien worden, heeft de Verkiezingsdienst van het ANP doorberekend.

3 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

5 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

5 uur geleden
Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

8 uur geleden
Organisatie festival 'geschokt' door dodelijk steekincident

AMSTERDAM (ANP) - De organisatie van het festival Solid Grooves zegt geschokt te zijn door het dodelijke steekincident dat zondagavond op het festivalterrein plaatsvond. "We tasten in het duister over het hoe en waarom", staat in een verklaring op de website. "Onze gedachten gaan naar de slachtoffers, hun naasten en ooggetuigen van dit heftige incident."

12 uur geleden