Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rookverbod op Thoolse stranden? 'Dat valt niet te handhaven'

Rookverbod op Thoolse stranden? 'Dat valt niet te handhaven'

ZEELAND - De oproep van Stichting De Noordzee om kustgemeenten aan te sporen tot een rookverbod op stranden, ontvangt gemengde reacties. Sjon Janssen, een actieve sportvisser bij HSV De Zeebaars in Sint Philipsland, ziet uitdagingen. “Een rookverbod in een gebouw is wel te handhaven, maar niet op een strand.”

Op zaterdag 5 augustus vond de laatste opruimactie plaats van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2023 in Zeeland. De organisatie, Stichting De Noordzee, meldt dat er gedurende vijf dagen maar liefst 735 kilo afval van de Zeeuwse Noordzeestranden zijn verwijderd door 147 vrijwilligers.

Ook raapten de vrijwilligers in totaal 2067 peuken van de stranden. De opruimactie vond plaats in Cadzand, Vlissingen, Vrouwenpolder, Neeltje Jans en Westenschouwen. Om te voorkomen dat peuken in de natuur belanden, roept Stichting De Noordzee kustgemeentes op om rookvrije stranden in te stellen.

Bedreiging
Sebastiaan Verkade, de organisator van de Boskalis Beach Cleanup Tour, legt uit waarom: “Op drukbezochte stranden vormen peuken het grootste deel van het gevonden afval. Hier in Zeeland hebben we meer dan tweeduizend peuken verzameld, maar dit is slechts een fractie van het totale aantal. Peuken vormen een ernstige bedreiging voor de natuur en het milieu. Het strand mag geen asbak zijn.”

Sjon Janssen uit Sint Philipsland is echter niet overtuigd van het plan voor rookvrije stranden. “Hoeveel kilometer strand hebben we wel niet? Dat valt niet te handhaven. Bovendien moeten er borden in verschillende talen worden geplaatst, omdat buitenlandse bezoekers anders niet begrijpen dat de stranden rookvrij zijn.” Hij ziet wel iets in andere alternatieven, zoals het plaatsen van meer prullenbakken voor peuken.

De tekst gaat verder onder de foto


Privéfoto Sjon Janssen

Rookverbod
Janssen erkent dat het probleem van zwervende peuken vooral speelt op toeristische plekken. Toch blijft hij de handhaving ervan uitdagend vinden. Tijdens viswedstrijden op stranden geldt een rookverbod, maar zelfs dat blijkt lastig te handhaven. “Zodra je je even omdraait, staat er al iemand achter je met een sigaret in de hand.”

Toch benadrukt Verkade de noodzaak van rookvrije stranden. “Eén peuk bestaat voor 95 procent uit plastic, bevat meer dan zevenduizend chemicaliën en kan tot wel duizend liter water vervuilen.” Tijdens de opruimactie zijn de meeste peuken gevonden op het strand van Cadzand, namelijk 789 stuks.

Peukenafval
Verkade dringt er bij andere gemeenten op aan om het voorbeeld van Schouwen-Duiveland te volgen, die in 2019 als pionier een rookvrije zone introduceerde op het strand van Renesse. Steeds meer gemeenten, waaronder Noordwijk en Goeree-Overflakkee, volgen dit voorbeeld in de strijd tegen peukenafval. Dit is volgens Verkade van cruciaal belang om schone stranden en een gezonde Noordzee te waarborgen.

Na de opruimactie in Zeeland wordt ook de rest van de Noordzeekust aangepakt. De eindresultaten worden op 15 augustus bekendgemaakt in Zandvoort. Wie wil bijdragen aan deze inspanningen, kan zich nog altijd aanmelden via www.beachcleanuptour.nl.

Meer uit Tholen

Woning in Poortvliet gesloten na vondst enorme hoeveelheid drugs

POORTVLIET - Een woning aan het Kerkplein in Poortvliet moet vanwege een drugsvondst zes maanden lang gesloten blijven. Zo heeft burgemeester Marleen Sijbers vandaag besloten. In de woning werd op 22 maart een grote hoeveelheid hard- en softdrugs aangetroffen na een inval van de politie.

11 uur geleden
Programma dodenherdenkingen in Sint Philipsland en Tholen

SINT PHILIPSLAND/THOLEN - Op zaterdag 4 mei worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogs- of vredesoperaties herdacht in Sint Philipsland en Tholen. Alle inwoners van de gemeente Tholen worden uitgenodigd voor deze herdenkingsbijeenkomsten.

12 uur geleden
Nagenieten van Koningsdag in Poortvliet, Smerdiek en Stavenisse met foto's [FOTOALBUM]

POORTVLIET/SINT-MAARTENSDIJK/STAVENISSE - Het is elk jaar weer spannend of Koningsdag droog blijft, maar gelukkig brak na een grijze ochtendlucht in de loop van de dag de zon door. De inwoners van Poortvliet, Smerdiek en Stavenisse genoten afgelopen zaterdag van een gezellig feest, waarbij ze elkaar begroetten met een lach en complimenten geven over elkaars oranje outfits.

18 uur geleden
Hoezo vrij? Nederland gewoon aan het werk tijdens Dag van de Arbeid

THOLEN - Bijna overal ter wereld wordt vandaag de Dag van de Arbeid gevierd en kunnen werknemers genieten van een betaalde feestdag. Nederland vormt hierop een uitzondering: waar bijvoorbeeld onze Belgische en Duitse buren vrij zijn, wordt in Nederland door vrijwel iedereen 'gewoon' gewerkt. Daar is een reden voor.

19 uur geleden
Brandweer blust afvalbrand naast de weg aan rand Stavenisse

STAVENISSE - De brandweer is gisteravond zonder spoed uitgerukt naar een brandje langs de Molendijk in Stavenisse. Een stapel afval stond in de fik. De brandweerlieden hebben het vuur gedoofd. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

1 dag geleden
In beeld: Koningsdag in Stalland, Flupland en Oud-Vossemeer [FOTOALBUM]

OUD-VOSSEMEER/SINT-ANNALAND/SINT PHILIPSLAND - Koningsdag begon voor de vroege verkopers met een somber weertje, maar eindigde met een lekker zonnetje. De inwoners van Stalland, Flupland en Oud-Vossemeer maakten er afgelopen zaterdag een groot feest van.

1 dag geleden
Politie zoekt de eigenaren van bijna tweehonderd sieraden en horloges

ZEELAND - De politie is op zoek naar de eigenaren van bijna tweehonderd sieraden en horloges. Deze spullen zijn begin april in beslag genomen bij de arrestatie van een 58-jarige man die wordt verdacht van meerdere inbraken in Zeeland.

2 dagen geleden