Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ronnie Brunswijk nieuwe voorzitter Surinaams parlement

Ronnie Brunswijk nieuwe voorzitter Surinaams parlement

PARAMARIBO (ANP) - De in Nederland voor drugshandel veroordeelde Ronnie Brunswijk leidt de komende jaren het Surinaamse parlement. De voorman van de politieke partij ABOP is gekozen tot voorzitter. Ondervoorzitter is Dew Sharman van de VHP, de grootste coalitiepartij.

De keuze voor Brunswijk kreeg steun van de hele coalitie met in totaal 33 stemmen. De grootste oppositiepartij, de NDP van president Desi Bouterse, droeg geen kandidaat voor. De ABOP van Brunswijk heeft bij de verkiezingen acht zetels behaald. Daarmee zijn Brunswijk en zijn partij een belangrijke pijler van de nieuwe coalitie. Behalve de positie van parlementsvoorzitter zal de ABOP ook de functie van vicepresident invullen.

De 59-jarige Brunswijk draait net als Bouterse al jaren mee in de Surinaamse maatschappij en politiek. Brunswijk kreeg zijn eerste bekendheid in de jaren tachtig als leider van het Junglecommando. In de zogenoemde Binnenlandse Oorlog vocht hij tegen het militaire regime van Bouterse. Voor die tijd, tot 1984, was hij lijfwacht van Bouterse die toen legerleider was.

Veroordeling

Ook als zakenman is Brunswijk bekend. Hij bezit enkele goudconcessies waardoor hij wordt gezien als een vermogend man. Tijdens verkiezingscampagnes schroomt hij niet letterlijk met geld te strooien.

Als politicus timmert Brunswijk al zo’n vijftien jaar aan de weg. In 2010 vormde hij samen met de NDP van Bouterse en enkele andere partijen een regering. Hoewel de NDP ook nu wel oren had naar samenwerking met de ABOP, heeft Brunswijk daar niet voor gekozen. Een lastig punt voor Brunswijk is zijn veroordeling voor drugshandel door het Nederlandse Openbaar Ministerie. Hierdoor kan hij niet vrijuit reizen.

Meer uit Buitenland

Moeder Navalny brengt bezoek aan graf

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft de dag na zijn uitvaart opnieuw zijn graf bezocht. Ook andere rouwende mensen kwamen daar zaterdag afscheid nemen.

2 uur geleden
Jemen meldt dat beschoten vrachtschip Rubymar is gezonken

ADEN (ANP/RTR) - De Jemenitische autoriteiten zeggen dat het vrachtschip Rubymar is gezonken. Het vaartuig bleef eerder verlaten achter op de Rode Zee nadat het onder vuur was genomen door Houthi-rebellen.

2 uur geleden
President Argentinië zegt staatspersbureau te sluiten

BUENOS AIRES (ANP) - De radicaal-rechtse Argentijnse president Javier Milei sluit naar eigen zeggen het staatspersbureau Télam. Milei stelt dat de regering geen geld heeft en dat "het persbureau in de afgelopen decennia is misbruikt voor propaganda voor de Kirchners". In 2003 werd Néstor Kirchner president van Argentinië. Hij werd in 2007 opgevolgd door zijn vrouw Cristina Kirchner die tot december 2015 president was.

2 uur geleden
Bronnen: gedeeltelijke overeenstemming over bestand Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - De partijen die onderhandelen over een bestand in de Gazastrook zijn het op belangrijke punten eens geworden, zeggen Egyptische veiligheidsbronnen tegen persbureau Reuters. De gesprekken worden zondag hervat in Caïro.

2 uur geleden
Berlijn bezorgd over mogelijk afgeluisterd gesprek hoge militairen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse parlementariërs zijn bezorgd over berichten dat een vertrouwelijk overleg van hoge officieren van de 'Bundeswehr' is afgeluisterd door Russen. Russische media berichten over de communicatie waarbij zou zijn gesproken over de mogelijkheid van een aanval op de Krimbrug over de Straat van Kertsj en waar ook werd opgemerkt dat "de Britten er mensen op de grond hebben".

3 uur geleden
Frankrijk houdt Israël verantwoordelijk voor blokkade hulp Gaza

PARIS (ANP/AFP) - Israël is "overduidelijk" verantwoordelijk voor de blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook en "de onrechtvaardige toestand" daar, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné. De bewindsman vaart uit tegen Israël in een vraaggesprek met de krant Le Monde.

5 uur geleden
Amerikaans mode-icoon Iris Apfel op 102-jarige leeftijd gestorven

NEW YORK (ANP) - Amerikaans mode-icoon, model en interieurontwerpster Iris Apfel is op 102-jarige leeftijd gestorven, is op haar Instagrampagina bekendgemaakt. Apfel werd vooral op hoge leeftijd bekend door haar uitbundige kledingstijl. Haar lijfspreuk was "durf anders te zijn!".

9 uur geleden