Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Roken onder jongeren daalt niet meer

Roken onder jongeren daalt niet meer

UTRECHT (ANP) - Het roken onder jongeren nam jarenlang af, maar de daling is nu gestopt. Van alle scholieren heeft 17 procent weleens een sigaret gerookt. Dat is evenveel als twee jaar eerder. Het is wel aanzienlijk minder dan vroeger. In 1999 had 54 procent van de Nederlandse scholieren weleens een sigaret opgestoken.

Ook het alcoholgebruik daalt niet meer. In 2003 had 84 procent van alle 12- tot 16-jarigen weleens alcohol gedronken, in 2015 was het gedaald naar 44 procent. Inmiddels is het gestegen naar 47 procent.

Het Trimbos-instituut heeft eind vorig jaar ruim 6000 leerlingen van 110 middelbare scholen en bijna 1800 leerlingen van 46 basisscholen gevraagd naar hun ervaringen met verslavende middelen. De GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deden onderzoek onder ruim 170.000 leerlingen in klassen 2 en 4 van middelbare scholen.

Gebruik lachgas

Een op de tien middelbare scholieren zegt ooit lachgas te hebben gebruikt. Sommigen van hen namen tien ballonnetjes achter elkaar.

Van de kinderen in groepen 7 en 8 van de basisschool zei 2,3 procent weleens lachgas te hebben genomen. Omgerekend betekent dit dat in elke twee klassen één kind zit dat ervaring heeft met het nemen van lachgas. Die antwoorden zijn betrouwbaar, de onderzoekers hebben niet de indruk dat de kinderen stoer of grappig wilden doen bij het invullen van de anonieme vragenlijsten, zegt het Trimbos-instituut. Een op de acht kinderen in groep 7 of 8 zegt al weleens alcohol te hebben gedronken.

Drankgebruik op platteland

Bij het roken blijkt verschil te zitten tussen opleidingsniveaus. Van de vmbo'ers heeft bijna een kwart weleens gerookt. Op het vwo is dit 12 procent. Fors drankgebruik (binge drinken) komt vooral voor op het platteland, zoals West-Brabant, Friesland en Twente. In steden als Amsterdam en Den Haag gebeurt dit aanzienlijk minder vaak.

Volgens de instituten zijn meer maatregelen nodig om de doelen van het zogenoemde Nationale Preventieakkoord te halen. In 2018 stelde de overheid als doel dat minderjarigen over een tijdje niet meer roken en geen alcohol meer drinken.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Dam tot Damloop gaat door vanuit huis

AMSTERDAM (ANP) - De Dam tot Damloop start dit jaar niet vanaf de Prins Hendrikkade in Amsterdam, maar bij de eigen voordeur van de deelnemers. De hardloopwedstrijd kon vanwege het coronavirus niet doorgaan en de organisatie komt daarom met een aangepaste 'Home Edition'.

2 dagen geleden
Florida meldt recordaantal nieuwe besmettingen

MIAMI (ANP) - In de Amerikaanse staat Florida is een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. In 24 uur tijd werden er meer dan 15.000 nieuwe gevallen geregistreerd, meldden de lokale autoriteiten zondag. In geen andere staat in de VS zijn meer dagelijkse infecties gemeld.

2 dagen geleden
Catalonië beveelt thuisisolatie voor inwoners Lerida

LERIDA (ANP) - De regering van de Spaanse regio Catalonië heeft zondag bewoners in en rond de stad Lerida bevolen om weer in thuisisolatie te gaan als gevolg van een opleving van het aantal coronagevallen.

2 dagen geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt naar 107

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is licht gestegen van 103 op zaterdag naar 107 op zondag. Daarvan verblijven 24 patiënten op de intensive care, twee minder dan zaterdag.

2 dagen geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt boven de honderd

ROTTERDAM (ANP) - Voor het eerst in een paar dagen is het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt gestegen naar boven de honderd. Het aantal coronapatiënten op de intensive care bedraagt nu 26, een meer dan vrijdag.

3 dagen geleden
Overleden zorgmedewerkers herdacht op de Dam

AMSTERDAM (ANP) - Een kleine groep zorgmedewerkers kwam zaterdagmiddag bijeen op de Dam in Amsterdam om hun collega's te herdenken die aan het coronavirus zijn overleden.

3 dagen geleden
WHO meldt recordaantal nieuwe coronabesmettingen

GENÈVE (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. In 24 uur tijd kwamen er wereldwijd 228.102 gevallen bij. Het vorige trieste record dateerde van 4 juli met 212.326. Het dagelijks dodental door Covid-19 bleef stabiel op ongeveer 5000. Inmiddels heeft de ziekte meer dan 555.000 mensen het leven gekost.

4 dagen geleden