Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Roggenplaat blijft door 1,4 miljoen kubieke meter zand een wegrestaurant

Roggenplaat blijft door 1,4 miljoen kubieke meter zand een wegrestaurant

GOES - Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is maandag aanwezig geweest bij het slot van de zandsuppletie van de Roggenplaat.

Ze overhandigde bij wijze van sluitstuk een plaquette aan gedeputeerde Anita Pijpelink en directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten. De plaquette komt te hangen in de Plompe Toren in Burgh-Haamstede.

Kokkels

De Roggenplaat is de laatste maanden opgehoogd met 1,4 miljoen kubieke meter zand. Als dit niet was gebeurd, dan was de plaat door zandhonger onder het water verdwenen. Nu behoudt de zandplaat in de Oosterschelde haar functie als ‘wegrestaurant’ voor trekvogels en rustplaats voor zeehonden. Ook is er 16,4 ton kokkels uitgestort, waardoor het bodemleven ongeveer hetzelfde blijft als voor de suppletie. “Met het ophogen van de Roggenplaat zorgen we niet alleen voor een voedselrijke zandplaat. We brengen hiermee verschillende belangen bij elkaar. We zorgen voor een slimme kustverdediging, bouwen aan een rijke en diverse natuur en creëren kansen voor economische ontwikkeling”, zei van Nieuwenhuizen. “We zijn blij dat de Roggenplaat voor de komende 25 jaar behouden blijft”, aldus Van den Tweel.

Kosten

De ophoging, die iets meer dan twaalf miljoen  euro kostte, is opgebracht door de Oosterscheldegemeenten, Den Haag, Natuurmonumenten en enkele andere organisaties en burgers via crowdfunding. 

Meer uit Middelburg

Vier auto's beschadigd vanwege autobrand in Middelburg

MIDDELBURG - In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Middelburg vier personenauto's beschadigd geraakt door brand. De brandweer heeft de voertuigen geblust.

2 dagen geleden
Hardleerse Middelburger zonder rijbewijs voor derde keer betrapt achter het stuur

ZIERIKZEE - Een 39-jarige Middelburger is afgelopen nacht op de N256 voor de derde keer betrapt op het rijden in een auto zonder geldig rijbewijs. Vanwege de recidive krijgt hij niet alleen een proces-verbaal, maar is ook de auto waarin hij reed in beslag genomen.

2 dagen geleden
Volume veel te hoog: TV wordt ingenomen door politie in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vannacht in Middelburg een televisie in beslag genomen. Dit naar aanleiding van geluidsoverlast. Het was namelijk niet de eerste keer dat de politie naar het adres moest.

2 dagen geleden
Koningin Máxima op bezoek bij Middelburgse inspiratiesessie

MIDDELBURG - Koningin Máxima was gisteren, woensdagmiddag 21 februari in Poppodium De Spot in Middelburg aanwezig tijdens de inspiratiesessie 'Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving'. Tijdens deze bijeenkomst bespraken educatie- en cultuurorganisaties uit de provincie Zeeland hoe zij leerlingen gelijke kansen kunnen bieden met behulp van de verlengde schooldag en het integreren van kunst en cultuur in het onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

4 dagen geleden
Marcel Fränzel waarnemend burgemeester in Middelburg

MIDDELBURG - De commissaris van de Koning in de provincie Zeeland, de heer drs. J.M.M. (Han) Polman, heeft de heer M.A. (Marcel) Fränzel MSc. (1960) benoemd als waarnemend burgemeester van Middelburg. Zijn benoeming gaat in op 13 maart 2024. Dit besluit volgt op de benoeming van de heer mr. H.M. (Harald) Bergmann als burgemeester van de gemeente Schiedam per diezelfde datum.

4 dagen geleden
Oekraïense klanken vanaf de stadhuiscarillon in Veere

VEERE - Het is deze week twee jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Om de Oekraïense vluchtelingen te laten weten dat Nederland meeleeft, laat stadsbeiaardier David van der Vlies op donderdag 22 februari van 12.00 tot 13.00 uur. Oekraïense muziek horen van het carillon in Veere.

5 dagen geleden
Traumahelikopter ingezet voor reanimatie in Middelburg

MIDDELBURG - De Rotterdamse traumahelikopter is woensdagmorgen ingezet voor een reanimatie in Middelburg. De patiënt is per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

5 dagen geleden