Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Roerige Tieden: een fotoboek over Zeeland in de jaren 1975-2000

Roerige Tieden: een fotoboek over Zeeland in de jaren 1975-2000

MIDDELBURG - Uitgeverij WBOOKS brengt in samenwerking met Beeldbank Zeeland van ZB Bibliotheek van Zeeland onder de titel ‘Roerige tieden’ op 18 november een fotoboek uit over Zeeland in de periode 1975-2000. De tekst is geschreven door ZB-medewerker Wim van Gorsel.

De jaren van de wederopbouw worden gekenmerkt door een vrijwel continue economische groei. Daar komt vanaf de jaren ’70 geleidelijk verandering in. Door een verslechtering van de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven, de oliecrisis en een stagnerende verzorgingsstaat wordt er door het bedrijfsleven en de overheid massaal bezuinigd en loopt de werkloosheid snel op. De maatschappelijke onvrede is groot, ook in Zeeland. Dit manifesteert zich in de jaren ’80 vooral in protesten en stakingen. 

Onrustige periode
Onvrede is er in die jaren onder de bevolking ook over de wapenwedloop tussen Oost en West en over het gebruik van kernenergie. De demonstraties hiertegen nemen toe door de grote kernramp in Tsjernobyl in 1986. De kerncentrale in Borssele wordt in die jaren het middelpunt van het landelijk protest. In de jaren ’90 belandt de samenleving in een nieuw tijdperk. De Berlijnse Muur is gevallen en de welvaart neemt weer snel toe. Toch zijn er voor veel werknemers ook nieuwe bedreigingen zoals automatisering, privatisering en fusieprocessen. In dit fotoboek wordt een beeld geschetst van Zeeland in de periode 1975-2000. Een onrustige periode, of op zijn Zeeuws: ‘Roerige tieden.’ Aandacht wordt gegeven aan veranderingen in de infrastructuur, landbouw, industrie, dienstverlening en het toerisme. Ook technologische ontwikkelingen en digitalisering komen aan bod, evenals vrije tijd, kunst en cultuur, sport en jongeren.

Het boek Roerige tieden. Zeeland 1975-2000 is vanaf 18 november voor € 29,95 verkrijgbaar in de boekhandel. ISBN 978-94-6258-520-1.

Meer uit Middelburg

Koninklijke onderscheiding voor 'Miss Middelburg' Petra van der Vliet-Bakker

MIDDELBURG - Zaterdag reikte burgemeester Marcel Fränzel een Koninklijke onderscheiding uit aan een compleet verraste Petra van der Vliet-Bakker op de Markt in Middelburg. Vanaf het podium, waar eerder een optreden was van de Dixieland Stageband, riep de burgemeester 'de mevrouw met het Heinekenblad' naar voren. Petra was namelijk gewoon bier aan het serveren aan bezoekers van Jazz in the City. Onder luid applaus kwam ze het podium op en daar werd ze letterlijk in het zonnetje gezet. 

8 uur geleden
Gemeente Veere presenteert plannen: grip op de groei van verblijfsrecreatie

DOMBURG - De plannen die het college van de gemeente Veere heeft over verblijfsrecreatie liggen vanaf vrijdag 17 mei ter inzage. Het college nodigt iedereen uit om de plannen goed te bekijken, omdat de voorgestelde maatregelen aanzienlijke gevolgen kunnen hebben. Indien gewenst kan een schriftelijke reactie gegeven worden.

9 uur geleden
Walcherse en Schouwse scholen strijden tegen textielafval

MIDDELBURG - Van 20 mei tot en met 13 juni vindt de Textiel Race Walcheren en Schouwen-Duiveland plaats. Tien scholen leren alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. Na een gastles nemen ze het tegen elkaar op om zoveel mogelijk textiel te hergebruiken, repareren en in te zamelen. Woont u in de buurt van een van onderstaande scholen, dan kunt u tussen 20 mei en 13 juni gemakkelijk en gratis uw textiel thuis laten ophalen. Dit doet u door uw textiel online aan te bieden op de website: www.textielrace.nl. Denk bij textiel aan een gebruikte trui, uw sokken, gebruikte gordijnen of een gebruikte handdoek.

13 uur geleden
Pinksterweekend begint wisselvallig

Het pinksterweekend begint wisselvallig met op zaterdag buien met kans op onweer en hagel. De meeste zijn bestemd voor het binnenland. In het noorden en aan de kust blijft het vaker droog. Het wordt 17 tot 22 graden. Zondag blijft vooral landinwaarts een enkele (onweers)bui mogelijk. Tijdens tweede pinksterdag lijken  maar de droge en zonnige momenten te overheersen. Aan de temperatuur verandert tijdens de pinksterdagen weinig.

16 uur geleden
Festival Zeeland Klassiek daagt jonge makers uit tot het maken van meesterwerk

MIDDELBURG - Ook deze editie van het Festival Zeeland Klassiek worden jonge Zeeuwse makers tussen de 14 en 18 jaar oud uitgedaagd zich te laten inspireren door een drietal geselecteerde klassieke muziekstukken. Dat kan een muzikale uiting zijn zoals een rap, spoken word of dans, in woord zoals een gedicht of een verhaal of als beeld (tekening, video). 

1 dag geleden
Gemeente Veere ontvangt de Blauwe Vlag voor alle stranden

VEERE/IJSSELSTEIN - De uitreiking van de Blauwe Vlag vond vandaag plaats bij Jachthaven Marnemoende in IJsselstein, waar vertegenwoordigers van de gecertificeerde locaties trots hun vlaggen in ontvangst namen. Bas-Jan Spuijbroek (Stichting Strandexploitatie Veere) ontving de Blauwe vlag uit de handen van Hans Oosters, Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht. De blauwe vlag is ontvangen voor alle stranden in de gemeente Veere.

1 dag geleden
Auto in sloot Munnikweg Oostkapelle

OOSTKAPELLE - Bij een eenzijdig ongeval op de Munnikweg bij Oostkapelle zijn donderdagmiddag twee personen gewond geraakt. Omstanders hielpen de gewonden.

1 dag geleden