Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode Kruis: situatie in Ter Apel wordt alleen maar erger

Rode Kruis: situatie in Ter Apel wordt alleen maar erger

TER APEL (ANP) - De situatie bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel wordt "alleen maar erger", zegt een woordvoerster van het Rode Kruis. "Mensen hebben het koud 's nachts, als ze op het gras slapen. En het is nu nog zomer. Wat als het weer omslaat?"

Behalve het feit dat mensen buiten slapen, blijft het ook slecht gesteld met de voorzieningen op het terrein. Donderdag waren er volgens de woordvoerster "maar enkele dixi's". Inmiddels telt ze een stuk of twintig van dergelijke mobiele toiletten. "Het is zo treurig. Als je hier een tijd rondloopt, ben je bijna blij met die extra dixi's. Terwijl dat natuurlijk nog steeds niet voldoende is." Douchen is ook nog steeds niet mogelijk. Er zijn alleen een aantal watertappunten. Eten wordt uitgedeeld door de hekken die het terrein scheiden van dat van het aanmeldcentrum.

Zoals afgelopen dagen ook al duidelijk werd, zijn er veel mensen met wondjes, opgezwollen benen of andere kwalen waar eigenlijk naar gekeken moet worden. "Ik zie heel veel mensen krabben", aldus de woordvoerster.

Medische klachten

Het Rode Kruis is een van de hulporganisaties die de vele mensen met medische klachten helpen op het terrein voor het aanmeldcentrum. Ook Artsen zonder Grenzen (AzG) is sinds donderdag actief in Ter Apel. Waar die hulpverleners donderdag nog een hoekje van de hulppost van het Rode Kruis gebruikten, hebben ze nu hun eigen werkplek ingericht. De asielzoekers die hulp nodig hebben weten dat ze voor de kleinere zaken naar het Rode Kruis moeten en voor de echte medische vragen naar AzG, aldus de Rode Kruis-woordvoerster.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) liet vrijdagochtend weten dat hij niet verwacht dat het terrein voor het aanmeldcentrum 's avonds leeg zal zijn. De bewindsman is in overleg met gemeenten om meer opvang te regelen voor asielzoekers, maar dat levert vrijdag volgens hem nog niet het gewenste resultaat op. "Als er een besluit wordt genomen, dan passen we ons daarop aan", aldus de woordvoerster van het Rode Kruis. "Maar we blijven hier hulp bieden zolang het nodig is."

Oplossing

Artsen zonder Grenzen benadrukt dat het belangrijk is dat er een oplossing komt "die voldoet aan alle voorwaarden. Met menselijke leefomstandigheden, privacy, douches en toegang tot zorg en asiel", aldus een woordvoerder. Op de vraag of de organisatie had gehoopt dat zo'n oplossing er vrijdag zou komen, antwoordt hij: "we hadden gehoopt dat dit weken geleden al geregeld zou zijn. Dan hadden we hier niet hoeven zijn."

De hulpverleners zijn vrijdagochtend weer begonnen met het verlenen van medische zorg. Donderdag meldde AzG dat er iemand met een acute hartaanval behandeld was en daarna naar het ziekenhuis is gestuurd. 's Nachts is Artsen zonder Grenzen niet in Ter Apel. Als er dan zoiets gebeurt, zijn mensen aangewezen op alarmnummer 112, aldus de woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Hertellen stemmen in Tilburg is begonnen

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de stemmen van vier stembureaus in Tilburg is begonnen. De hertelling gebeurt onder het toeziend oog van een delegatie van de Tweede Kamer en duurt naar verwachting tot 15.00 uur. Het gaat om ongeveer 6000 stemmen die opnieuw bekeken moeten worden.

6 minuten geleden
KLM schrapt meerdere vluchten om hevige sneeuwval

AMSTELVEEN (ANP) - KLM heeft alle vluchten naar München tot zondagochtend 06.00 uur geannuleerd omdat het zuiden van Duitsland kampt met hevige sneeuwval en de luchthaven daar voorlopig gesloten is. Ook de KLM-vluchten naar de Britse luchthavens Glasgow, Humberside en Bristol ondervinden hinder van sneeuwval.

36 minuten geleden
KNMI: kans op gladheid in westen en noorden, zondagmiddag sneeuw

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat het zaterdag in de westelijke kustprovincies vanaf het einde van de middag glad kan worden door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de avond kan dat ook in het noorden gebeuren.

2 uur geleden
MOJO waarschuwt fans opnieuw voor late eindtijd Madonna

AMSTERDAM (ANP) - Concertorganisator MOJO waarschuwt bezoekers zaterdag opnieuw om rekening te houden met een late eindtijd van de show van Madonna. Dat laat een woordvoerster zaterdagochtend weten, nadat de zangeres vrijdagavond het publiek in de Amsterdamse Ziggo Dome uren had laten wachten.

4 uur geleden
Vogelgriep in Putten: 110.000 kippen geruimd

PUTTEN (ANP) - Op een leghennenbedrijf in het Gelderse Putten is vogelgriep geconstateerd. De 110.000 kippen worden ter plekke geruimd om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

4 uur geleden
Protest op de Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam wordt vanaf het middaguur geprotesteerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten willen onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uitspreken voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

8 uur geleden
Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

10 uur geleden