Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode Kruis: grote zorgen om hygiëne Ter Apel, maar een paar wc's

Rode Kruis: grote zorgen om hygiëne Ter Apel, maar een paar wc's

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich "ontzettende zorgen" over de slechte voorzieningen buiten het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Zo zijn er volgens de hulporganisatie maar een paar wc's en is er een tekort aan hygiëneproducten, aldus een woordvoerster na berichtgeving van NU.nl.

Afgelopen twee nachten sliepen er ongeveer zevenhonderd mensen buiten het aanmeldcentrum. Dat zijn er een stuk meer dan de dagen daarvoor. "Er zijn maar enkele Dixi's en een paar kraantjes waaraan mensen zich kunnen wassen", aldus de woordvoerster van het Rode Kruis. "Dat is het." De organisatie deelt zelf handgel en handschoenen uit aan mensen.

Ook kunnen vrouwen bij het hulppunt van het Rode Kruis buiten het aanmeldcentrum terecht voor maandverband. "Maar er zijn hier voornamelijk mannen." Wc-papier heeft de organisatie niet. "We zien hier mensen rondlopen met huiduitslag", vertelt de woordvoerster. "Er zijn gewoon heel veel mensen."

Buiten de hekken

De GGD in Groningen is niet betrokken bij de zorg voor de gezondheid van mensen die buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel slapen. "Wij hebben een rol bij de opvang op het centrum zelf. We controleren de hygiëne, screenen op tuberculose en leveren jeugdgezondheidszorg. Het houdt op bij de hekken, daarbuiten is het openbare ruimte, daar hebben wij geen rol", zegt een woordvoerster.

De organisatie GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA) is ook actief in Ter Apel. GZA verwijst naar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor vragen over de situatie voor het aanmeldcentrum.

Maandverband

Een woordvoerder van het COA zegt dat er buiten het aanmeldcentrum een beperkt aantal toiletten en urinoirs is. Die worden geregeld gereinigd. "Maar er is nauwelijks tegen op te poetsen met de huidige hoeveelheid mensen."

Verder laat de woordvoerder weten dat het COA zich tot het uiterste inspant om de schaarse plekken die er voor de wachtenden op de locatie zijn in te zetten voor de kwetsbaren, onder wie vrouwen. "Aan de mensen buiten worden door het COA geen hygiëneproducten verstrekt. Voor mensen die binnen onderdak krijgen is er in principe maandverband."

Meer uit Binnenland

Nieuwe Tweede Kamer wordt geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wordt woensdag in haar nieuwe samenstelling geïnstalleerd. De Kamer krijgt 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV komen. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers leggen de nieuwelingen hun eed of belofte af.

2 uur geleden
Onderzoeksraad komt met rapport bootongeluk Terschelling

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot bij Terschelling in oktober 2022. Bij dat bootongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

2 uur geleden
Onderzoek: 8,8 miljard fossiele subsidie naar 10 grote bedrijven

AMSTERDAM (ANP) - Tien grote energie- en industriebedrijven in Nederland krijgen samen ieder jaar gemiddeld 8,8 miljard euro aan fossiele subsidies, concludeert onderzoeksbureau Profundo na een inventarisatie in opdracht van Milieudefensie.

4 uur geleden
Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in de Randstad

DEN HAAG (ANP) - Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in gemeenten in de Randstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is hun aandeel het grootst. Het gaat daar om 25,2 procent van alle inwoners. In Amsterdam en Den Haag is het net iets minder dan een kwart.

5 uur geleden
CBS: minder kinderen per vrouw, maar aantal per moeder gelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat er in Nederland al sinds 2010 minder kinderen gemiddeld per vrouw worden geboren, komt doordat meer vrouwen kinderloos blijven. Het aantal kinderen per moeder blijft namelijk gelijk.

5 uur geleden
UNICEF: Nederland heeft kinderarmoede niet kunnen verminderen

DEN HAAG (ANP) - Nederland is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om armoede onder kinderen te verminderen. Dat concludeert UNICEF in een woensdag gepubliceerd rapport over kinderarmoede in 39 landen, waarbij de periode 2012-2014 is vergeleken met de jaren 2019-2021.

5 uur geleden
Zomercarnaval Rotterdam en graslandbevloeiing immaterieel erfgoed

DEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

7 uur geleden