
Roche mengt zich met miljardenovername op markt afslankmiddelen
BASEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Farmacieconcern Roche neemt het Amerikaanse Carmot Therapeutics over, een ontwikkelaar van middelen tegen obesitas. Het Zwitserse concern legt daar 2,7 miljard dollar voor neer, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. Met die overname mengt Roche zich op de snel groeiende markt voor afslankmiddelen.
De medicijnen van Carmot bevinden zich nu nog in een vroeg ontwikkelingsstadium. Maar Roche spreekt van middelen "met het allerbeste potentieel voor de behandeling van obesitas bij mensen met en zonder diabetes". Het belangrijkste middel van Carmot is een injectie met de naam CT-388. Deze richt zich op de behandeling van mensen met diabetes type 2.
Het middel is vergelijkbaar met het middel Mounjaro van de Amerikaanse farmaceut Eli Lilly. Die onderneming kreeg onlangs goedkeuring van de Europese autoriteiten om het diabetesmedicijn op de markt te brengen. Daarvoor gaven de Amerikaanse en Britse autoriteiten al hun goedkeuring; dat middel wordt onder de naam Zepbound op de markt gebracht.
Concurrentiestrijd
Met de overname van Carmot kan Roche op termijn de concurrentiestrijd aangaan met Eli Lilly, maar ook met het Deense Novo Nordisk. Beide bedrijven zijn druk met het opvoeren van hun productie om te kunnen voldoen aan de grote vraag. De verwachting is dat de markt voor deze medicijnen binnen zeven jaar de grens van 100 miljard dollar zal overschrijden.
Novo Nordisk is door diabetesmedicijnen Wegovy en Ozempic in korte tijd uitgegroeid tot het waardevolste bedrijf van Europa. Sinds beroemdheden als Kim Kardashian en Elon Musk de medicijnen aanprijzen, worden ze ook veel gebruikt als afslankmiddel.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
22 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden