Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rob Oudkerk en Ronald Plasterk genomineerd voor Fortuynprijs

Rob Oudkerk en Ronald Plasterk genomineerd voor Fortuynprijs

DEN HAAG (ANP) - De oud-politici Rob Oudkerk en Ronald Plasterk (beiden PvdA) maken dit jaar kans op de Pim Fortuyn Prijs. Ook opiniemaker Marianne Zwagerman en schrijver Keyvan Shahbazi zijn genomineerd.

Dat heeft jurylid en JA21-voorman Joost Eerdmans dinsdag bekendgemaakt op de 23ste sterfdag van de naamgever van de prijs, politicus Pim Fortuyn. De prijs is bedoeld voor "een strijder voor het vrije woord, een onafhankelijke geest die heldere taal bezigt en taboedoorbrekend is", zegt de organisatie achter de prijs.

Oudkerk staat bekend om "zijn onverbloemde taalgebruik en zijn vermogen om ongemakkelijke waarheden te benoemen", stelt de jury. Zo verweet hij de PvdA recentelijk anti-Israël te zijn en niet genoeg stelling te nemen tegen antisemitisme, waardoor Joden zich in de partij niet meer veilig zouden voelen. Hij is ook fel tegen een fusie van de PvdA met GroenLinks.

'Pluriformiteit'

Volgens de jury maakt Plasterk kans op de prijs omdat hij in zijn column in De Telegraaf zijn "scherpe pen regelmatig gebruikt om tegen heilige huisjes ter linkerzijde van het politieke spectrum aan te schoppen, inclusief zijn eigen PvdA". Plasterk was door PVV-leider Wilders benaderd om premier te worden van het huidige kabinet, maar zag er om verschillende redenen vanaf.

Podcastmaker en Telegraaf-columnist Zwagerman schrijft kritische stukken over het kabinetsbeleid. Op haar website geeft ze ruimte aan "meningen en duidingen die dwars door het nieuws heen gaan" en draagt zo bij aan de "noodzakelijke pluriformiteit van het publieke debat in Nederland", aldus de jury.

Iran

Schrijver Shahbazi ontvluchtte in 1983 het streng-islamitische Iran, waar hij als jonge man was gearresteerd en gemarteld door de latere president van Iran, Ebrahim Raisi. Hij "strijdt zowel tegen antisemitisme als tegen de islamitische intolerantie" en waarschuwt voor de "islamisering van Nederland".

De Pim Fortuyn Prijs, die bestaat uit een wisselbokaal, wordt 21 mei uitgereikt in perscentrum Nieuwspoort. De jury bestaat uit voorzitter Simon Fortuyn, hoogleraar en publicist Afshin Ellian, psychiater en columnist Esther van Fenema en Joost Eerdmans. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door schrijver/columnist Natascha van Weezel.

Meer uit Politiek

Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

9 uur geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

2 dagen geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

2 dagen geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

3 dagen geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

3 dagen geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

3 dagen geleden
VVD en CDA willen boycot van illegale Israëlische nederzettingen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.

3 dagen geleden