
RIVM ziet nog geen verbetering in vervuild stof rond Tata Steel
BILTHOVEN (ANP) - Stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel was vorig najaar nog altijd flink verontreinigd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet daar na een derde meting nog geen verbetering in, ondanks diverse aanpassingen die het bedrijf heeft doorgevoerd. De concentraties metalen en zogeheten PAK's die worden gemeten, blijven "ongewenst voor de gezondheid van kinderen", herhaalt het instituut.
Het RIVM ziet op één punt wel vooruitgang: rond de staalfabriek in de IJmond kwamen vorig jaar "beduidend" minder ijzerdeeltjes neer dan tijdens de eerste meting in 2020. IJzer geldt niet als zorgwekkend. Voor stoffen die wel het label 'zorgwekkend' hebben, is het beeld min of meer gelijk gebleven. Vooral in Wijk aan Zee, onder de rook van de staalindustrie, worden relatief hoge concentraties Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s) en metalen als mangaan, vanadium en chroom gemeten. Zulke stoffen zijn "typerend voor de staalproductie".
PAK's zijn kankerverwekkend en ook andere zware metalen kunnen gezondheidsrisico's opleveren. Voor lood, zink en koper ziet het RIVM "een afwijkend patroon". De onderzoekers vermoeden op basis hiervan dat ook andere bedrijven "een substantiële bijdrage" leveren. In Beverwijk, IJmuiden en Velsen-Noord blijkt uit de metingen een "licht verhoogde depositie" van ongewenste stoffen, maar die was wel een stuk lager dan in Wijk aan Zee. In Heemskerk zijn concentraties niet tot licht verhoogd.
Nader onderzoek
Hoeveel van de aangetroffen stoffen precies van het Tata-terrein komen, en hoeveel van andere bronnen, kan het RIVM niet zeggen. Vervuiling kan onder meer komen van energiecentrales, installaties voor afvalverbranding, houtkachels, verkeer en scheepvaart. Het instituut houdt het er tot nog toe op dat "een aanmerkelijk deel" van Tata moet komen. In een rapport dat voor de zomer zal verschijnen, over de gezondheid van omwonenden en hun leefomgeving, zal het instituut hier dieper op ingaan.
De onderzoekers pleiten voor voortzetting van de metingen. "Voor meer duidelijkheid moeten deze metingen meerdere jaren achter elkaar herhaald worden."
Ook Tata Steel zelf juicht nader onderzoek toe. "Voor mensen uit de omgeving geeft dit rapport niet direct de duidelijkheid waar we naar op zoek zijn", reageert Marco Workel, de directeur die onder meer over gezondheid en milieu gaat. "Het lijkt nu alsof er niks is veranderd, terwijl mensen zich wel zorgen maken. Maar volgens ons is er wel degelijk iets veranderd." Zo nam Tata maatregelen om de uitstoot van PAK's te halveren. Het bedrijf schat zelf in dat het hierin is geslaagd.
Meer uit Gezond
ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
4 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
5 dagen geleden