Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: zeven op de tien zwangere vrouwen halen kinkhoestvaccin

RIVM: zeven op de tien zwangere vrouwen halen kinkhoestvaccin

BILTHOVEN (ANP) - Zeven op de tien zwangere vrouwen laten zich vaccineren tegen kinkhoest. Dat komt naar voren in de jaarlijkse vaccinatiecijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Met de prik in de 22e week van de zwangerschap beschermen vrouwen zichzelf en hun ongeboren kind tegen kinkhoest. Die ziekte kan gevaarlijk zijn voor pasgeboren baby's. Door het vaccin zijn ze in hun eerste maanden ertegen beschermd.

Het RIVM heeft geen exacte cijfers, maar kan wel een inschatting maken. Voor kinderen die in 2021 werden geboren heeft het instituut die iets naar boven bijgesteld. Het instituut schat voor dat jaar nu in dat 71 procent van de zwangeren toen de prik heeft gehaald. Eerder lag dit percentage op 66 procent, maar toen waren de gegevens van de regio's Amsterdam, Rotterdam en Limburg-Noord nog niet allemaal binnen.

Voor vorig jaar komt het RIVM uit op een minimaal percentage van 64 procent. Het werkelijke cijfer is echter hoger. Dat komt doordat een deel van de vrouwen ervoor kiest de 22 wekenprik niet op hun naam te laten registeren. Sinds begin 2022 wordt voor die registratie expliciet om toestemming gevraagd. Van de vrouwen die het kinkhoestvaccin kwamen halen, bleef 13,7 procent liever anoniem. Deze vaccinaties kunnen voor een deel bij de genoemde 64 procent worden opgeteld, maar niet volledig, want het gaat voor een deel ook om moeders die pas in 2023 (zijn) bevallen.

Algemene vaccinatiecijfers

Een andere moeilijkheid voor de onderzoekers van het RIVM is dat ze geen actuele cijfers hebben over het aantal zwangere vrouwen. Ze kunnen de vaccinatiegraad daarom pas achteraf berekenen, mede op basis van het aantal geboren kinderen.

Het RIVM maakte donderdag ook algemene vaccinatiecijfers bekend. Daaruit bleek tot bezorgdheid van het instituut dat de vaccinatiegraad voor jonge kinderen is gedaald tot onder de 90 procent.

De 22 wekenprik beschermt overigens niet alleen tegen kinkhoest, maar ook tegen tetanus en difterie. Een los kinkhoestvaccin wordt nergens geproduceerd. Het vaccin wordt sinds 2019 aan zwangere vrouwen aangeboden.

Meer uit Gezond

EU-handelschef verwacht intensiever contact met VS over deal

BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.

16 uur geleden
Biotechnoloog Galapagos komt terug op voorgenomen splitsing

MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.

2 dagen geleden
40 procent 12- tot 16-jarige vapers is verslaafd

DEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.

3 dagen geleden
850 mensen laten gratis hun lever testen bij RAI Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.

5 dagen geleden
Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

6 dagen geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 week geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

1 week geleden