Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM waarschuwt voor zomersmog in Zuid-Nederland: 'Slechte luchtkwaliteit'

RIVM waarschuwt voor zomersmog in Zuid-Nederland: 'Slechte luchtkwaliteit'

WEST-BRABANT/ZEELAND - Het RIVM waarschuwt Zuid- en Midden-Nederland voor een verhoogd risico op smog door ozon van donderdag 7 tot zaterdag 9 september. Dit kan leiden tot een slechte luchtkwaliteit. Mensen die gevoelig zijn voor smog worden geadviseerd om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt dat dit advies vooral geldt in de namiddag en vroege avond, wanneer de lucht het meest verontreinigd is. Met name op vrijdag en zaterdag wordt een slechte luchtkwaliteit verwacht. Wat betreft de verwachtingen na zaterdag, waarschuwt het RIVM dat de ozonconcentraties op zondag 10 september nog steeds hoog kunnen zijn, maar dat de voorspellingen onzeker zijn. Vanaf maandag 11 september wordt echter geen verdere smog verwacht, aangezien de bewolking zal toenemen en de temperatuur zal dalen.

Astmaklachten
Smog door ozon kan resulteren in een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en een afname van de longfunctie. Bovendien kunnen irritaties aan de ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen behoren tot de groepen die bijzonder gevoelig zijn voor smog. Bij aanhoudende klachten wordt aangeraden om contact op te nemen met uw huisarts of de lokale Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Zomersmog
Smog door ozon ontstaat als gevolg van de ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen, vooral in het voorjaar en de zomer wanneer er weinig wind is, meestal uit de zuidoostelijke richting. Onder invloed van zonlicht worden vervuilende stoffen zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen omgezet in ozon. Dit fenomeen staat bekend als zomersmog, aangezien in de andere seizoenen de kracht van de zon te gering is om hoge ozonconcentraties te veroorzaken.

Meer uit Tholen

Onderzoek: 'Zo'n 30 procent van de Thoolse woningen heeft energielabel A'

THOLEN - Zo'n 30 procent van de woningen op Tholen heeft energielabel A dankzij goede isolatie, duurzame verwarmingssystemen en zonnepanelen op het dak. Dat percentage ligt iets onder het landelijk gemiddelde, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

2 uur geleden
Elke (13) uit Tholen is regionaal kampioen op de rugslag

THOLEN - Elke Kriesels (13) uit Tholen won afgelopen maand de 50 meter rugslag tijdens de Regionale Zomerkampioenschappen (RZK) in Eindhoven en mag zich dus 'Brabants Kampioen' noemen!  "She did it again", riep haar moeder vlak na de wedstrijd. Elke is al eerder Brabants Kampioen geweest op de rugslag.

18 uur geleden
Stichting Leergeld zoekt tweedehands fietsen voor kinderen uit arme gezinnen

SINT-MAARTENSDIJK - Leergeld Oosterschelderegio organiseert dit jaar voor de derde keer een fietsinzamelingsactie in het kader van het thema 'Geen kind achterop.' Dankzij de steun van Stichting Leergeld kunnen kinderen uit gezinnen met weinig geld, net als hun leeftijdsgenoten, over een fiets beschikken.

22 uur geleden
Mag de vlag uit? Stuur jouw Geslaagd-foto in en straal in de Bode!

THOLEN - De vlag kan vandaag uit bij veel eindexamenleerlingen. Zij krijgen namelijk te horen of zij geslaagd zijn of niet. Ben je geslaagd, of wil je iemand die geslaagd is verrassen? Stuur dan jouw Geslaagd-foto in via www.internetbode.nl/geslaagd en wie weet staat jouw foto volgende week in de Bode!

1 dag geleden
Eerste E-hub van Nederland staat in Tholen: 'Een schoolvoorbeeld voor de rest'

THOLEN - Op Tholen is maandagmiddag onder grote belangstelling de eerste energiehub van Nederland in gebruik genomen. Met deze hub kunnen Thoolse bedrijven stroom met elkaar delen. Michel Heijdra van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vierde deze mijlpaal samen met alle betrokken partners op het bedrijventerrein Slabbecoornpolder.

1 dag geleden
Politie waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als agenten

WEST-BRABANT/THOLEN - De politie waarschuwt Tholenaren voor oplichters in de regio West-Brabant en Tholen die zich voordoen als de politie. Met behulp van een babbeltruc overtuigen ze hun slachtoffers om hun waardevolle spullen af te geven aan een nepagent die aan de deur komt.

1 dag geleden
Controles van start in strijd tegen 'gevreesde plantenziekte' bacterievuur

ZEELAND - Voorbijgangers zal het niet zijn ontgaan. Zeeuwse meidoornhagen staan op dit moment volop in de belangstelling van medewerkers van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ). Zij voeren controles uit op de aanwezigheid van de 'gevreesde plantenziekte' bacterievuur.

2 dagen geleden