Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM waarschuwt voor smog in zuiden van het land

RIVM waarschuwt voor smog in zuiden van het land

BILTHOVEN (ANP) - Door smog kan de luchtkwaliteit donderdag vanaf de namiddag slecht worden in Noord-Brabant en Limburg. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hier last van hebben." Het advies aan mensen die bijvoorbeeld astma of andere luchtwegaandoeningen hebben is binnenblijven en niet te veel zware lichamelijke inspanningen verrichten.

Ook kinderen en ouderen kunnen gevoeliger zijn voor smog. Door het inademen van vieze lucht kunnen mensen onder meer last krijgen van een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie, somt het RIVM op. "Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen."

De smog ontstaat door hoge ozonconcentraties in de lucht. Die ontstaan vooral op zonnige dagen met weinig wind. Vervuilende stoffen als stikstofoxiden worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon.

Meer uit Binnenland

De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

31 minuten geleden
Voetganger overleden na aanrijding met trein op spoorwegovergang

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang in het Groningse Zuidhorn. De politie gaat uit van een ongeluk en doet nog nader onderzoek naar hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

40 minuten geleden
Vier aanhoudingen na schietpartij Den Haag, vrouw (20) gewond

DEN HAAG (ANP) - Door een schietpartij in een woning aan de Asstraat in Den Haag is even voor middernacht een vrouw (20) gewond geraakt. De politie heeft vier verdachten opgepakt, onder wie een 23-jarige man uit de stad.

1 uur geleden
Lichamen twee vrouwen gevonden bij plek fataal ongeval Delft

DELFT (ANP) - In de buurt van de plek van een fataal ongeval in Delft, waarbij een man om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte, zijn twee lichamen in het water gevonden. Dat meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om twee passagiers van de auto. "Maar dat moet nog met zekerheid worden vastgesteld", aldus een politiewoordvoerster.

1 uur geleden
Voetganger Zuidhorn zwaargewond door aanrijding met trein

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een trein. Het ongeluk gebeurde rond 10.45 uur op een bewaakte spoorwegovergang aan De Gast in het Groningse Zuidhorn.

1 uur geleden
Man dood gevonden in woning Oss, twee vrouwen opgepakt

OSS (ANP) - De politie heeft zaterdagavond in een appartement aan de Hertewissel in Oss een overleden man (23) aangetroffen. Agenten reageerden even na 22.00 uur op een melding dat er geschoten zou zijn in het pand. Twee vrouwen van 31 en 36 jaar uit de Brabantse plaats zijn opgepakt.

2 uur geleden
Dode en zwaargewonde bij auto te water in Delft

DELFT (ANP) - Door een ongeluk met een auto aan de Oostpoortweg in Delft, is een man overleden en een andere man zwaargewond geraakt. De auto waarin zij zaten is door onbekende oorzaak in het water terechtgekomen.

4 uur geleden