
RIVM: verlaag hoeveelheid PFAS in drinkwater
BILTHOVEN (ANP) - De hoeveelheden PFAS in het drinkwater moeten in de komende jaren omlaag. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het advies gaat over drinkwater dat wordt gemaakt van rivierwater. Dat gebeurt vooral in het westen van het land.
Kraanwater op zich is volkomen veilig om te drinken, benadrukt het RIVM. Maar in het rivierwater kan de chemische stof PFAS voorkomen, en mensen kunnen dat binnenkrijgen als ze water drinken. Ook op andere manieren worden mensen daaraan blootgesteld, bijvoorbeeld via eten en in de lucht. Internationaal is afgesproken dat er een maximale hoeveelheid PFAS is waar mensen dagelijks aan blootgesteld kunnen worden. Drinkwater mag maximaal 20 procent daaraan bijdragen, maar op veel plekken wordt dit overschreden, vooral waar mensen kraanwater van rivierwater drinken. Als de hoeveelheden PFAS in het drinkwater omlaag gaan, krijgen mensen in totaal ook minder PFAS binnen, legt het RIVM uit.
PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dat zijn chemische stoffen die onder meer in antiaanbakpannen, cosmetica, kleren en voedselverpakkingen zitten. Ze worden in verband gebracht met kanker, een verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen. "Concentraties in het milieu dalen langzaam omdat PFAS overal voorkomen, niet of nauwelijks afbreken en moeilijk zijn te verwijderen in de zuivering", aldus het RIVM.
Vergunningen aangepast
Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) laat in een reactie weten de vergunningen voor het lozen in afvalwater aan te passen. Per direct mag daar niet meer PFAS in voorkomen dan maximaal in drinkwater mag. Op plaatsen waar drinkwater gewonnen wordt, mag niet meer dan 4,4 nanogram PFAS per liter water worden gemeten. Nieuwe vergunningen moeten hieraan voldoen en bestaande vergunningen worden hierop aangepast, aldus Harbers. Volgens een woordvoerder van het ministerie zullen "tientallen" bedrijven worden geraakt door de aanscherping van de vergunningverlening.
Ook vraagt Harbers samen met ambtsgenoot Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan het RIVM te onderzoeken op welke manieren mensen PFAS binnenkrijgen. Op basis daarvan moet het RIVM dan nieuwe maatregelen voorstellen om contact met PFAS verder te verminderen.
Meer uit Binnenland
OUDE PEKELA (ANP) - In de omgeving van de hennepverwerker in Oude Pekela waar sinds maandagavond een grote brand woedt, is geen asbest gevonden. Dat meldt de veiligheidsregio. Er zijn wel roetdeeltjes vrijgekomen, maar rondom het pand is geen asbest aangetroffen.
25 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie gebruikte vorig jaar bij ruim 36.000 incidenten geweld, ongeveer even vaak als in het jaar ervoor. De inzet van een vuurwapen door agenten daalde ten opzichte van eerdere jaren, meldt de politie dinsdag.
3 uur geledenOUDE PEKELA (ANP) - Een scholencomplex in Oude Pekela blijft dinsdag dicht door de grote brand die sinds maandagavond woedt bij een hennepverwerker in de Groningse plaats. Volgens de gemeente zijn er op het terrein van het complex asdeeltjes gevonden.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Door de wegafsluiting van de A12 tussen Veenendaal en Utrecht is het dinsdagochtend druk op de omleidingsroutes. Ook maandagochtend zorgde dat daar al voor drukte.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schrijver en acteur Paul Haenen is deze zomer te zien in een nieuw toneelstuk over de actuele Nederlandse politiek. In het stuk Pieter komt ook! gaan de coalitiepartners van het kabinet-Schoof op heidag. Haenen vertolkt zelf de rol van premier Dick Schoof, maakte hij dinsdag aan het ANP bekend.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dakloze mensen moeten makkelijker een urgentieverklaring voor een woning krijgen, vindt een collectief van organisaties onder de naam Dakloosheid Voorbij! Dinsdag bieden de organisaties een manifest aan bij de Tweede Kamer.
4 uur geledenDIDAM (ANP) - De grote brand die in de nacht van maandag op dinsdag in een blok met woningen in het Gelderse Didam woedde, is onder controle. De brandweer heeft rond 04.00 uur het sein brand meester gegeven, meldt de veiligheidsregio. Om de laatste brandhaarden te bereiken werden vier van de zes woningen in het blok in de Begoniastraat gesloopt. Van de andere twee woningen raakte er een zwaar beschadigd en liep er een vooral water- en rookschade op. In het blok woonden 24 mensen.
5 uur geleden