Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: uitstoot Tata Steel mogelijk hoger dan op papier

RIVM: uitstoot Tata Steel mogelijk hoger dan op papier

IJMUIDEN (ANP) - De gegevens die Tata Steel opgeeft over de uitstoot van diverse schadelijke stoffen, zijn volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) mogelijk onvolledig. In een onderzoeksrapport signaleert het instituut dat in de omgeving veel hogere concentraties metalen en zogeheten PAK’s worden gemeten dan te rijmen is met de opgegeven cijfers. "Deze gegevens over de uitstoot lijken niet volledig te zijn aangeleverd", stellen de onderzoekers vast.

Voor bepaalde PAK’s zijn de gemeten concentraties tot wel duizend keer groter dan volgens de onderzoekers te verwachten zou zijn op basis van de officiële uitstootgegevens. Koper kwam tot 50 keer meer voor in de metingen, het metaal vanadium tot 30 keer en lood en chroom tot 5 keer meer dan de berekende waarde.

Blootstelling aan Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s) en diverse metalen levert gezondheidsrisico’s op. Uit eerdere onderzoeken is al bekend dat in de regio IJmond aanzienlijk meer mensen lijden aan longkanker dan in de rest van het land. Ook hartaandoeningen en diabetes komen er vaker voor.

Transparantie

Het RIVM raadt aan om "de informatie over de uitstoot van bronnen op het terrein van Tata Steel te verbeteren". De onderzoekers dringen daarbij aan op meer transparantie. Zo is het onder meer belangrijk om te weten op welke manier de stoffen worden uitgestoten: als stoffen bijvoorbeeld uit een hoge schoorsteen komen, verspreiden ze mogelijk verder over het gebied.

De onderzoekers weten niet precies hoe het komt dat hogere concentraties van bepaalde stoffen worden gemeten dan op basis van milieujaarverslagen en de zogeheten emissieregistratie te verwachten is. Ze geven wel een aantal mogelijke verklaringen. Zo ontbreekt het in de uitstootcijfers aan gegevens over onderaannemers op het terrein van Tata, zoals het bedrijf Harsco. Ook is het mogelijk dat sommige uitstoot, vooral bij incidenten, wordt onderschat. Het treinverkeer op het terrein en de opslag en overslag van kolen en ertsen zijn ook mogelijke bronnen van uitstoot.

Geen eenvoudige vraag

Een andere factor die kan meespelen, is het opnieuw opwaaien van stoffen die tot jaren eerder in de bodem zijn terechtgekomen. "Hierdoor kunnen hogere concentraties worden gemeten dan op basis van de uitstoot door Tata Steel verwacht zou worden."

De provincie Noord-Holland en de gemeenten in de regio hadden om het onderzoek gevraagd, omdat ze willen weten waar de vervuiling precies vandaan komt. Dat was volgens de onderzoekers geen eenvoudige vraag. "Op de stofdeeltjes zit immers geen label van de afzender." Door de samenstelling van neergedaald stof en stoffen in de lucht te analyseren, komen ze toch tot een heldere conclusie: een "aanmerkelijk deel" is afkomstig van Tata Steel.

Meer uit Binnenland

Activist Van der Linde mag op 4 mei alleen op afstand actievoeren

AMSTERDAM (ANP) - De linkse activist Frank van der Linde mag tijdens de dodenherdenking niet op de Dam demonstreren tegen PVV'er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma, zo heeft de gemeente Amsterdam besloten.

1 uur geleden
Meer plekken vrij in opvang Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - De opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne krijgen wat meer ruimte voor nieuwe mensen. Momenteel zijn 1040 bedden beschikbaar. Dat aantal komt voor het eerst sinds begin december boven de duizend uit.

3 uur geleden
Meisje dat omkwam door val van pand in Amsterdam was uitgegleden

AMSTERDAM (ANP) - Het 16-jarige meisje dat overleed door een val van een pand in het centrum van Amsterdam, was uitgegleden, meldt de politie vrijdag. "Er is geen sprake van enig strafbaar feit", aldus de politie. De twee 16-jarige jongens, die na het incident werden aangehouden, zijn geen verdachten meer.

4 uur geleden
Eis 1,5 jaar cel tegen vrouw die eigen stalking in scène zette

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw uit Putten wordt ervan verdacht haar eigen stalking in scène te hebben gezet. Daardoor belandde een man in 2019 een jaar in de cel. Aan hem bood het OM excuses aan. "We zijn tekortgeschoten", zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling.

5 uur geleden
OM eist 15 jaar cel en tbs tegen verdachte moord woning Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag vijftien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 36-jarige Nuri Ö., voor de moord op de 25-jarige Rens en een poging tot doodslag op diens 29-jarige huisgenoot. De twee mannen werden volgens justitie op 1 augustus vorig jaar in hun eigen woning aan de Robert Scottsstraat in Amsterdam-West onverhoeds aangevallen.

6 uur geleden
OM zegt sorry tegen man die onterecht vastzat voor stalking

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft excuses aangeboden aan de man die in 2019 ten onrechte een jaar in de cel is beland na valse aangiftes van Sanne S., die haar eigen stalking in scène had gezet. "Het OM is tekortgeschoten", zei de officier van justitie vrijdag in de rechtbank van Utrecht.

6 uur geleden
4 jaar cel voor hardrijder die vier mensen doodreed in Oud Gastel

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag vier jaar gevangenisstraf opgelegd aan Omar E. voor het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel dat vier mensen het leven kostte. Volgens de rechtbank heeft de 28-jarige Roosendaler roekeloos gereden. Het Openbaar Ministerie had een hogere celstraf geëist, namelijk acht jaar.

6 uur geleden