RIVM: niet veel minder jongeren met mentale klachten na lockdown
BILTHOVEN (ANP) - Het aandeel jongeren met mentale klachten daalde na het einde van de laatste coronalockdown (die begin 2022 eindigde) nauwelijks. Waar het percentage jongeren met psychische problemen in de zomer van dat jaar afnam, steeg het afgelopen najaar weer, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In september 2021 kampte 25 procent van de jongeren met psychisch ongemak. Dat aandeel steeg tot 39 procent in maart 2022, dus net na de laatste lockdown. In september vorig jaar was het percentage weliswaar gedaald, maar nog steeds hoger dan een jaar eerder: 32 procent. In december 2022 was het nog iets verder toegenomen. De cijfers over zelfdodingsgedachten laten eenzelfde verloop zien.
Het RIVM baseert zich op onderzoek van het Netwerk GOR (Gezondheidsonderzoek bij Rampen), een samenwerkingsverband dat sinds september 2021 met subsidie van het ministerie van Volksgezondheid de korte- en langetermijngevolgen van de pandemie op de gezondheid en het welbevinden van mensen in kaart brengt. Voor het onderzoek naar jongeren wordt gebruikgemaakt van vragenlijsten. Jongeren zijn in dit geval mensen van 12 tot 25 jaar oud.
Geen verklaring
Het percentage volwassenen met mentale klachten of gedachten aan suïcide bleef in december 2022 vrijwel gelijk aan dat in september van dat jaar. De eerste meting onder volwassenen werd in maart 2022 gedaan, dus een vergelijking met de stand van zaken vóór de laatste lockdown is niet mogelijk.
Het RIVM geeft geen verklaring voor het aanhouden van psychische problemen bij jonge mensen na de laatste coronalockdown. Eerder "hingen mentale klachten, zelfdodingsgedachten en eenzaamheid sterk samen met dingen die mensen meemaakten door corona, zoals een ziekenhuisopname". Wie met zoiets geconfronteerd werd, had een bijna twee keer zo hoge kans op psychische klachten. "In december was dat verband er niet meer." Wel is er volgens het RIVM "een kleine groep" die langdurig last houdt van gebeurtenissen die ze meemaakten als gevolg van de pandemie.
Bij de Alles Oké? Supportlijn voor jongeren van 18 tot 25 jaar gaat een derde van de gesprekken over emotionele problemen, meldt de organisatie donderdag. De gesprekken over zulke problemen gaan daar en ook bij de Kindertelefoon met name over "niet lekker in je vel zitten", stress, zelfbeschadiging en gedachten aan zelfdoding. Roline de Wilde, directeur bij de Kindertelefoon en de Alles Oké? Supportlijn: "We horen vaak dat kinderen en jongeren zich niet gehoord of begrepen voelen door hun omgeving. Ook kan er sprake zijn van schaamte of angst voor de mening van anderen."
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Door leveringsproblemen van bepaalde medicijnen ontstaan soms ernstige incidenten, staat in het Pharmaceutisch Weekblad. Het blad publiceerde de bevindingen van een klein verkennend onderzoek van onder meer het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en een masterstudent aan de Universiteit Groningen. De uitkomsten zijn niet representatief, maar er kwamen enkele ernstige incidenten uit naar voren. Iemand liep bijvoorbeeld een onomkeerbare vermindering van de nierfunctie op van 40 procent.
13 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Twee sterfgevallen in de Verenigde Staten worden in verband gebracht met een niet goed functionerend medisch hartkastje van Philips. Een woordvoerder van het zorgtechnologieconcern bevestigt na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad dat de overlijdens "mogelijk een link hebben" met het apparaat.
18 uur geledenUTRECHT (ANP) - Dat mensen soms wat langer moeten wachten op een afspraak bij de huisarts, komt onder meer door een tekort aan huisartsen in Nederland. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die zorg nodig hebben, en die patiënten hebben ook steeds meer zorg nodig. Dat zeggen de twee beroepsorganisaties, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Niet alle Nederlanders kunnen binnen drie werkdagen bij hun huisarts terecht voor een afspraak die geen spoed heeft. Dat terwijl die drie dagen wel de tijd is waar dokters naar streven. Zo'n 20 procent van de Nederlanders wacht vaak drie tot vijf dagen, 8,5 procent zegt tot wel twee weken te moeten wachten op een afspraak. Ook verschilt de wachttijd per provincie, blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door ruim 8000 Nederlanders.
19 uur geledenNEW YORK (ANP) - De failliete farmaceut Purdue Pharma en de miljardairsfamilie Sackler moeten 7,4 miljard dollar (7,1 miljard euro) betalen om hun rol in de drugsverslavingsepidemie in de Verenigde Staten. De Sacklers worden ervan beschuldigd die opiatencrisis te hebben aangejaagd doordat hun bedrijf Purdue op grote schaal krachtige pijnstillers aanprees en verkocht. Nu treffen ze een schikking met openbaar aanklagers uit vijftien Amerikaanse staten.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Ziekenhuis OLVG in Amsterdam heeft afgelopen week drie patiënten met mazelen behandeld. Zij waren op dat moment nog besmettelijk, laat het ziekenhuis weten. Daarom is een contactonderzoek ingesteld. "Mensen die in OLVG mogelijk in contact zijn geweest met een van de besmette patiënten, worden geïnformeerd."
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Griepvirussen grijpen snel om zich heen in Nederland. Officieel is nog geen sprake van een epidemie, omdat het aantal huisartsbezoeken van mensen met griepverschijnselen daarvoor twee weken op rij boven de vastgestelde grens moet liggen, maar die grens is afgelopen week voor het eerst overschreden. Volgens gezondheidsinstituut Nivel lijkt de jaarlijkse epidemie begonnen.
2 dagen geleden