Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: niet veel minder jongeren met mentale klachten na lockdown

RIVM: niet veel minder jongeren met mentale klachten na lockdown

BILTHOVEN (ANP) - Het aandeel jongeren met mentale klachten daalde na het einde van de laatste coronalockdown (die begin 2022 eindigde) nauwelijks. Waar het percentage jongeren met psychische problemen in de zomer van dat jaar afnam, steeg het afgelopen najaar weer, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In september 2021 kampte 25 procent van de jongeren met psychisch ongemak. Dat aandeel steeg tot 39 procent in maart 2022, dus net na de laatste lockdown. In september vorig jaar was het percentage weliswaar gedaald, maar nog steeds hoger dan een jaar eerder: 32 procent. In december 2022 was het nog iets verder toegenomen. De cijfers over zelfdodingsgedachten laten eenzelfde verloop zien.

Het RIVM baseert zich op onderzoek van het Netwerk GOR (Gezondheidsonderzoek bij Rampen), een samenwerkingsverband dat sinds september 2021 met subsidie van het ministerie van Volksgezondheid de korte- en langetermijngevolgen van de pandemie op de gezondheid en het welbevinden van mensen in kaart brengt. Voor het onderzoek naar jongeren wordt gebruikgemaakt van vragenlijsten. Jongeren zijn in dit geval mensen van 12 tot 25 jaar oud.

Geen verklaring

Het percentage volwassenen met mentale klachten of gedachten aan suïcide bleef in december 2022 vrijwel gelijk aan dat in september van dat jaar. De eerste meting onder volwassenen werd in maart 2022 gedaan, dus een vergelijking met de stand van zaken vóór de laatste lockdown is niet mogelijk.

Het RIVM geeft geen verklaring voor het aanhouden van psychische problemen bij jonge mensen na de laatste coronalockdown. Eerder "hingen mentale klachten, zelfdodingsgedachten en eenzaamheid sterk samen met dingen die mensen meemaakten door corona, zoals een ziekenhuisopname". Wie met zoiets geconfronteerd werd, had een bijna twee keer zo hoge kans op psychische klachten. "In december was dat verband er niet meer." Wel is er volgens het RIVM "een kleine groep" die langdurig last houdt van gebeurtenissen die ze meemaakten als gevolg van de pandemie.

Bij de Alles Oké? Supportlijn voor jongeren van 18 tot 25 jaar gaat een derde van de gesprekken over emotionele problemen, meldt de organisatie donderdag. De gesprekken over zulke problemen gaan daar en ook bij de Kindertelefoon met name over "niet lekker in je vel zitten", stress, zelfbeschadiging en gedachten aan zelfdoding. Roline de Wilde, directeur bij de Kindertelefoon en de Alles Oké? Supportlijn: "We horen vaak dat kinderen en jongeren zich niet gehoord of begrepen voelen door hun omgeving. Ook kan er sprake zijn van schaamte of angst voor de mening van anderen."

Meer uit Gezond

Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

17 uur geleden
AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

19 uur geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

20 uur geleden
Verzuim door griep bereikt piek in januari

SON (ANP) - Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per 1000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt.

21 uur geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

1 dag geleden
Dijkstra niet in beroep om kinderhartchirurgie, koerst op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra gaat niet in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die een streep zette door een besluit om de kinderhartchirurgie te beperken tot twee centra. In plaats daarvan wil ze dat alle betrokken partijen afspraken maken over de kwaliteit en toegankelijkheid van deze hoogspecialistische zorg. Op de langere termijn ziet Dijkstra toch een vorm van concentratie voor zich, waarover een bestuurlijk akkoord moet worden gesloten.

1 dag geleden
Griepepidemie zwakt af, maar te vroeg om einde te voorspellen

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat griep heeft, is gedaald. Vorige week gingen 58 op elke 100.000 mensen met griepklachten naar de huisarts. Dat is nog net boven de grens van de epidemie. Die ligt op 56. De griepepidemie duurt nu vijf weken, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

1 dag geleden