Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: levensverwachting stijgt naar 86,5 jaar in 2050

RIVM: levensverwachting stijgt naar 86,5 jaar in 2050

BILTHOVEN (ANP) - De levensverwachting stijgt naar gemiddeld 86,5 jaar in 2050. Dat is bijna vijf jaar langer dan in 2022, meldt het gezondheidsinstituut RIVM in de nieuwe Volksgezondheid Toekomst Verkenning, die elke vier jaar verschijnt.

In 2050 zijn er ongeveer 4,8 miljoen 65-plussers. Van hen zijn er dan 1,94 miljoen 80 jaar of ouder. Op dit moment telt Nederland 3,6 miljoen 65-plussers, onder wie bijna 900.000 mensen van 80 jaar of ouder. "Vrouwen leven gemiddeld langer dan mannen, zowel nu als in de toekomst. Het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen blijft naar verwachting iets meer dan drie jaar", staat in de verkenning.

De kans om 65 jaar te worden tussen 2022 en 2050 neemt toe van 91 naar 95 procent en de kans om 85 jaar te worden neemt zelfs toe van 50 procent in 2022 naar 69 procent in 2050. De kans om honderd kaarsjes uit te mogen blazen, wordt in deze periode meer dan drie keer zo groot: in 2050 is deze kans 4 procent.

Vergrijzing

Het aantal jaren dat Nederlanders erbij krijgen, zijn ook nog eens gezonde jaren, zegt het RIVM. "Wel is de gezonde levensverwachting nog steeds 10 tot 18 jaar lager dan de levensverwachting", aldus het instituut in het rapport. Daarbij is de levensverwachting en het aantal gezonde jaren niet voor iedereen gelijk. "Of er nu wordt gekeken naar opleiding, inkomen of welvaart, mensen die een minder gunstige maatschappelijke positie hebben, ondervinden vaker gezondheidsproblemen", staat in de verkenning.

Gemiddeld krijgen mensen vanaf hun 75e levensjaar meer beperkingen, is verder te lezen. "Mensen ervaren dan steeds meer problemen met zien, horen of bewegen en met activiteiten van het dagelijkse leven." De behoefte aan hulp en ondersteuning wordt dan ook steeds groter en ook neemt het zorggebruik toe.

Mede doordat Nederlanders ouder worden, vergrijst de samenleving. Hoewel al langer bekend is dat de vergrijzing leidt tot tekorten op de arbeidsmarkt, worden de gevolgen daarvan volgens het RIVM steeds actueler, urgenter en duidelijker. De tekorten zullen "meer dan nu" zichtbaar worden in bijvoorbeeld het bedrijfsleven, het onderwijs, de zorg en diensten als het openbaar vervoer. In de zorg werken straks niet alleen minder mensen, ook het aantal mantelzorgers neemt af, verwacht het RIVM. Het aantal mensen dat mantelzorg nodig heeft, stijgt juist.

Meer uit Gezond

Huisartsen zien vaker suïcidale jongeren in hun praktijk

BILTHOVEN (ANP) - Huisartsen zien de laatste tijd meer jongeren tot 24 jaar die last hebben van zelfmoordgedachten, of zelfs een poging tot zelfdoding hebben gedaan. Per 100.000 patiënten zagen huisartsen in het afgelopen kwartaal gemiddeld zeven jongeren per week om deze reden. Dat is 75 procent meer dan vijf jaar geleden, voor het begin van de coronapandemie. De cijfers staan in een maandag verschenen onderzoek van gezondheidsinstanties als het RIVM, de GGD'en en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

19 uur geleden
WHO stuurt experts naar Congo om uitbraak onbekende ziekte

BERLIJN (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt een team van experts naar Congo om te helpen een nog onbekende ziekte te bestrijden en te onderzoeken. De ziekte heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Het team is al onderweg naar het epicentrum van de uitbraak in de zuidwestelijke provincie Kwango, waar het medicijnen en tests zal brengen.

3 dagen geleden
Meeste ouderen geven hun leven een 8 of hoger in peiling

WOERDEN (ANP) - Veruit de meeste ouderen in Nederland voelen zich behoorlijk gelukkig, zo valt op te maken uit een peiling in opdracht van ouderenorganisatie ANBO-PCOB. Van de bijna 5500 ondervraagden geeft 60 procent het leven op dit moment een rapportcijfer 8 of hoger. De belangrijkste factor die het levensgeluk beïnvloedt, is mentaal welzijn. Ook gezondheid, sociale contacten, woonomgeving en financiële situatie maken een groot verschil.

5 dagen geleden
EU-lidstaten willen roken op terrassen verbieden

BRUSSEL (ANP) - De Europese ministers van Volksgezondheid zijn dinsdag in Brussel akkoord gegaan met een EU-voorstel om blootstelling aan passief roken aan te pakken. Het voorstel raadt de lidstaten aan om buiten roken te verbieden, onder meer in speeltuinen, op terrassen en op het strand. Ook vapes vallen hieronder.

6 dagen geleden
Rutgers: zorgen om onwetendheid over kans op zwangerschap

AMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.

1 week geleden
Sportregelingen gemeenten overal anders en vaak ingewikkeld

UTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.

1 week geleden
Gemeenten stappen voorlopig uit zorgakkoord

UTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

1 week geleden