
RIVM: levensverwachting stijgt naar 86,5 jaar in 2050
BILTHOVEN (ANP) - De levensverwachting stijgt naar gemiddeld 86,5 jaar in 2050. Dat is bijna vijf jaar langer dan in 2022, meldt het gezondheidsinstituut RIVM in de nieuwe Volksgezondheid Toekomst Verkenning, die elke vier jaar verschijnt.
In 2050 zijn er ongeveer 4,8 miljoen 65-plussers. Van hen zijn er dan 1,94 miljoen 80 jaar of ouder. Op dit moment telt Nederland 3,6 miljoen 65-plussers, onder wie bijna 900.000 mensen van 80 jaar of ouder. "Vrouwen leven gemiddeld langer dan mannen, zowel nu als in de toekomst. Het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen blijft naar verwachting iets meer dan drie jaar", staat in de verkenning.
De kans om 65 jaar te worden tussen 2022 en 2050 neemt toe van 91 naar 95 procent en de kans om 85 jaar te worden neemt zelfs toe van 50 procent in 2022 naar 69 procent in 2050. De kans om honderd kaarsjes uit te mogen blazen, wordt in deze periode meer dan drie keer zo groot: in 2050 is deze kans 4 procent.
Vergrijzing
Het aantal jaren dat Nederlanders erbij krijgen, zijn ook nog eens gezonde jaren, zegt het RIVM. "Wel is de gezonde levensverwachting nog steeds 10 tot 18 jaar lager dan de levensverwachting", aldus het instituut in het rapport. Daarbij is de levensverwachting en het aantal gezonde jaren niet voor iedereen gelijk. "Of er nu wordt gekeken naar opleiding, inkomen of welvaart, mensen die een minder gunstige maatschappelijke positie hebben, ondervinden vaker gezondheidsproblemen", staat in de verkenning.
Gemiddeld krijgen mensen vanaf hun 75e levensjaar meer beperkingen, is verder te lezen. "Mensen ervaren dan steeds meer problemen met zien, horen of bewegen en met activiteiten van het dagelijkse leven." De behoefte aan hulp en ondersteuning wordt dan ook steeds groter en ook neemt het zorggebruik toe.
Mede doordat Nederlanders ouder worden, vergrijst de samenleving. Hoewel al langer bekend is dat de vergrijzing leidt tot tekorten op de arbeidsmarkt, worden de gevolgen daarvan volgens het RIVM steeds actueler, urgenter en duidelijker. De tekorten zullen "meer dan nu" zichtbaar worden in bijvoorbeeld het bedrijfsleven, het onderwijs, de zorg en diensten als het openbaar vervoer. In de zorg werken straks niet alleen minder mensen, ook het aantal mantelzorgers neemt af, verwacht het RIVM. Het aantal mensen dat mantelzorg nodig heeft, stijgt juist.
Meer uit Gezond
MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
4 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
5 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geleden