Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM geeft voorlichting aan jongvolwassenen over HPV-vaccinatie

RIVM geeft voorlichting aan jongvolwassenen over HPV-vaccinatie

AMSTERDAM (ANP) - Ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen van 19 tot 27 jaar worden dit jaar uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat allerlei vormen van kanker kan veroorzaken. Het RIVM start ook een voorlichtingscampagne. Volgens het instituut zijn jongeren niet of nauwelijks bekend met het virus en de vaccinatie ertegen.

De vaccinatie tegen HPV is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds vorig jaar krijgen jongens en meisjes die tien jaar worden een uitnodiging voor de inenting. Eerder konden jongens geen vaccinatie tegen HPV krijgen vanuit het programma en meisjes werden uitgenodigd vanaf 13 jaar. Vorig jaar is het RIVM daarom begonnen met een inhaalcampagne. Alle jongeren tot 18 jaar krijgen verdeeld over twee jaar een uitnodiging. Dit jaar komt daar die voor jongvolwassenen bij.

Een op de vijf jongvolwassenen noemt het volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) "waarschijnlijk" ooit besmet te raken met HPV, terwijl in werkelijkheid vier op de vijf mensen het virus oplopen. In totaal worden dit jaar ruim 2 miljoen tieners en jongvolwassenen uitgenodigd voor een vaccinatie tegen HPV. "Maar alleen wie goed op de hoogte is, weet waar deze prik tegen beschermt en kan een weloverwogen beslissing nemen", aldus het instituut.

Het RIVM wil jongeren onder meer bereiken met een kennisquiz, die via sociale media wordt gedeeld. Om de campagne af te trappen organiseert het instituut woensdagmiddag een live kennisquiz aan de Vrije Universiteit.

HPV kan onder meer baarmoederhalskanker, kanker aan de mond- en keelholte, de penis of de anus veroorzaken. In Nederland krijgen elk jaar gemiddeld 1100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Je kunt het virus oplopen door seksueel contact met iemand die besmet is.

De vaccinatie is gratis voor wie wordt uitgenodigd. Ook mensen die ouder zijn kunnen de inenting krijgen, maar die moeten ze dan wel zelf betalen. De inenting bestaat uit twee vaccinaties, met een half jaar tussenpauze. De deelname onder meisjes is in Nederland opgelopen tot bijna 70 procent, van de jongens heeft ruim 50 procent de eerste inenting gehad. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat een vaccinatiegraad van 90 procent onder meisjes noodzakelijk is om baarmoederhalskanker de wereld uit te helpen.

Meer uit Gezond

Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

2 dagen geleden
Zorgautoriteit mocht gegevens ggz-patiënten verzamelen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.

3 dagen geleden
Lidl roept paella-verspakket terug om mogelijk glas in doperwten

HUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.

3 dagen geleden
Lareb signaleert bijwerkingen na vaccinatie tegen rotavirus

DEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.

4 dagen geleden
Kwart meer hiv-diagnoses bij GGD-centra in 2024

BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 week geleden
RIVM: mazelenclusters niet verbonden, virus verschilt per plek

BILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".

1 week geleden
Adviesraad waarschuwt: teveel aan medische testen is schadelijk

DEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.

1 week geleden