Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rini de Koster is iets meer gespannen dan normaal

Rini de Koster is iets meer gespannen dan normaal

GOES - Muziektheater Zeeland bestaat 75 jaar en viert dat met een bijzondere musical. Het Zeeuwse gezelschap staat in maart en april op de planken van de Zeeuwse theaters met de eigen productie ‘Michiel de Ruyter’. In aanloop naar de uitvoeringen volgt Weekblad de Bode de acteurs, de crew en de mensen achter de musical en het gezelschap. Als vierde de man die de musical schreef: Rini de Koster.

De librettist werd een paar jaar geleden gevraagd om mee te werken aan een eigen productie van Muziektheater Zeeland. Hij zette enkele ideeën voor typisch Zeeuwse musicals op papier, waaronder een over Michiel de Ruyter. De voorkeur van alle betrokkenen ging duidelijk uit naar een stuk over de Zeeuwse zeeheld. “We wilden een aansprekelijke titel en Michiel de Ruyter kent iedereen. Zo’n naam klinkt als klok. Iedereen weet meteen wat hij kan verwachten.”

Schilderij

De Koster maakte een verhaallijn waarin twee kinderen in deze tijd een museum bezoeken en via een schilderij van Michiel de Ruyter in de tijd van de zeeheld komen. Zij ontmoeten Michiel de Ruyter op zijn sterfbed. Dat verhaal begint bij het huwelijk met zijn derde vrouw Anna van Gelder. Hij belooft haar aan wal te blijven, maar keer op keer roept de plicht. De focus ligt op die innerlijke tweestrijd. “Ik wil hem een mens laten zijn”, aldus De Koster. Volgens hem moet de admiraal soms voor ‘onmogelijke keuzes’ hebben gestaan. “Hoe kun je kiezen tussen het verdedigen van je land en je gezin? Dat moet ongelooflijk moeilijk zijn geweest.”

Acteurs

De Koster is meer dan anderhalf jaar bezig geweest met de tekst. “Ik moet het in mijn vrije uren doen”, lacht de inwoner van Heinkenszand, die zich grondig heeft verdiept in het leven van de zeeheld.Hij vindt het leuk om te zien hoe zijn teksten tot leven worden gebracht door de acteurs en regisseur Hugo Segers. “Ze stellen regelmatig vragen aan me over hoe ik het zag, maar iedereen heeft een eigen kijk op de teksten en personages. Soms vraagt de muziek ook om aanpassingen in de tekst. Daardoor veranderen er soms dingen. Als ze het verhaal geweld zouden aandoen, zou ik het zeggen, maar dat is zeker niet het geval.”

Gespannen

Hoewel hij het niet van plan was, speelt De Koster zelf de rol van Cornelis de Witt, één van de belangrijkste personen in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. “Ik ben wat meer gespannen dan normaal. Ik ben ervan overtuigd ben dat we met zijn allen een prachtige voorstelling op de planken gaan zetten. Ik ben dankbaar en trots dat we dit voor elkaar krijgen. Er zitten van heel veel mensen heel veel uren werk in.” De Koster is benieuwd naar de reacties op de voorstellingen in de drie grootste theaters van de provincie. Muziektheater Zeeland wil de musical aanbieden aan andere gezelschappen. “Het zou leuk zijn als een vereniging in Arnhem of Friesland hem ook de planken brengt. Het kan, want Michiel de Ruyter kent iedereen.”

Meer uit Beveland

Cees van den Bos voorgedragen als burgemeester van Goes

GOES - De gemeenteraad van Goes heeft donderdagavond Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Naar verwachting wordt hij per 1 februari 2024 benoemd. 

18 uur geleden
Maartenskerk 's-Gravenpolder heeft eindelijk weer een torenspits

's-GRAVENPOLDER - Het heeft langer geduurd dan verwacht - bijna anderhalf jaar - maar sinds donderdag prijkt er weer een torenspits op de Maartenskerk in 's-Gravenpolder.

1 dag geleden
In tweede kwartaal meer duidelijkheid over herstel Westerscheldetunnel

ELLEWOUTSDIJK - De N.V. Westerscheldetunnel heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak van de eerder dit jaar ontdekte betonschade in de oostbuis van de tunnel. 'Het meest waarschijnlijk is dat een aantal omstandigheden gezamenlijk heeft geleid tot de betonschade', laat de organisatie donderdag weten. Ze verwacht pas in het tweede kwartaal van volgend jaar uitsluitsel over de oorzaak en het herstelplan.

1 dag geleden
Rotary viert 100 jaar in Nederland zaterdag in Goes

GOES - Rotary Nederland markeert in 2023 haar eeuwfeest met een grootschalige estafette, waarbij een symbolische bakfiets het hele land doorkruist en elke Rotary Club aandoet. Deze viering bereikt zaterdag 2 december de Grote Markt in Goes, waar de drie Bevelandse Rotary clubs zich presenteren en geld inzamelen voor Shelter Box.

1 dag geleden
Kettingbotsing op A58 bij Goes; half uur vertraging

GOES - Op de afrit van de A58 bij Goes heeft donderdagochtend een ongeval plaatsgevonden met meerdere voertuigen.

1 dag geleden
Borsele helpt inwoners geld terugvragen bij zeven inloopmomenten

HEINKENSZAND - Gemeente Borsele nodigt al haar inwoners uit om in december gratis de energietoeslag- en potjescheck te doen. Vrijwilligershuis Borsele en Gemeenschappelijke Regeling (GR) de Bevelanden organiseren hiervoor een aantal inloopmomenten. 'Samen vult u een paar vragen in en ziet u meteen of u in aanmerking komt voor energietoeslag en potjes', legt de gemeente uit in een persbericht. 

1 dag geleden
284 vergunningen te vergeven voor zeegroenten snijden bij Oosterschelde

KATTENDIJKE - Wie volgend seizoen zeegroenten wil snijden bij de Oosterschelde kan tot vrijdag 22 december een aanvraagformulier indienen bij de provincie Zeeland. Er zijn 284 vergunningen te vergeven.

2 dagen geleden