Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rillandse energiecoöperatie 4411 op 26 september een feit

Rillandse energiecoöperatie 4411 op 26 september een feit

RILLAND - Op 26 september vindt de oprichtingsvergadering van de Energiecoöperatie 4411 plaats in het dorpshuis van Rilland. Om 20.00 zijn alle inwoners en ondernemers uit het postcodegebied 4411 daar welkom. 

‘Het liefst zien we dat zoveel mogelijk mensen dan direct lid worden, maar als iemand eerst nog de kat uit de boom wil kijken, is diegene ook van harte welkom’, aldus secretaris Cor van Dijk van de coöperatie.

Op 29 juni was er een informatie- en draagvlakbijeenkomst, die door zo’n honderd inwoners bezocht werd. ‘Een mooie opkomst, maar het betekent ook dat er nog veel inwoners niet geweest zijn’, vult bestuurslid Piet Weijler aan. Uit de negen initiatiefnemers is een voorlopig bestuur voor de nieuwe coöperatie samengesteld, dat zich op de 26e aan de mensen voorstelt. De agenda voor de oprichtingsvergadering is op te vragen door een mail te sturen naar: [email protected]..

Droom

Het doel van de coöperatie is om genoeg groene stroom te produceren voor alle inwoners en bedrijven in en om Rilland en Bath. Dat is het plan van een groep enthousiaste vrijwilligers uit Rilland en Bath. Hun droom is zelfs dat ooit de energie die de coöperatie produceert direct en tegen een net tarief aan de leden geleverd wordt. Maar daarvoor moet nog wel nieuwe techniek beschikbaar komen.

De naam, Energiecoöperatie 4411, verwijst naar het gebied waarbinnen men lid kan worden van de coöperatie. ‘De winst van de coöperatie wordt geïnvesteerd in de leefbaarheid, verduurzaming en het toekomstbestendig maken van het gebied. Tijdens de informatiebijeenkomst bleek al dat een groot aantal inwoners achter de plannen staat. Inwoners vinden het belangrijk zelf bij te dragen aan de energietransitie, zelf de beslissingen te nemen en zo aan een goede toekomst voor de volgende generaties te werken.’

Eerste projecten

Het idee is ook elders in Zeeland opgezet, namelijk Koudekerke, waar men ook een eigen energiecoöperatie heeft, die ook haar winst gebruikt voor de toekomstbestendigheid van het dorp. De mensen van de Energiecoöperatie 4411 werken daarnaast nauw samen met Zeeuwind, de Zeeuwse energiecoöperatie die al bestaat sinds 1987 en veel ervaring heeft met het opzetten van wind- en zonneparken. De eerste drie projecten waar door Energiecoöperatie 4411 en Zeeuwind onderzoek naar gedaan wordt, betreffen het plaatsen van drie windmolens bij het zaadveredelingsbedrijf Limagrain, een kleinschalig zonnepark nabij Bath en zonnepanelen op water in de Surfput bij de Kreekraksluizen. ‘Vooral het eerstgenoemde project is bijzonder, omdat de stroom direct aan de eindgebruiker geleverd gaar worden, achter de meter, en niet op het toch al overbelaste elektriciteitsnet terecht komt.’

Meer uit Reimerswaal

Nationale Dodenherdenking in Kruiningen

KRUININGEN - Tijdens de Nationale Dodenherdenking in Kruiningen herdenken wij zaterdagavond (4 mei) alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

4 uur geleden
Excursies naar weervisserij op Oosterschelde

KRABBENDIJKE - In mei, juni en juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op het oostelijke deel van de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid - voor jong en oud - om de eeuwenoude, arbeidsintensieve vangstmethode van dichtbij mee te maken.

1 dag geleden
Nieuw honk voor jeugd Yerseke: Lighthouse

YERSEKE - Sinds 24 november 2023 is er in Yerseke een ontmoetingsplek voor jongeren van boven de zestien jaar. Het initiatief komt vanuit een samenwerking tussen vier kerken in het dorp en is er voor bedoeld om jongeren eens in de maand op vrijdagavond een plek te geven om samen te komen. Er wordt al volop gebruik van gemaakt, maar er is nog altijd plek voor nog meer jeugd.

1 dag geleden
Beginnende woningbrand aan de Langeville snel onder controle

YERSEKE - De brandweer is zondagmiddag met spoed ter plaatse gekomen bij een beginnende woningbrand aan de Langeville. Door de snelle inzet van de brandweer was de brand snel onder controle.

2 dagen geleden
Vrolijke Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle

KAPELLE - De weersvoorspelling voor Koningsdag 2024 was niet ideaal, maar in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zijn de oranje festiviteiten zeker niet in het water gevallen.

2 dagen geleden
Verwarde man gooit pillen over straat en laat circa veertig konijnen los

HANSWEERT- Een verwarde man heeft vrijdagmiddag voor flink wat rumoer gezorgd in de Merwedestraat. De man schreeuwde vanuit zijn woning en over straat. Ook gooide hij pillen over straat. Of het drugs of medicatie betrof is onbekend. De politie heeft de man uit zijn woning gehaald en overgedragen aan het zorgkader. Hierbij werden in de woning van de man zowel levende als dode konijnen aangetroffen. Later bleek dat de man in de omgeving van het oude sluizencomplex en de schaatsbaan ook nog ongeveer 40 konijnen had losgelaten.

3 dagen geleden
Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle van start

KAPELLE/KRUININGEN - Nederland viert vandaag de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook de gemeenten Kapelle en Reimerswaal kleuren oranje.

3 dagen geleden