Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijksuitgaven stijgen harder dan mag, zegt Raad van State

Rijksuitgaven stijgen harder dan mag, zegt Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.

Het begrotingstekort en de staatsschuld blijven dit jaar en volgend jaar onder de afgesproken normen van respectievelijk 3 procent en 60 procent van de totale omvang van de economie. De komende jaren neemt het tekort evenwel toe en komt de bovengrens van 3 procent wel degelijk in zicht.

Om toekomstige problemen te voorkomen kijkt het Europees begrotingstoezicht bij landen die aan deze normen voldoen, ook naar de ontwikkelingen op de middellange termijn. Nederland kreeg in dat kader vorig jaar ook vanuit Brussel al de waarschuwing dat het structureel te veel uitgeeft.

Zorg en sociale zekerheid

Een raming waarmee het Centraal Planbureau (CPB) onlangs kwam, liet eveneens zien dat het begrotingstekort de komende jaren hoger uitvalt dan eerder werd voorzien. Dat komt deels door minder rooskleurige economische cijfers, maar ook door maatregelen uit de voorjaarsnota.

Met name de uitgaven aan de zorg en sociale zekerheid blijven voorlopig stijgen, mede als gevolg van de voortschrijdende vergrijzing. Verder wijst de Raad van State naar het "expansief beleid" dat door de voorgaande kabinetten is ingezet.

Begrotingsdiscipline handhaven

De Raad van State ziet wel dat het kabinet in de voorjaarsnota zijn best doet om de begrotingsdiscipline te handhaven. Er wordt een trendmatig begrotingsbeleid gevoerd, waarin vaststaat hoeveel mag worden uitgegeven, terwijl de belastinginkomsten meebewegen met het economisch tij.

Minister Eelco Heinen (Financiën) erkent dat de begroting "niet voldoet aan het uitgavenpad" dat Brussel heeft aanbevolen. In een kabinetsreactie benadrukt hij dat het kabinet in het hoofdlijnenakkoord al wel "een eerste stap" heeft gezet waardoor de uitgaven vanaf 2027 minder hard gaan stijgen.

De VVD-bewindsman herhaalt dat op termijn meer maatregelen nodig zijn. "Ook volgende kabinetten zullen stappen moeten zetten om de tekorten en de schuld binnen de Europese referentiewaarden te houden."

Meer uit Politiek

Emotionele Omtzigt: onvoldoende zichtbaar bezig met kernproblemen

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.

3 uur geleden
Raad van State kritisch over versoepeling schadeaanpak Groningen

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.

1 dag geleden
GroenLinks-PvdA pleit voor landelijke selectie van cold cases

DEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.

3 dagen geleden
Kamerlid dat ook demissionair minister is, kan worden vervangen

DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.

3 dagen geleden
Dassen: Amerika is onze rivaal, lijkt op Duitsland uit jaren 30

DEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

3 dagen geleden
PVV-ministers scharen zich achter hardere opstelling tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.

3 dagen geleden
Veldkamp belooft beterschap na ergernis PVV over Israël-kritiek

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.

4 dagen geleden