Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijkste vrouw Australië breidt invloed op lithium-markt uit

Rijkste vrouw Australië breidt invloed op lithium-markt uit

PERTH (ANP/BLOOMBERG) - De rijkste vrouw van Australië, Gina Rinehart, is bezig in korte tijd uit te groeien tot een van de invloedrijkste spelers van de wereld op de markt van lithium, een grondstof die onmisbaar is in accu's voor elektrische auto's. Voor de tweede keer deze maand lijkt ze de overname van een grote lithiumproducent te dwarsbomen.

Het bedrijf van Rinehart, Hancock Prospecting, maakte vrijdag bekend dat het 18 procent van de aandelen in het Australische mijnbouwbedrijf Azure in handen heeft. Azure staat op het punt te worden overgenomen door een Chileense mijnbouwgigant. Met een minderheidsbelang van bijna 20 procent kan Rinehart het Chileense bod aanvechten.

Eerder deze maand lukte dat al bij de geplande overname van de Australische lithiumproducent Liontown, waarin het bedrijf van Rinehart een blokkerend minderheidsbelang van 19,9 procent had opgebouwd. De Amerikaanse overnamekandidaat Albemarle trok zijn miljardenbod daarna vanwege de 'gerezen complicaties' in.

Grondstoffen duurder

Grondstoffen voor de vervaardiging van batterijen zoals lithium, kobalt en nikkel, zijn de afgelopen jaren snel duurder geworden omdat ze een cruciale rol spelen in de energietransitie. De waarde van lithiumbedrijven in Australië, samen met Chili de grootste lithiumproducent ter wereld, is als gevolg daarvan enorm gestegen.

Rinehart maakte fortuin met de handel in ijzererts, waaraan ze de bijnaam 'Australische Iron Lady' te danken heeft. Haar vermogen wordt geschat op bijna 25 miljard euro.

Klimaatscepticus

Ze is niet onomstreden. Rinehart staat bekend als klimaatscepticus, is een trouwe supporter van Donald Trump en wordt gevreesd vanwege haar meedogenloze onderhandelingsmethoden.

Meer uit Financieel

Coca-Cola verhoogt omzetverwachting na prijsverhogingen

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrankproducent Coca-Cola profiteert van zijn doorgevoerde prijsverhogingen. Het bedrijf, bekend van frisdranken zoals Coca-Cola en Fanta, heeft hierdoor zijn omzetverwachting voor heel 2024 naar boven bijgesteld.

17 minuten geleden
Airbus moet soms orders afslaan door grote vraag, zegt topman

FARNBOROUGH (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus moest soms bestellingen voor nieuwe toestellen weigeren door de grote vraag en de hoeveelheid openstaande orders. Dat heeft Airbus-topman Guillaume Faury gezegd op de grote luchtvaartshow in het Britse Farnborough die deze week wordt gehouden.

1 uur geleden
Spotify ziet winst, omzet en aantal abonnees groeien

STOCKHOLM (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify heeft in het tweede kwartaal van dit jaar het aantal abonnees, de omzet en de winst zien stijgen, maakte het bedrijf bekend. Het concern behaalde een recordwinst van 266 miljoen euro, terwijl de omzet met een vijfde groeide tot 3,8 miljard euro.

1 uur geleden
Nederlandse zuivelexport omlaag door sterk gedaalde zuivelprijzen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie van de sector ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam wel toe.

1 uur geleden
Randstad Nederland bezorgd over aanhoudend krappe arbeidsmarkt

DIEMEN (ANP) - Topman Jeroen Tiel van Randstad Nederland is "heel benieuwd" naar het regeringsprogramma dat het nieuwe kabinet naar verwachting in september presenteert, omdat hij zich zorgen maakt over de aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Volgens Tiel geeft het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet "niet veel richting" aan een oplossing daarvoor.

1 uur geleden
Onderzoek: 53.000 woningen door ombouw leegstaande kantoren

AMSTERDAM (ANP) - Het ombouwen van leegstaande kantoren kan zorgen voor wel 53.000 extra woningen in Nederland. Dat meldt datavastgoedbedrijf Matrixian in een onderzoek. Daarbij werd gekeken naar de leegstand van kantoorruimtes en bijbehorende bestemmingsplannen. Volgens Matrixian kan de transformatie van leegstaande kantoren dan ook helpen bij het oplossen van de woningnood.

2 uur geleden
Esprit begint faillissementsprocedure voor Nederlandse tak

AMSTERDAM (ANP) - Modemerk Esprit is een faillissementsprocedure begonnen voor zijn Nederlandse tak. Volgens een verklaring van het moederbedrijf Esprit Holdings beschikt het onderdeel niet over voldoende middelen om de bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Of de rond de dertig Nederlandse winkels, veelal franchisezaken, open kunnen blijven, is niet duidelijk. De Nederlandse webshop van Esprit is nog in de lucht.

2 uur geleden