Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijken ontvluchten met privéjets chaos op luchthavens

Rijken ontvluchten met privéjets chaos op luchthavens

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De chaos op de Europese luchthavens deze zomer zorgt ervoor dat de rijken der aarde het heft in handen nemen. Het gebruik van privévliegtuigen is de afgelopen maanden met bijna een derde gestegen ten opzichte van het niveau van voor de coronacrisis.

De privéjets zetten doorgaans koers naar de bekende vakantie-eilanden zoals Ibiza of Mykonos. Die extra vluchten drukken wel op de capaciteit van de luchthavens. In Frankrijk leidde dit zelfs tot politiek verzet.

Londen registreerde de meeste privévluchten. Alleen al in juli ging het om meer dan 12.000 vluchten. Schiphol meldde van de grotere luchthavens samen met Napels en Berlijn de grootste toename van privéverkeer in vergelijking met 2019. Dat zijn de gegevens die zijn verzameld door de European Business Aviation Association.

Veel vraag

Door het opheffen van de coronabeperkingen is er veel vraag naar vliegtickets. In combinatie met de personeelstekorten op luchthavens, doordat bedrijven in coronatijd personeel hebben laten gaan, zorgt dit voor grote drukte. Verschillende maatschappijen brachten het aantal vluchten terug. Ook op Schiphol werd het mes in de capaciteit gezet om de chaos tegen te gaan.

Volgens luchtvaartadviesbureau WingX is het aantal mensen dat voor het eerst met een privéjet vliegt met 40 procent gestegen. Vooral ook omdat luchtvaartmaatschappijen hun zaakjes niet op orde hebben. Volgens Aeroaffaires, een netwerk van privéjetmaatschappijen in Europa worden privéjets ook steeds vroeger geboekt. Voorheen was een boeking twee dagen van tevoren ruim voldoende. Nu moet zeker een week van tevoren worden gereserveerd.

Ophef

De snelle toename van de vluchten met privéjets heeft in Frankrijk voor ophef gezorgd. Dit vanwege de uitstoot van de toestellen, terwijl het land probeert te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. Minister van Transport Clement Beaune wil van privéjets eisen dat ze vluchtgegevens openbaar maken. Ook wil hij richtlijnen opstellen voor het gebruik van privéjets als er op dat traject ook treinen of lijnvluchten beschikbaar zijn.

Ook in het Verenigd Koninkrijk liggen beroemdheden, royals en andere gebruikers van privéjets onder vuur. Door de oplopende kosten van levensonderhoud, die vooral de lagere en middenklasse treffen, is de toename van het aantal privéjets een belangrijk punt van economische tegenstelling in het land geworden.

Meer uit Financieel

Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

MOSKOU (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

33 minuten geleden
Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

NEW YORK (ANP) - De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon. Volgens Amerikaanse media heeft Sony Pictures Entertainment samen met investeringsmaatschappij Apollo Global Management een bod van zo'n 26 miljard dollar (24 miljard euro) uitgebracht.

48 minuten geleden
Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. "Daar voeren wij op dit moment geen discussie over", zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

3 uur geleden
Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan. Zij behoorden in het eerste kwartaal tot de best verkopende artiesten die UMG vertegenwoordigt.

3 uur geleden
ING winnaar op terughoudend Damrak, bouwer BAM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - ING mocht zich donderdag de grote winnaar noemen onder de hoofdfondsen op het Damrak na een meevallend kwartaalrapport. Het bankconcern zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. ING zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel eindigde 6,4 procent hoger, goed voor de eerste plek in de AEX.

4 uur geleden
Amerikaanse oud-olietopman verdacht van samenwerken met OPEC

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse marktwaakhond FTC verdenkt de voormalige topman van olieconcern Pioneer van pogingen tot "samenzwering" met oliekartel OPEC. Het is de ex-baas van Pioneer Scott Sheffield daarom verboden om een bestuursfunctie te vervullen voor ExxonMobil, dat het oliebedrijf overneemt voor 64,4 miljard dollar (60,3 miljard euro).

5 uur geleden
Maaltijdbezorger DoorDash onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - DoorDash behoorde donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De concurrent van Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway zag de omzet en de orders stijgen in het afgelopen kwartaal, maar leed meer verlies dan verwacht. Ook de verwachtingen voor het huidige kwartaal vielen tegen. Het aandeel werd 9,5 procent lager gezet.

6 uur geleden