
Rijken ontvluchten met privéjets chaos op luchthavens
AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De chaos op de Europese luchthavens deze zomer zorgt ervoor dat de rijken der aarde het heft in handen nemen. Het gebruik van privévliegtuigen is de afgelopen maanden met bijna een derde gestegen ten opzichte van het niveau van voor de coronacrisis.
De privéjets zetten doorgaans koers naar de bekende vakantie-eilanden zoals Ibiza of Mykonos. Die extra vluchten drukken wel op de capaciteit van de luchthavens. In Frankrijk leidde dit zelfs tot politiek verzet.
Londen registreerde de meeste privévluchten. Alleen al in juli ging het om meer dan 12.000 vluchten. Schiphol meldde van de grotere luchthavens samen met Napels en Berlijn de grootste toename van privéverkeer in vergelijking met 2019. Dat zijn de gegevens die zijn verzameld door de European Business Aviation Association.
Veel vraag
Door het opheffen van de coronabeperkingen is er veel vraag naar vliegtickets. In combinatie met de personeelstekorten op luchthavens, doordat bedrijven in coronatijd personeel hebben laten gaan, zorgt dit voor grote drukte. Verschillende maatschappijen brachten het aantal vluchten terug. Ook op Schiphol werd het mes in de capaciteit gezet om de chaos tegen te gaan.
Volgens luchtvaartadviesbureau WingX is het aantal mensen dat voor het eerst met een privéjet vliegt met 40 procent gestegen. Vooral ook omdat luchtvaartmaatschappijen hun zaakjes niet op orde hebben. Volgens Aeroaffaires, een netwerk van privéjetmaatschappijen in Europa worden privéjets ook steeds vroeger geboekt. Voorheen was een boeking twee dagen van tevoren ruim voldoende. Nu moet zeker een week van tevoren worden gereserveerd.
Ophef
De snelle toename van de vluchten met privéjets heeft in Frankrijk voor ophef gezorgd. Dit vanwege de uitstoot van de toestellen, terwijl het land probeert te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. Minister van Transport Clement Beaune wil van privéjets eisen dat ze vluchtgegevens openbaar maken. Ook wil hij richtlijnen opstellen voor het gebruik van privéjets als er op dat traject ook treinen of lijnvluchten beschikbaar zijn.
Ook in het Verenigd Koninkrijk liggen beroemdheden, royals en andere gebruikers van privéjets onder vuur. Door de oplopende kosten van levensonderhoud, die vooral de lagere en middenklasse treffen, is de toename van het aantal privéjets een belangrijk punt van economische tegenstelling in het land geworden.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Verenigd Koninkrijk heeft toestemming gegeven voor de ontginning van een nieuw olie- en gasveld in de Noordzee. De toekomstige booractiviteiten in het Rosebank-veld zijn omstreden. Klimaatactivisten vinden dat de Britse overheid daarmee de belofte niet nakomt om toe te werken naar netto nul CO2-uitstoot in 2050.
25 minuten geledenBERLIJN (ANP) - Duitse werkgevers nemen minder nieuw personeel aan. Met name de maakindustrie van de grootste economie van de Europese Unie kampt met een afname van de orders. Daarom treffen meer ondernemingen voorbereidingen om met minder werknemers verder te gaan, concludeert het economische onderzoeksinstituut Ifo.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De grote brand bij afvalverwerker AVR in Rotterdam heeft de levering van warmte aan duizenden woningen geraakt. Energiebedrijven Vattenfall en Eneco gebruiken normaal gesproken de restwarmte die vrijkomt bij de afvalinstallatie voor hun warmtenetten in de stad, maar door de brand is dat nu gestopt. Ze zijn daarom overgestapt op een noodoplossing, laten woordvoerders van de bedrijven weten.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Philips heeft sinds 2010 duizenden klachten van patiënten over defecte slaapapneu-apparaten achtergehouden voor de Amerikaanse toezichthouder FDA. Ook heeft het medisch-technologisch concern nagelaten sterfgevallen te onderzoeken van mensen die gebruikmaakten van de apparaten. Dat meldt NRC op basis van data-onderzoek, dat de krant uitvoerde met onderzoekscollectief ProPublica, de Amerikaanse krant de Pittsburgh Post-Gazette en studenten van de Northwestern University in Chicago.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ASR heeft woensdagochtend zo'n 7 procent aan beurswaarde verloren na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. De precieze inhoud van die uitspraak is onbekend. Maar de verzekeraar schrijft op zijn website dat het de zaak betreft van vereniging Woekerpolis.nl over drie beleggingsverzekeringen van Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De handel in het aandeel NN op de beurs in Amsterdam is woensdagochtend tijdelijk stilgelegd. De koers van de verzekeraar daalde in korte tijd 14 procent als reactie op een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag over beleggingsverzekeringen die NN jarenlang aanbood.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologisch bedrijf Onward Medical is woensdagochtend op de aandelenbeurs in Brussel omhoog geschoten. Het bedrijf werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen en meldde een succes. De algehele stemming op de beurs was voorzichtig positief.
5 uur geleden