
'Rijke landen zitten coronabestrijding in de weg'
AMSTERDAM (ANP) - Arme landen kunnen het coronavirus niet goed bestrijden, omdat de patenten op de eerste vaccins dat te duur maakt. Rijke landen zitten hen daarbij in de weg, zegt Leena Menghaney van Artsen Zonder Grenzen in Trouw. "Deze landen blijven de bescherming van farmaceutische bedrijven belangrijker vinden dan het algemeen belang."
Menghaney, die in Zuid-Azië actievoert voor toegang tot medicijnen, trekt parallellen tussen de bestrijding van het coronavirus en die van hiv grofweg twintig jaar geleden. "Bij beide werd al vrij snel duidelijk dat antiretrovirale middelen effect hebben, en levens kunnen redden", zegt zij. "Halverwege de jaren negentig kwamen die breed beschikbaar voor mensen met hiv in de Verenigde Staten en Europa. Tegelijkertijd gingen in landen als Thailand en Zuid-Afrika nog heel veel mensen dood."
Door patentbescherming dreigt zo'n "enorm verschil" zich opnieuw af tekenen, waarschuwt Artsen Zonder Grenzen. "In het komende kwartaal worden vaccins uitgerold in rijke landen, terwijl haast geen enkel arm land daar nog toegang toe heeft", zegt Menghaney. "Wat arme landen destijds ook merkten, was dat farmaceutische bedrijven niet geïnteresseerd zijn in hun markten, maar liever lucratieve markten in het Westen bedienen."
In 2001 gaf de Wereldhandelsorganisatie landen het recht patentbescherming van hiv-medicijnen af te schaffen. Daardoor konden zij zelf generieke medicijnen gaan produceren. Artsen Zonder Grenzen wil dat dat ook voor coronavaccins gebeurt, zodat de productie van vaccins, sneltests en medicijnen goedkoper wordt. Onder meer Zuid-Afrika en India hebben daarvoor een plan voorgesteld bij de WHO, maar stuiten volgens Menghaney op tegenstand van rijkere landen.
"We weten al dat patenten een barrière zijn bij het bestrijden van dit soort epidemieën", stelt zij. "Waarom zouden we opnieuw wachten tot er weer heel veel mensen zijn overleden voor we maatregelen nemen?"
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 4500 mensen hebben voor het eerst asiel aangevraagd in de maanden januari, februari en maart. Dat is bijna de helft van het aantal nieuwe asielverzoeken in het eerste kwartaal van vorig jaar.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een verdachte aangehouden in het onderzoek naar een video waarop twee personen tijdens Koningsdag in Amsterdam seks lijken te hebben tussen geparkeerde auto's op de Keizersgracht. De aanhouding volgt nadat de betrokken vrouw melding had gedaan van verkrachting, meldde de politie dinsdag.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De originele K3-zangeressen hebben opnieuw extra shows aangekondigd in hun reeks reünieconcerten. Het gaat om een middagshow op 10 april volgend jaar in Rotterdam en een middagshow op 30 mei 2026 in Antwerpen. Dat hebben Kristel Verbeke, Karen Damen en Kathleen Aerts dinsdag bekendgemaakt.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven gaan volgende maand niet naar Canada. Het echtpaar ziet af van de reis omdat de 82-jarige prinses nog onvoldoende is hersteld van haar armbreuk vorige maand.
13 uur geledenZWOLLE (ANP) - Voor het online misbruiken van 33 meisjes is dinsdag een 34-jarige man uit Zwolle tot zes jaar cel veroordeeld. Dat oordeelde de rechtbank in Zwolle dinsdag. Daan F. benaderde de slachtoffers via Snapchat en TikTok en bewoog ze tot het maken van zeer seksueel getinte afbeeldingen.
13 uur geledenZAANDAM (ANP) - Urgenda wil boeren nog meer hulp bieden als ze een kruidenrijk grasland willen inzaaien, omdat het kabinet "klimaatmaatregelen blijft uitstellen". De duurzaamheidsorganisatie doneert 50.000 euro, zodat meer boeren korting kunnen krijgen op zaadmengsels voor kruidenrijke graslanden en biodiverse akkers.
14 uur geledenARNHEM (ANP) - Onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar Han Kremer is een onafhankelijk onderzoek begonnen naar de manier waarop in het verleden met donorzaad is omgegaan bij ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Het onderzoek draait onder meer om het handelen van een voormalig gynaecoloog die in de jaren tachtig mogelijk zijn eigen zaad gebruikte om vrouwen zwanger te maken. De onderzoekers gaan ook kijken naar mogelijke verwisselingen van sperma.
14 uur geleden