
Rijk trekt 1,1 miljoen uit voor studie mossel- en kreeftensterfte
DEN HAAG (ANP) - In januari begint een uitgebreide studie naar de mossel- en kreeftensterfte in de Oosterschelde. Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) meldt dat het onderzoek ongeveer vier jaar duurt en in totaal 1,65 miljoen euro kost. "Het ministerie financiert 70 procent van de kosten. Dat is ongeveer 1,1 miljoen euro."
De resterende 30 procent komt voor rekening van de visserijsector. "Die 30 procent financiering moet minimaal voor 5 procent uit cash financiering bestaan. Voor de overige 25 procent mag de private sector bijdragen met bijvoorbeeld arbeid en vaartijd."
Vorig jaar was er al sprake van een grote kreeftensterfte in de Oosterschelde en ook dit jaar hebben vissers opvallend veel dode en verzwakte kreeften gevangen.
'Dramatische terugval'
Onderdeel van het vierjarige onderzoek is een deelstudie die onderzoeksinstituut Wageningen Marine Research (WMR) in samenwerking met kreeftenvissers uitvoert. De provincie Zeeland stelt daarvoor ruim 55.000 euro beschikbaar. Bij het door Zeeland gesubsidieerde onderzoek doen kreeftenvissers die verbonden zijn aan de visserijorganisatie OWV bemonsteringen. De resultaten geven ze door aan WMR. Bij het onderzoek worden gegevens verzameld over het aantal kreeften, hun geslacht en lengte en mogelijke tekenen van ziekte of afwijkingen.
SGP-Kamerlid André Flach vroeg onlangs in de Tweede Kamer aandacht voor "de dramatische terugval in mossel- en kreeftenvangsten" in de Oosterschelde. Staatssecretaris Jean Rummenie kondigde daarop het uitgebreide onderzoek naar de sterfte onder mossels en kreeften aan.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De man die wordt verdacht van een poging tot chantage van Johnny de Mol, heeft het wrakingsverzoek tegen de rechters in zijn zaak ingetrokken. Dat werd donderdag duidelijk tijdens de zitting bij de rechtbank in Amsterdam.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan het kabinet ligt, gaan vanaf Lelystad Airport zowel passagiersvliegtuigen als F-35 gevechtsvliegtuigen vliegen. De ministerraad beslist volgens ingewijden volgende week of die week erop over de plannen.
25 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De voormalig persvoorlichter van de Tweede Kamer die door het Openbaar Ministerie wordt verdacht van schending van haar ambtsgeheim door te lekken naar de pers, heeft in de rechtbank in Den Haag een verklaring afgelegd. Daarin blijft ze ontkennen dat zij vertrouwelijke informatie over onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib aan journalisten van dagblad NRC heeft gegeven.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De verkeersdrukte rond het World Forum in Den Haag, waar volgende maand de NAVO-top wordt gehouden, is volgens de gemeente "stabiel en beheersbaar". Tijdens de spits is het wel drukker geworden op enkele wegen in de buurt, maar dat was verwacht, meldt de gemeente.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) ziet dat er nog voldoende huizen zijn gebouwd in het afgelopen kwartaal, ondanks dat het aantal afgegeven nieuwbouwvergunningen is gedaald. Het ministerie zegt dat het "echt slecht nieuws" zou zijn als de daling in het aantal nieuwe bouwvergunningen doorzet. "We moeten daarom goed naar de oorzaken kijken."
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De branchevereniging voor schuldhulpverlening zag vorig jaar het aantal regelingen voor mensen met schulden toenemen. Dat staat in het jaarverslag van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK). Voorzitter Renate Richters zegt zich zorgen te maken "over mensen die zo'n laag inkomen hebben dat ze geen enkele ruimte over hebben om schulden af te lossen".
4 uur geledenKATWIJK (ANP) - De politie heeft woensdagavond in Katwijk twee mensen aangehouden tijdens de ongeregeldheden die plaatsvonden rond een pro-Palestijns protest. Volgens de politie verstoorde een groep van ongeveer driehonderd personen de openbare orde en gooiden meerderen daarbij met stenen en bierflessen naar demonstranten en de politie.
8 uur geleden