Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijeka opent jaar als culturele hoofdstad luisterrijk

Rijeka opent jaar als culturele hoofdstad luisterrijk

RIJEKA (ANP/DPA) - De Kroatische kustplaats Rijeka heeft het jaar als culturele hoofdstad van Europa zaterdagavond geopend met een luisterrijk spektakel in het havengebied. Ruim 200 medewerkers gaven met een uitvoering van de 'Opera Industriale', een compositie van Josip Marsic en Zoran Medved, het startsein voor een uitgebreid en gevarieerd programma in 2020.

Het eerste werk riep het geluid van de industrie, die Rijeka groot maakte, in herinnering maar ook de rebelse punk-rock waardoor de Adriatische stad, destijds nog in Joegoslavië, bekend werd. Orkesten, wilde spreekkoren, enkele tientallen elektrische gitaren, trommelaars, antieke stoomhamers, snijbranders en honderd toeschouwers die koebellen in de hand kregen gedrukt, zorgden voor een indrukwekkend decor van klanken. Dansers verbeeldden de werfarbeiders.

Het motto van de Europese cultuurhoofdstad 2020 is dan ook 'Haven van Verscheidenheid'. De vele honderden programma-onderdelen zijn gegroepeerd rond de thema's water, arbeid en migratie, die Rijeka al eeuwen kenmerken.

Behalve Rijeka mag ook het voormalige Ierse vissersdorp Galway zich dit jaar culturele hoofdstad noemen. Daar is 8 februari het eerste grote openluchtfestival.

Meer uit Buitenland

Bron: oorlogskabinet Israël in de middag weer bijeen

TEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische oorlogskabinet komt maandag weer bijeen. De bijeenkomst staat gepland voor 13.00 uur Nederlandse tijd, zegt een bron rond de Israëlische regering tegen persbureau Reuters.

18 minuten geleden
Vliegverkeer Iraanse luchthavens hervat na aanval op Israël

TEHERAN (ANP/AFP) - Iraanse luchthavens hebben maandag hun activiteiten hervat na de grootschalige Iraanse raketaanval op Israël. Het gaat volgens Iraanse media onder meer om vliegvelden in hoofdstad Teheran, waaronder de internationale luchthaven Imam Khomeini.

1 uur geleden
Macron noemt Iraanse reactie op aanval op ambassade overdreven

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron noemt de Iraanse reactie op de Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Damascus "disproportioneel". Iran vuurde zaterdag honderden raketten en drones af op Israël als vergelding voor de aanval op de ambassade van 1 april. Iran stelt dat het vergeefs had aangeklopt bij de Veiligheidsraad en daarom zelf tot actie tegen Israël overging. Macron verwijt dat het land met de aanval een diepe crisis heeft veroorzaakt.

1 uur geleden
Rode Kruis vreest vergeten crisis in Soedan na jaar oorlog

KHARTOEM (ANP) - Een jaar na het uitbreken van de oorlog in Soedan vreest het Rode Kruis dat de humanitaire crisis die zich daar afspeelt internationaal uit zicht raakt. De hulporganisatie spreekt van een "vergeten crisis", omdat de wereld druk zou zijn met conflicten op andere plekken, zoals Oekraïne en Gaza.

4 uur geleden
VS ontkennen dat Iran heeft gewaarschuwd voor aanval

WASHINGTON (ANP/RTR) - Iran stelt dat het landen in de regio en de Verenigde Staten heeft gewaarschuwd dat het in de nacht van zaterdag op zondag Israël zou aanvallen. Een hoge Amerikaanse overheidsfunctionaris ontkent dat tegenover persbureau Reuters stellig.

4 uur geleden
Trump eerste oud-president VS die terechtstaat in strafzaak

NEW YORK (ANP) - Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis begint een strafzaak tegen een oud-president. Donald Trump staat vanaf maandag in New York terecht voor het sjoemelen met zakelijke documenten om te verhullen dat hij zwijggeld heeft betaald aan pornoactrice Stormy Daniels.

7 uur geleden
Dader Sydney had het volgens politie mogelijk op vrouwen gemunt

SYDNEY (ANP/RTR) - De man die zaterdag in het Australische Sydney zes mensen doodstak in een winkelcentrum, had het mogelijk voorzien op vrouwen. Volgens de politie waren vijf dodelijke slachtoffers vrouwen, net als de meeste van de twaalf gewonden.

7 uur geleden