
‘Rijd een extra rondje op rotonde als wij eraan komen’
Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit deel is ambulancier Jean Paul Burger aan het woord.
Hoe ik Zeeland veilig maak?
“Al meer dan tien jaar werk ik voor Zorgsaam Ambulance als ambulanceverpleegkundige. We werken niet in vaste duo’s, dit wisselt regelmatig. Ons werkgebied is Zeeuws-Vlaanderen met drie ambulanceposten. We hebben ambulanceposten in Hulst, Terneuzen en Oostburg. Als het nodig is, kunnen we ingezet worden in heel Zeeland.
Onze diensten bestaan uit A1 (spoedritten), A2 (dringend, maar geen spoed) en B vervoer (besteld vervoer). De casussen die we meemaken zijn heel divers, dat gaat van voor de geboorte tot de leeftijd van 100+ en alles wat daartussen zit. Wij werken heel zelfstandig. Wij komen ter plaatse en moeten het met zijn tweeën doen. Soms komt er een tweede ambulance, traumahelikopter, brandweer of politie ons helpen. Ons doel is om iedereen zo goed mogelijke zorg te geven en te helpen.”
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?
“Vroeger wilde ik altijd graag in de operatiekamer gaan werken. Via de opleiding tot verpleegkundige ben ik de opleiding tot anesthesie-assistent gaan doen. Tijdens mijn stages heb ik ook op de ambulance gewerkt, daar kwam ik erachter dat dit mij ook wel heel erg trok.”
“Tijdens mijn werk op de anesthesie, werkte ik ook regelmatig samen met de ambulanceverpleegkundige bij grote trauma’s. De ambulance trok mij steeds meer en meer. Toen kreeg ik de kans kreeg om in Zeeuw-Vlaanderen aan de slag te gaan op de ambulance. Nu zijn we tien jaar verder en werk ik nog steeds met veel plezier op de ambulance.”
Wat je moet doen als je met sirene aan naderen?
“Wanneer wij een rotonde naderen is het het handigste dat mensen die al op de rotonde zijn een extra rondje of twee extra rondjes rijden. Het is niet handig als ze stil gaan staan bij een afslag op de rotonde, want als wij er dan af moeten waar zij stil staan, dan remt ons dat enorm af. Mensen die een rotonde naderen en ons achter hen zien aan komen kunnen snelheid minderen zodat we ervoor kunnen. Maar ga niet stil staan voor een rotonde, daar is het te smal voor.”
Mijn tip voor een veiliger Zeeland:
“Allereerst een tip voor de omstanders: gun ons zoveel mogelijk de ruimte, zodat wij ons werk goed kunnen uitvoeren. Het helpt ons niet wanneer mensen dicht om de patiënt heen gaan staan. Verder wil ik graag meegeven dat het maken van filmpjes echt NIET oké is. Stel je voor, iemand uit je familie is slachtoffer en moet bijvoorbeeld gereanimeerd worden, maar jij weet nog niet wat er aan de hand is, maar je ziet er wel al een filmpje van voorbijkomen op Facebook. Dat is toch verschrikkelijk! Dus hou die telefoon lekker in je zak.”
“En pas op met kinderen. Wanneer je kinderen meeneemt naar een incident, kan dat veel impact hebben op hen. Ze kunnen bang worden van de ambulance, sirene en zelfs van de hulpverleners. Dat is niet goed natuurlijk. Er zijn zelfs kinderen die na het zien van een incident niet meer kunnen slapen. Mensen onderschatten de impact op kinderen vaak.”
Meer informatie is te lezen op www.zeelandveilig.nl.
Meer uit Beveland
KAMPERLAND- Aan de Sint Felixweg heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote hoop snoeiafval in brand gestaan. Vanwege de omvang van de brand en het risico op overslag naar een aangrenzend tarweveld werd er met spoed opgeschaald. De brandweer van Kamperland en de brandweer van Serooskerke gingen ter plaatse. Met behulp van de dakmonitor werd de brand geblust. Ook het resterende hout werd natgemaakt om herontsteking te voorkomen. Het is niet duidelijk waardoor de brand ontstaan is.
29 minuten geledenWaar in Goes staat dit beeld? Vooruit, laat de titel u maar een hint geven als het moeilijk is. Natuurlijk! Het is de top van de vijf meter hoge oude waterpomp die tussen het geparkeerde blik op de Beestenmarkt staat. De pompeuze pomp is in 1774 gemaakt door ene A. Vervoort. De eerste standplaats was de Grote Markt; qua stijl sloot de pomp goed aan bij het Stadhuis. In 1853 verhuisde de pomp naar de huidige Beestenmarkt, omdat de oude pomp daar was versleten. Op de Grote Markt kwam daarna als versiering en/of ruimtebreker een grote gietijzeren 'candelabre' te staan om te vieren dat Goes aan het gas was. Die verdween weer stilletjes aan het begin van de 20e eeuw om opgevolgd te worden door een muziektent, die de jaren '50 heeft gehaald. Maar dit terzijde, het draait nu om de pomp en de putti.
4 uur geleden's-HEER HENDRIKSKINDEREN - Een traumahelikopter is vrijdagavond geland op het schoolplein in 's-Heer Hendrikskinderen in verband met een medische noodsituatie op het aanliggende Plein. De toestand van het slachtoffer is onbekend.
1 dag geledenVerwijspraktijk Zeeland is sinds begin februari actief in het hart van Goes. De praktijk is opgericht door Alexander Verhelst - gespecialiseerd in parodontologie, implantologie en slaapstoornissen, en zijn vrouw Marjolein van Ulsen, tandarts-pedodontoloog. Inmiddels is het uitgegroeid tot een regionaal centrum voor gespecialiseerde mondzorg. Patiënten komen hier op verwijzing van hun eigen tandarts of mondhygiënist terecht voor behandelingen die in reguliere praktijken niet mogelijk zijn.
1 dag geledenGOES - Wat ooit begon als een uit de hand gelopen hobby, is uitgegroeid tot een sfeervolle en kleinschalige antiekmarkt met karakter. De Antiekmarkt Oude Stijl vindt plaats op vrijdag 11 juli van 9.00 tot 17.00 uur op het historische Bleekveld in Goes. Een plek waar liefhebbers van antiek en curiosa elkaar ontmoeten te midden van authentieke vondsten en nostalgische sfeer.
2 dagen geledenGOES - Het college van Goes wil het succesvolle programma Balansstraat voortzetten in 2025 en 2026. De Balansstraat helpt 65-plussers en chronisch zieken om hun balans te verbeteren en zo het risico op vallen te verkleinen. In totaal stelt de gemeente voor de komende twee jaar 240.000 euro beschikbaar.
2 dagen geledenGOES - De eerste vijftien studenten van het Participatielab bij sociaal werkbedrijf De Betho in Goes hebben hun mbo-diploma niveau 1 in ontvangst genomen. De officiële uitreiking markeerde het einde van een traject waarin werken en leren centraal stonden. Tijdens de ceremonie sprak André van der Reest, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van De Betho, zijn waardering uit: "Dit is een moment vol erkenning, verbinding en trots. Studenten én medewerkers hebben een uitzonderlijke prestatie geleverd."
2 dagen geleden