Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Rijd een extra rondje op rotonde als wij eraan komen’

‘Rijd een extra rondje op rotonde als wij eraan komen’

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit deel is ambulancier Jean Paul Burger aan het woord. 

Hoe ik Zeeland veilig maak?

“Al meer dan tien jaar werk ik voor Zorgsaam Ambulance als ambulanceverpleegkundige. We werken niet in vaste duo’s, dit wisselt regelmatig. Ons werkgebied is Zeeuws-Vlaanderen met drie ambulanceposten. We hebben ambulanceposten in Hulst, Terneuzen en Oostburg. Als het nodig is, kunnen we ingezet worden in heel Zeeland.
Onze diensten bestaan uit A1 (spoedritten), A2 (dringend, maar geen spoed) en B vervoer (besteld vervoer). De casussen die we meemaken zijn heel divers, dat gaat van voor de geboorte tot de leeftijd van 100+ en alles wat daartussen zit. Wij werken heel zelfstandig. Wij komen ter plaatse en moeten het met zijn tweeën doen. Soms komt er een tweede ambulance, traumahelikopter, brandweer of politie ons helpen. Ons doel is om iedereen zo goed mogelijke zorg te geven en te helpen.”

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Vroeger wilde ik altijd graag in de operatiekamer gaan werken. Via de opleiding tot verpleegkundige ben ik de opleiding tot anesthesie-assistent gaan doen. Tijdens mijn stages heb ik ook op de ambulance gewerkt, daar kwam ik erachter dat dit mij ook wel heel erg trok.”
“Tijdens mijn werk op de anesthesie, werkte ik ook regelmatig samen met de ambulanceverpleegkundige bij grote trauma’s. De ambulance trok mij steeds meer en meer. Toen kreeg ik de kans kreeg om in Zeeuw-Vlaanderen aan de slag te gaan op de ambulance. Nu zijn we tien jaar verder en werk ik nog steeds met veel plezier op de ambulance.”

Wat je moet doen als je met sirene aan naderen?

“Wanneer wij een rotonde naderen is het het handigste dat mensen die al op de rotonde zijn een extra rondje of twee extra rondjes rijden. Het is niet handig als ze stil gaan staan bij een afslag op de rotonde, want als wij er dan af moeten waar zij stil staan, dan remt ons dat enorm af. Mensen die een rotonde naderen en ons achter hen zien aan komen kunnen snelheid minderen zodat we ervoor kunnen. Maar ga niet stil staan voor een rotonde, daar is het te smal voor.”

Mijn tip voor een veiliger Zeeland:

“Allereerst een tip voor de omstanders: gun ons zoveel mogelijk de ruimte, zodat wij ons werk goed kunnen uitvoeren. Het helpt ons niet wanneer mensen dicht om de patiënt heen gaan staan. Verder wil ik graag meegeven dat het maken van filmpjes echt NIET oké is. Stel je voor, iemand uit je familie is slachtoffer en moet bijvoorbeeld gereanimeerd worden, maar jij weet nog niet wat er aan de hand is, maar je ziet er wel al een filmpje van voorbijkomen op Facebook. Dat is toch verschrikkelijk! Dus hou die telefoon lekker in je zak.”
“En pas op met kinderen. Wanneer je kinderen meeneemt naar een incident, kan dat veel impact hebben op hen. Ze kunnen bang worden van de ambulance, sirene en zelfs van de hulpverleners. Dat is niet goed natuurlijk. Er zijn zelfs kinderen die na het zien van een incident niet meer kunnen slapen. Mensen onderschatten de impact op kinderen vaak.”

Meer informatie is te lezen op www.zeelandveilig.nl.

Meer uit Beveland

Goes is gans: de historie van Goes Ganzenstad

GOES - Zeg je Goes, dan zeg je gans. Goes en haar ganzen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Ze zijn er altijd geweest”, vertelt Frank de Klerk van het gemeentearchief Goes.

7 uur geleden
Herfstshow Solide Kozijn en Deur met veel moois en nieuws

KRUININGEN - Solide Kozijn en Deur in Kruiningen heeft zoveel mooie, vernieuwende producten in de showroom dat ze dat bezoekers graag laat zien. Daarom is er 28 tot en met 30 september een herfstshow met aantrekkelijke acties.De kwaliteit van aluminium, kunststof en houten kozijnen en deuren heeft door alle innovaties een vlucht genomen. “Er is zoveel moois, dat kun je het beste met je eigen ogen bekijken”, vertelt Liza Huissen van Solide Kozijn en Deur. “Door noviteiten als onzichtbare lasnaden ziet een kunststof kozijn er superstrak uit en zie je geen verschil meer met hout.” De show is volgende week donderdag en vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur toegankelijk. Terwijl kinderen zich bezig houden op bijvoorbeeld het springkussen, kunnen ouders rustig rondkijken. Bezoekers profiteren van btw-vrije prijzen (21% korting) en krijgen bij aankoop op deze dagen gratis een extra isolerend pakket op de kozijnen.

11 uur geleden
Gezellige bijeenkomst in soos Heinkenszand voor iedereen die zich 'nieuw' voelt in Borsele

HEINKENSZAND - Iedereen die zich ‘nieuw’ voelt in de gemeente Borsele is dinsdag 3 oktober van 18.30 tot 21.00 uur welkom in de soos achter de Stenge in Heinkenszand. 

11 uur geleden
Goese fracties zoeken extern begeleider om tot nieuwe coalitie te komen

GOES - Na het vertrek van Nieuw Goes uit de coalitie vorige week nemen de fracties van de Goese gemeenteraad een extern voorzitter in de arm om een nieuwe coalitie te vormen. Dit proces zou weken kunnen duren, brengen de partijen dinsdag naar buiten.

1 dag geleden
Zeker Zeeuws streekproducenten in de spotlights

GOES - Op de leukste, meest duurzame, vriendelijkste of gewoonweg je favoriete Zeeuwse streekproducent kan 27 september tot 10 oktober 2023 een online stem worden uitgebracht. Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct organiseert voor het 4e jaar op rij de onlinepublieksverkiezing ‘Streekproducent van het Jaar’.

1 dag geleden
Bouwbedrijf Schrijver krijgt subsidie voor vergroening

‘s-GRAVENPOLDER - De provincie Zeeland kent Bouwbedrijf Schrijver in ‘s-Gravenpolder en Nemag Vastgoed in Zierikzee subsidie toe voor het vergroenen en verduurzamen van hun bedrijfsterrein.

1 dag geleden
'Herfstfestival is voor veel kinderen eerste kennismaking met cultuur'

GOES – Het kindercollege van Goes heeft vorige week, samen met bijna honderdzestig kleuters, in theater De Mythe het Herfstfestival feestelijk geopend. 

1 dag geleden