Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reynier de Muynck schilderde zijn eigen verhalen

Reynier de Muynck schilderde zijn eigen verhalen

GOES - Vrijwel iedereen in Goes kent zijn werk wel, maar het is een tijd geleden dat schilderijen van de in 2017 overleden Reynier de Muynck in een openbare ruimte waren te zien. Zijn echtgenote Ditte de Muynck heeft een aantal van zijn werken uitgekozen voor een expositie in Lunchcafé ‘t Stadhuis.

Bij binnenkomst loop je meteen af op het grootste werk van de tentoonstelling. Het is een draperie, één van de vele die de Goese kunstenaar in zijn leven heeft gemaakt. “Het was een beetje zijn handelsmerk”, zegt Ditte de Muynck. “In de jaren ‘80 en ‘90 heeft hij er heel veel gemaakt.” De Muynck liet zich voor de draperieën inspireren door reizen naar Venetië. “Zijn galeries wilden deze graag hebben. De meeste zijn verkocht. Ik heb er nog twee, dit is er één van.”

Icoon

In de hal van het lunchcafé, waar De Muynck in het verleden vaker heeft geëxposeerd, hangt ook een schilderij van een soort godin. De azuurblauwe kleur springt in het oog. “Het is een soort icoon. Het blauw is de kleur van lapis lazuli, een spirituele steen waarmee hij veel werkte.” 

Dicteren

Het is een van de vele mystieke schilderijen die De Muynck heeft gemaakt, maar het enige dat is te zien in het lunchcafé. De tentoonstelling laat een breed beeld van zijn werken zien. “Reynier liet zich door niets of niemand dicteren en deed wat hij zelf wilde. Op het mystieke kreeg hij ook wel eens commentaar, maar dat maakte hem niet uit. Hij schilderde zijn eigen leven, zijn eigen verhalen.”

Papegaaitulpen 

In het café is een bloemlezing te zien van zijn werk. Zo hangt er kleurrijk schilderij van papegaaitulpen, een portret van een vrouw, een soort icoon en twee schilderijen waarvoor hij zich liet inspireren door reizen naar Afghanistan. “Hij heeft veel meer schilderijen gemaakt, maar ik heb gekeken wat hier past. Het is een mooie ruimte waar alles goed tot zijn recht komt.” 

Aandacht

Ditte is blij dat zijn werk wordt getoond. “Ik vind het fijn dat hij weer aandacht krijgt. Hij verdient het. Reynier was ontzettend geliefd en veel mensen kenden zijn werk. Voor mij leeft het nog meer nu hij dood is. Ik mis ‘m ook ontzettend.”

Met filmmaker Dhiney Ramos is Ditte bezig met een documentaire over haar man. Als het goed is, gaat deze volgend jaar in première. Meer informatie op www.reynier.nl. De kunstwerken in het lunchcafé zijn te koop.

Meer uit Beveland

De meeste incidenten met drug flakka komen voor in Zeeland-West-Brabant

ZEELAND-WEST-BRABANT- De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant is er sprake van een flinke toename. De extreem verslavende en gevaarlijke drug bezorgt ook de politie heel veel extra werk. Afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend keer uitrukken voor flakka-gerelateerde incidenten. Dat is gemiddeld dus ongeveer drie keer per dag.

1 dag geleden
Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Morgenstond heeft goud in de mond

Als we in Nederland ergens goed in zijn, dan is het klagen over het weer. Ik doe daar altijd even hard aan mee. Vooral de afgelopen maanden, toen er geen einde leek te komen aan de kou en de regen maar bleef stromen. Maar gelukkig laat de zon zich steeds vaker zien en gaat de temperatuur eindelijk omhoog. Dat vinden niet alleen wij fijn, maar ook de natuur bloeit letterlijk en figuurlijk op.

1 dag geleden
Familie en burgemeester leggen bloemen bij herdenking verzetsheld Marien de Groot in Goes

GOES - Bij zijn graf in Goes hebben familie en burgemeester Cees van den Bos zaterdagmiddag herdacht dat verzetsheld Marien de Groot tachtig jaar geleden is gefusilleerd. 'De Duitsers hebben hem zonder proces doodgeschoten in de bossen bij Woensdrecht', laat Peter van Dijk weten namens de kinderen en kleinkinderen van Goese verzetstrijders.

1 dag geleden
Rubriek Goes Gezien: Stilstaan bij poortjes station

We herdenken 4 mei de mensen die door oorlogsgeweld zijn omgekomen. Monumenten en plaquettes zijn daarbij - oneerbiedig gezegd, maar goed bedoeld - handige hulpmiddelen. Je kunt er letterlijk bij stilstaan en bloemen leggen zonder dat iemand dat vreemd vindt. 

2 dagen geleden
Op de werkvloer bij uitvoerder Julien van Zelst

's-HEER ARENDSKERKE - Na tien jaar kennis en ervaring opdoen in de bouw als timmerman, kon Julien van Zelst (30) al jong doorgroeien tot uitvoerder. Hij vindt timmerman een prachtig vak, en werkt nog graag mee, maar de Vlissinger is er trots op sinds twee jaar uitvoerder te zijn bij aannemingsbedrijf Fraanje in 's-Heer Arendskerke. Hij gaat de hele provincie door voor zijn werk in de particuliere woningbouw.

2 dagen geleden
Porsche vliegt uit bocht in Goes: Bestuurder mogelijk onder invloed van cocaïne [UPDATE]

GOES - De politie heeft zaterdagmorgen een bestuurder van een Porsche Cayenne aangehouden nadat hij betrokken was bij een crash op de A256 bij Goes. De man was mogelijk onder invloed van cocaïne.

2 dagen geleden
Treinverkeer lag vannacht stil door dodelijke aanrijding bij 's Heer Arendskerke

'S-HEER ARENDSKERKE - Door een dodelijk treinincident bij 's-Heer Arendskerke was het treinverkeer gisterenavond en -nacht gestremd. Diverse hulpdiensten kwamen ter plaatse.

2 dagen geleden