
Reuters: Rusland wil ook olieproject Sakhalin-1 nationaliseren
MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland wil ook de volledige controle over het grote olie- en gasproject Sakhalin-1, in het uiterste oosten van het land. De Russische president Vladimir Poetin tekende vorige week al een decreet waarmee Moskou de volledige controle over het andere grote gas- en olieproject, Sakhalin-2, verkreeg. Pavel Zavalni, hoofd van de energiecommissie in het Russische Lagerhuis, heeft volgens persbureau Reuters gezegd dat nationalisatie van Sakhalin-1 een voor de hand liggende volgende stap zou zijn.
Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov verklaarde echter dat er geen beslissing is genomen over Sakhalin-1, waarin de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft een belangrijke partner is. Sakhalin-1, dat aan de noord- en oostzijde van het Russische eiland Sachalin in de Zee van Ochotsk ten noorden van Japan ligt, is daarnaast deels eigendom van een consortium van Japanse organisaties, waaronder het handelsbedrijf Marubeni en de Japanse overheid.
Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil, dat ook een belang heeft in het project, kondigde begin maart al aan zich terug te trekken uit Sakhalin-1. De Japanse regering verklaarde informatie te verzamelen om de feiten en de bedoelingen van Moskou met betrekking tot het project te bestuderen. Het Japanese consortium Sakhalin Oil and Gas Development (SODECO) en de Japanse handelshuizen Marubeni en Itochu, investeerders in SODECO, wilden geen commentaar geven.
Sterke banden
Het Indiase ONGC Videsh, dat een belang heeft van 20 procent in het project, hoopt dat een eventuele overname van het Sakhalin-1-project door de Russische overheid geen invloed zal hebben op zijn belang in het project. De voorzitter van het Indiase staatsoliebedrijf ONGC wees daarbij op de sterke banden tussen India en Rusland.
Shell heeft geen belang in Sakhalin-1, maar wel in het Sakhalin-2-project. Topman Ben van Beurden van het olie- en gasconcern liet onlangs weten het Russische decreet over het Sakhalin-2-project nog te bestuderen.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het goederenvervoer over het spoor vanuit Nederland naar het buitenland is vorig jaar opnieuw gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afname komt vooral doordat er minder kolen naar Duitsland worden vervoerd.
23 minuten geledenAPELDOORN (ANP) - Sinds het coronajaar 2020 zijn er niet zoveel vakantiewoningen verkocht in Nederland als vorig jaar. In totaal verwisselden bijna 4600 vakantiewoningen van eigenaar, 15 procent meer dan in 2023. Dat maakte het Kadaster donderdag bekend.
53 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse industrie laat dit jaar waarschijnlijk voor het derde jaar op rij geen groei zien. Dat voorspellen economen van ING in een nieuwe analyse. Geopolitieke spanningen, handelsonzekerheid en hoge energieprijzen drukken volgens hen zwaar op deze exportgerichte sector.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - Sportkledingconcern Nike won woensdag duidelijk aan waarde op Wall Street nadat de Amerikaanse president Donald Trump details bekend had gemaakt van een handelsakkoord met Vietnam. Nike laat veel kleding maken in het Aziatische land. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Vietnam is een opluchting voor beleggers in het bedrijf.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In supermarkten dreigen opnieuw lege Douwe Egberts-schappen. JDE Peet's, de fabrikant van het bekende koffiemerk, levert zijn koffie niet meer door een nieuw conflict over de prijzen. Dat bevestigt topman Michiel Muller van onlinesupermarkt Picnic na berichtgeving door De Telegraaf.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Bill Pulte, het hoofd van de Amerikaanse Federal Housing Finance Agency (FHFA), heeft het Congres opgeroepen onderzoek te doen naar Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Pulte beweert dat Powells recente getuigenis aan de Senaat over de geplande renovaties van het hoofdkantoor van de centrale bank "misleidend" was.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Staal- en mijnbouwbedrijven behoorden woensdag tot de winnaars op de Europese beurzen. Beleggers zetten de aandelen hoger nadat de prijzen voor ijzererts en staal flink waren gestegen. Dat gebeurde nadat de Chinese overheid had aangekondigd hard op te treden tegen "ongeordende" prijsconcurrentie. Ook liet China weten bepaalde industriƫle capaciteit af te bouwen.
12 uur geleden