Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Returning the gaze maakt indruk in Middelburg

Returning the gaze maakt indruk in Middelburg

MIDDELBURG - Op donderdag 17, zaterdag 19 en zondag 20 november werd de locatievoorstelling ‘Returning the gaze’ opgevoerd in Middelburg. Een voorstelling waarbij het publiek op het Abdijplein met de neus op de feiten werd gedrukt. De rode draad van de voorstelling is november 1596. Dat jaar kwamen zo’n 130 Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen per schip aan in Middelburg.

DOOR ANNEMARIE VAN DE VREUGDE

Zij waren gevangenen aan boord van het schip van koopman Pieter van der Hagen en kapitein Melchior van den Kerckhoven. Op het Abdijplein werd op 18 november een kijkdag georganiseerd waarbij zij tentoongesteld werden aan de inwoners van Middelburg. Als gedoopte christenen zouden de gevangen in vrijheid kunnen leven, maar twee weken later werden de kinderen, vrouwen en mannen door de regering van de Republiek, alsnog tot handelswaar gereduceerd. Na een kort verblijf in Middelburg werden zij opnieuw ingescheept en verkocht in West-Indië. Anders was het tenslotte zonde van de investering, was de gedachte.  

Voelbaar en indrukwekkend
De voorstelling werd opgevoerd in de kloostergangen en de kloostertuin van de Abdij. Door middel van dans, zang, spoken word, muziek en beeld werd het publiek meegenomen op een reis die vertelde over het slavernijverleden en dan met name die 18 november 1596 in Middelburg. Ook werd stilgestaan bij de betrokkenheid van de stad Middelburg bij de slavenhandel. Ongeveer 300.000 tot slaaf gemaakte Afrikanen werden door schepen van de Middelburgsche Commercie Compagnie naar Amerika gebracht, net zoveel als de gehele bevolking van Zeeland. Dit bracht welvaart naar Middelburg. Koste wat het kost. Tijdens de voorstelling werd het publiek door de kloostergangen naar buiten geleid richting het Abdijplein. Het publiek werd opgesteld in een aantal rijen en voelde zich nu bekeken. Ondanks het druilerige weer was de energie op het plein voelbaar. De makers wisten de aandacht van het publiek perfect vast te houden met hun spel. Aan het einde van de voorstelling werd het publiek uitgenodigd samen met de makers kleurige vlaggen op te hangen aan de lijnen die gespannen waren tussen de bomen op het plein. Een indrukwekkend beeld, met op de achtergrond de grijze lucht, de gele herfstbladeren en regenplassen. Door de vlaggen op te hangen werden de 130 mannen, vrouwen en kinderen van wie de namen nooit zijn opgeschreven, herdacht.

In gesprek
Het gezelschap kreeg een welverdiend applaus. Corry Janse, bezoeker: “Ik ben ontroerd. Natuurlijk kan ik me niet voorstellen hoe het is geweest voor de 130 mensen die hier op het plein stonden, maar ik ben blij dat ik dit verhaal nu ken. De slavernij is onderdeel van onze Zeeuwse geschiedenis. Dat moeten we niet vergeten. En wat een fantastische acteurs!” Deze mening wordt door andere bezoekers gedeeld. “Heel knap hoe ze gebruik hebben gemaakt van de kloostergangen en van het plein. Een heel indrukwekkende voorstelling.” De voorstelling is een initiatief van de Stichting Sites of Memory. Die organiseert activiteiten rondom ons gedeeld cultureel erfgoed en de verborgen en ondervertegenwoordigde verhalen van Nederland en de voormalige koloniën. Komt de voorstelling nog een keer terug naar Middelburg? Regisseur Katty Streek: “we zijn nu in gesprek met het Zeeuws Museum om Returning the Gaze vaker op te voeren. Voor scholen kan dit interessant zijn. We willen heel graag terugkomen met de voorstelling!”

Meer informatie: www.sitesofmemory.nl.

Meer uit Middelburg

Kerst in De Oostkerk

MIDDELBURG - Oost, west… Kerst op zijn best in de Oostkerk! Ook in de decembermaand is er genoeg te beleven in de Cultuurkoepel van Middelburg. In het weekend van 16 & 17 december staan Wibi Soerjadi en Cor Bakker met een kerstconcert in de kerk. De vrijdag daarop is er een X-MAS SING ALONG onder leiding van The Kickz. Op 15 december staat Dutch Baroque in de Oostkerk met het programma Magnificat anima mea Dominum. 

10 uur geleden
Theaterloods-B speelt Leeuwenhart voor basisscholen

MIDDELBURG - De nieuwe productie van De Zeeuwse jeugdtheatermakerij Theaterloods-B heet 'Leeuwenhart' en is bedoeld voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs.

10 uur geleden
Oud-bestuurslid verduisterde 60.000 euro van tennisclub MLTC

MIDDELBURG - Bij Stichting De Veste, die gelieerd is aan de Middelburgse tennisclub MLTC, is in zes jaar tijd een bedrag van bijna 60.000 euro verduisterd door een oud-bestuurslid. Dat schrijft de tennisvereniging op haar website.

13 uur geleden
Vier je identiteit tussen de kunstwerken in de Vleeshal in Middelburg

MIDDELBURG - Op 8 december organiseert Vleeshal 'Queer Cheer', een queer-feest ten midden van de solotentoonstelling 'Freddie' van Freddie Mercado. Speciaal voor Paarse Vrijdag, een actiedag van de GSA (Gender and Sexuality Alliance), kunnen bezoekers dansen tussen de kunstwerken van Mercado. Mercado zoekt binnen zijn werk de grenzen op tussen identiteit en gender en daarmee is dit de perfecte setting voor dit bijzondere feest.

1 dag geleden
Kerstmarkt Grote Kerk Veere

VEERE - Nog één week voordat de Grote Kerk in Veere weer omgetoverd wordt tot een kerstparadijs. Op 9 en 10 december vindt de jaarlijkse kerstmarkt van Veere plaats. 

1 dag geleden
Onwelwordingen bij restaurant Middelburg

MIDDELBURG - Bij een fastfoodrestaurant in Middelburg zijn donderdagmiddag meerdere personen onwel geworden. De brandweer werd opgeroepen om metingen te doen.

1 dag geleden
De lichtjes gaan aan! Inwoners Nieuw-en St.Joosland brengen dorp in Kerstsferen

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Op 6 december gaan de lichtjes aan! Van de kerstboom op het pleintje bij ''t Dorpsuus' in Nieuw- en Sint Joosland. Twee dorpsbewoners opperden het idee tijdens de Dorpstafel.

2 dagen geleden