Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Resultaten ASMI en Thuisbezorgd-moeder centraal op Damrak

Resultaten ASMI en Thuisbezorgd-moeder centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van chiptoeleverancier ASMI en Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway. ASMI is het afgelopen jaar opnieuw hard gegroeid. Het was volgens topman Benjamin Loh het zesde achtereenvolgende jaar dat de opbrengsten met meer dan 10 procent toenamen. Vanwege de chiptekorten in de wereld en de grote investeringen van chipproducenten in uitbreiding van de productiecapaciteit stroomden de orders bij ASMI binnen en groeide het orderboek tot een recordniveau.

Just Eat Takeaway zag het nettoverlies vorig jaar flink oplopen tot 5,7 miljard euro vanwege forse afschrijvingen op de waarde van de overgenomen Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub. Over de voorgenomen verkoop van Grubhub meldde het bedrijf weinig nieuws. Het bedrijf, dat in januari al met voorlopige jaarcijfers kwam, bevestigde zich dit jaar te richten op een aangepaste winst voor aftrek van belastingen, rentes en afschrijvingen van 225 miljoen euro. In 2022 bedroeg dat resultaat nog 19 miljoen euro.

Ook Allfunds staat in de belangstelling. Het Spaanse investeringsplatform heeft het overnamebod van beursbedrijf Euronext afgewezen. Vorige week lekte uit dat de eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs een verkennend bod van 5,5 miljard euro op Allfunds had uitgebracht. Het aandeel Allfunds, dat sinds het voorjaar van 2021 een notering heeft op het Damrak, schoot daarop bijna 17 procent omhoog. Volgens Allfunds is het ongevraagde bod "onvoldoende". Euronext liet op zijn beurt weten het bod te hebben ingetrokken.

Nieuwe beursmaand

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt licht hoger te beginnen aan de nieuwe beursmaand. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine plussen openen. De Aziatische aandelenmarkten gingen woensdag overwegend vooruit. Een sterker dan verwachte toename van de bedrijvigheid in de Chinese industriesector zorgde voor optimisme over de heropening van de op een na grootste economie ter wereld.

De Hang Seng-index in Hongkong won maar liefst 4 procent onder aanvoering van de Chinese techbedrijven. De Nikkei in Tokio sloot met een bescheiden winst van 0,3 procent, na een aanhoudende krimp van de Japanse industrie in februari.

Prosus

Op het Damrak zal Prosus waarschijnlijk profiteren van de sterke koerswinsten in de Chinese techsector. Zo steeg het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarin de techinvesteer een groot belang heeft, bijna 7 procent in Hongkong.

De euro was 1,0604 dollar waard, tegenover 1,0600 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 77,64 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 84,07 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Brussels boerenprotest loopt uit de hand

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Relschoppers bij een boerenprotest in Brussel zijn op verschillende plaatsen door politieversperringen gebroken. Demonstranten bekogelden agenten en EU-gebouwen met eieren, maar ook met vuurwerk, flessen en dranghekken. De politie gebruikt onder meer traangas.

2 uur geleden
Vakbonden: aanpassen postwet is niet de oplossing

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV denken dat betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers PostNL helpen om voldoende personeel te werven om de dienstverlening van het bedrijf op peil te houden. Het postconcern wil minder vaak per week post gaan bezorgen. Dit heeft te maken met personeelstekort onder postbezorgers, en omdat er steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd.

2 uur geleden
Boze boeren met honderden tractors naar Brussel

BRUSSEL (ANP) - Boze boeren zijn met honderden tractoren naar Brussel gekomen om meer toegevingen af te dwingen van de landbouwministers van de Europese Unie. Die vergaderen daar maandag onder de rook van smeulende hooibalen en autobanden.

3 uur geleden
Rusland dreigt met tegenactie bij beslaglegging bevroren tegoeden

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland zal terugslaan als de bevroren buitenlandse bezittingen van het land door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in beslag worden genomen. Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov in een interview met de staatsnieuwsdienst RIA Novosti. "Wij hebben ook bevroren tegoeden, die niet minder zijn dan het Westen heeft", verklaarde Siluanov die daarbij niet aangaf welke westerse bezittingen hij precies bedoelde.

3 uur geleden
Leasebedrijf Ayvens koopt voor miljarden aan auto's bij Stellantis

AMSTERDAM (ANP) - Leaseconcern Ayvens, het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam, heeft een grote order geplaatst bij autofabrikant Stellantis. De komende drie jaar worden er tot 500.000 auto's gekocht, maakten de twee bedrijven bekend. Het gaat om een order van "meerdere miljarden".

3 uur geleden
Duitsland houdt speciale top om vakkrachten te trekken

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland houdt maandag een speciale top in Berlijn om meer vakkrachten te trekken, zowel uit binnen- als buitenland. Duitsland heeft namelijk te maken met een groot tekort aan geschoold personeel in onder meer de dienstverlening, de industrie en de bouw. De top zal worden geopend door arbeidsminister Hubertus Heil.

4 uur geleden
IMF roept Argentinië op om armen te ontzien bij bezuinigingen

BUENOS AIRES (ANP/BLOOMBERG) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft er bij de regering van de Argentijnse president Javier Milei op aangedrongen de armen te beschermen bij de harde bezuinigingsmaatregelen. Met die maatregelen wil Milei de overheidsuitgaven verlagen en de financiën weer op orde brengen. De drastische maatregelen hebben echter ook geleid tot stakingen en tot bezorgdheid over de groeiende armoede en honger in het land, zei adjunct-directeur Gita Gopinath van het IMF tegen de krant La Nacion.

5 uur geleden