Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Resultaten Ahold Delhaize en AkzoNobel centraal op Damrak

Resultaten Ahold Delhaize en AkzoNobel centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op het Damrak gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de resultaten van de AEX-bedrijven Ahold Delhaize en AkzoNobel. Het Belgisch-Nederlandse supermarktconcern Ahold Delhaize profiteerde het afgelopen jaar flink van de coronacrisis en de groei van het thuiswinkelen. Verfconcern AkzoNobel heeft in het coronajaar 2020 scherp op de kosten gelet en wist de prestaties te verbeteren. Ook tankopslagbedrijf Vopak en laadpalenfabrikant Alfen openden de boeken.

Beleggers kijken daarnaast uit naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag naar buiten worden gebracht. De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt op basis van de openingsindicatoren vrijwel vlak te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese markten zullen naar verwachting met kleine koersuitslagen openen, na de recente sterke koersstijgingen.

De coronacrisis heeft bij Ahold Delhaize gezorgd voor een versnelde groei van de verkopen die het online doet. De verkopen bij webwinkel bol.com namen vorig jaar met ruim de helft toe. Het moederbedrijf van supermarktketen Albert Heijn deed het sowieso goed tijdens de coronacrisis. In Nederland, België en de Verenigde Staten steeg de omzet bij zijn winkels fors. Door lockdowns gingen mensen minder vaak naar de horeca en kochten ze meer in de supermarkt.

Nestlé

AkzoNobel zag de omzet afgelopen kwartaal dalen, maar boekte meer winst dankzij kostenbesparingen. De verffabrikant gaat dit jaar voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Daarmee wil het bedrijf de aandeelhouders belonen. Akzo heeft aanzienlijk wat geld in kas. Eerder dit jaar wilde de onderneming nog zijn Finse branchegenoot Tikkurila overnemen, maar die koos voor een bod van het Amerikaanse PPG.

In Zürich gaat de aandacht uit naar Nestlé. Het Zwitserse voedingsconcern verkoopt Pure Life en een aantal andere Noord-Amerikaanse watermerken aan de private investeringsbedrijven One Rock Capital en Metropoulos voor 4,3 miljard dollar. De duurdere watermerken Perrier, S.Pellegrino en Acqua Panna maken geen deel uit van de deal. In Londen verwerken beleggers de resultaten van Rio Tinto. De Brits-Australische mijnbouwgroep boekte afgelopen jaar meer winst dan verwacht en verhoogde zijn dividend.

De euro was 1,2078 dollar waard, tegenover 1,2107 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 60,13 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 63,50 dollar.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

8 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

10 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

11 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

13 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

13 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

14 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

23 uur geleden