Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Restauratie Oostmolen te Kloetinge afgerond

Restauratie Oostmolen te Kloetinge afgerond

KLOETINGE - Het afgelopen half jaar is de Oostmolen te Kloetinge grondig aangepakt. Aan de buitenkant is goed te zien wat er is gerestaureerd. De kap lekte op diverse plaatsen en moest grondig worden vernieuwd. Ook is het metselwerk van de romp aan de buitenkant schoongemaakt en opnieuw gekeimd. Een groot aantal delen van de stelling was gescheurd en ingerot. De nodige nieuwe delen zijn aangebracht.

Omdat er in Nederland geen teer meer mag worden gebruikt is de hele stelling in een speciale verf gezet t.w. “Abozonol houtcoat zwart”. Daarnaast heeft schildersbedrijf Franse al het hout- en ijzerwerk opnieuw in de originele kleuren geschilderd. Molenmakersbedrijf Van der Wal heeft naast de restauratie van de kap het binnenwerk opnieuw gesteld zodat de molen weer kan malen.

Om deze grote restauratie te kunnen bekostigen hebben we naast de subsidie uit het meerjarenprogramma van het Rijk ook een meer jaarlijkse bijdrage van de gemeente Goes mogen ontvangen. Daarnaast hebben we enkele forse bijdragen mogen ontvangen o.a. een van de Stichting S. Boone uit Goes. De jaarlijkse bijdrage van de donateurs/Vrienden van de Oostmolen was het laatste duwtje wat er nodig was om alle noodzakelijke werkzaamheden in een keer te kunnen aanbesteden.

De officiële overdracht is met Open Monumentendag 10 september om 10.00 uur. De burgemeester van Goes, Margo Mulder, zal de molen in gebruik stellen.

Na de in gebruik name is de Oostmolen de gehele dag te bezichtigen en de vrijwillige molenaars zijn aanwezig en geven uitleg over de werking van de molen.
Speciaal voor deze dag wordt er tarwe gemalen van de Tarwecirkel uit Kwadendamme. Op het ogenblik wordt deze tarwe in de Zeeuwse landbouw veel verbouwd. Dit meel is zeer geschikt om pannenkoeken van te bakken.

Omdat het ook Open Monumentendag is zal er de hele dag wat extra’s rond de molen gebeuren. Bestuursleden en vrijwilligers schenken koffie en/of thee in de tuin. De opbrengst van deze verkoop komt volledig ten goede voor het onderhoud aan de molen.
Bakker Boer zal met een kraam Zeeuwse lekkernijen aanwezig zijn.
Door Schutterij Ravenstein wordt een schietbaan ingericht waar leden van de vereniging een demonstratie handboogschieten geven. Voor wie het wil mag zelf eens een keertje met pijl en boog schieten.

Het bestuur van de Oostmolen is trots dat de molen nu weer in goede conditie is en weer jaren kan draaien.

Meer uit Beveland

Persoon te water aan de Albert Joachimikade

GOES - Een persoon is vanmiddag te water geraakt aan de Albert Joachimikade in Goes. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd.

5 uur geleden
Ook bij Colijnsplaatse Boys is de energierekening hoog

COLIJNSPLAAT - De coronapandemie veroorzaakte financiële tegenvallers voor voetbalvereniging Colijnsplaatse Boys en nu wordt de energierekening een flinke kostenpost. “We zwemmen niet in het geld, en dan druk ik het nog voorzichtig uit”, vertelt clubvoorzitter Thijs ‘t Hart. “Er komt een einde aan onze polsstok als dit lang gaat duren.”

6 uur geleden
Seniorenraad Borsele viert twintigjarig bestaan met feest op Ouderendag

‘s-HEERENHOEK - Seniorenraad Borsele geeft vrijdag 7 oktober een jubileumfeest in de Jeugdhoeve in ’s-Heerenhoek. 

1 dag geleden
‘Wat er op mijn pad kwam heb ik omarmd’

MIDDELBURG - De groene en rode markiezen zijn met grote letters bedrukt: De Boekenbeurs. Het beeld hoort al veertig jaar bij de uitstraling van de Turfkaai in Middelburg. Eigenaar en antiquaar Fred Duivenvoorde is gespecialiseerd in oude boeken, kaarten en prenten. Zeeland is het belangrijkste onderwerp van zijn antiquariaat, al heeft hij ook veel andere pareltjes in de kasten staan. Eind 2022 komt er een einde aan de vertrouwde winkel, maar Duivenvoorde gaat online door met de verkoop.  

1 dag geleden
Training ‘Een held met je geld!’ voor jongvolwassenen

Soms is het lastig om goed uit te komen met je geld. Want hoe zorg je ervoor dat je genoeg geld hebt om rekeningen te betalen, hoe spaar je voor leuke dingen? En hoe voorkom je dat je schulden krijgt

2 dagen geleden
Waterschap: ‘Water uit sloten, vijvers en kreken weer beschikbaar voor gebruik’

Door de neerslag van de afgelopen weken kan waterschap Scheldestromen het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater in Zeeland opheffen.

2 dagen geleden
Onttrekkingsverbod oppervlaktewater opgeheven

MIDDELBURG - Het dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen heeft het onttrekkingsverbod oppervlaktewater opgeheven. Door de neerslag van de afgelopen weken is het peil in waterlopen gestegen. Neerslag en dalende temperaturen helpen de natuur herstellen waardoor ook waterkwaliteitsproblemen in ernst en hoeveelheid zijn afgenomen.

2 dagen geleden