Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Residentie De Karolingenburght is klaar voor de eerste bewoners

Residentie De Karolingenburght is klaar voor de eerste bewoners

OOST-SOUBURG – Residentie De Karolingenburght, het bouwproject in het hart van Oost-Souburg, is voltooid. Het luxe appartementengebouw bestaat uit 18 appartementen en 7 penthouses met dakterras. Alle wooneenheden hebben een eigen berging en een parking. Bijzonder aan Residentie De Karolingenburght is dat het project mede tot stand is gekomen door inbreng van de direct omwonenden.

Residentie De Karolingenburght is gebouwd aan de rand van de historische ringburgwal, ingeklemd tussen de Vlissingsestraat en de Karolingenbaan. “We zijn er bijna tien jaar mee bezig geweest,” vertelt Martin Dekker van VG-D Vastgoedontwikkeling uit Goes. “In 2014 waren de eerste contacten over de aankoop van het voormalige café Karolingenburght. We hadden daar aanvankelijk alleen een optie op en er is zelfs nog een moment geweest dat we dachten dat het ‘m niet ging worden. We zijn toen opnieuw in gesprek gegaan en in 2019 hebben we definitieve afspraken kunnen maken met de familie Ovaa van de motorzaak. Daarna is het plan in een stroomversnelling geraakt. In samenspraak met de gemeente Vlissingen is het plan toen gewijzigd naar een groter oppervlak. We hebben samen met de gemeente aan een goeie ontwikkeling voor Oost-Souburg gewerkt.” Architect Alwin Reedijk van WTS Architecten uit Vlissingen werd aangetrokken om het ontwerp voor Residentie De Karolingenburght te maken.

Participatietraject

Bijzonder aan de realisatie van De Karolingenburght is dat het ontwerp tot stand is gekomen in samenspraak met de omwonenden. “Er was toentertijd al sprake van dat de nieuwe omgevingswet in zou gaan,” verduidelijkt architect Alwin Reedijk. “Die wet is er nog altijd niet, maar het project was eigenlijk een soort pilot voor de gemeente en ze wilden graag dat we de omwonenden in de planvorming zouden betrekken.” Het participatietraject dat met de omwonenden is doorlopen is goed bevallen en heeft vruchten afgeworpen. “De omwonenden stonden er constructief in en dat heeft geresulteerd tot dit resultaat. Ik heb er als architect ook veel van geleerd en ben veel meer gaan nadenken wat het betekent voor omwonenden om tegen zo’n gebouw aan te kijken. In samenspraak met de omwonenden zijn de hoeken van het complex een bouwlaag lager zodat het minder kolossaal oogt. Dat is eigenlijk een soort anti-stedenbouw, normaal gezien wordt er op zo’n hoek juist een extra accent in de vorm van een torentje of iets dergelijks gebouwd.”

Parkeren

Ook voor het parkeren is een charmante oplossing gevonden. “Er moest van de gemeente minimaal één auto per appartement op het eigen perceel geparkeerd kunnen worden,” legt Reedijk uit. “Vaak zijn parkeerplaatsen niet de fraaiste elementen van zo’n complex. We hebben dat opgelost door aan de kant van de Karolingenbaan een parkeerplaats op de begane grond te realiseren. Dat heeft ook als voordeel dat de bewoners van de appartementen aan die kant van het complex niet tegen een parkeerplaats aan zitten te kijken. Ze kijken over de bestaande parkeerplaats heen en hebben zicht op de karolingenburght.”

Vijfde gevel

Een ander groot pluspunt voor de toekomstige bewoners van de nieuwbouw is dat ook de daken zijn benut. Reedijk: “Het dak wordt steeds meer gezien als ‘vijfde gevel’. Hier hebben we de daken ook benut om dakterrassen te realiseren. Dat is een bijzondere toevoeging en heel anders dan een balkon. Een dakterras gaat meer richting tuin en wordt echt een leefruimte. En het geeft een soort levendigheid aan een gebouw die echt prettig is.” De appartementen van Residentie De Karolingenburght zijn inmiddels allemaal verkocht. Het nieuwbouwproject wordt vrijdag 20 oktober gefaseerd opgeleverd.

Meer uit Vlissingen

Scooter gaat in vlammen op in Vlissingen: Politie gaat uit van brandstichting

VLISSINGEN - Een scooter is vanmorgen in alle vroegte in vlammen opgegaan bij een brand in Vlissingen. De politie gaat uit van brandstichting.

1 dag geleden
Jaarlijkse dodenherdenking op Noorderbegraafplaats

VLISSINGEN - Op 4 mei 2024 wordt de jaarlijkse dodenherdenking herdenking gehouden op de Noorderbegraafplaats. Er worden kransen gelegd door onder meer het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen.

1 dag geleden
Film over Truus Wijsmuller in CineCity op 5 mei

VLISSINGEN - Op 5 mei wordt om 14.30 uur de film 'Truus' Children' vertoond in bioscoop CineCity. In een tijd doordrenkt van duisternis en wanhoop, stond één vrouw op als een lichtbaken van hoop voor duizenden. Truus Wijsmuller, een naam die weinigen kennen maar die velen zouden moeten eren, heeft voor en tijdens de grimmige dagen van de Tweede Wereldoorlog meer dan 10.000 Joodse kinderen behoed de nazi's.

2 dagen geleden
Harde gitaren met Dirty Sound System in de Piek

VLISSINGEN - Vrijdag 3 mei speelt het Zwitserse Dirty Sound Magnet in de Piek. Dit psychedelische powerrocktrio uit Fribourg put uit de rijke erfenis van Led Zeppelin en andere heavy, door psychedelica en blues beïnvloede bands uit de jaren '60 en '70.

2 dagen geleden
Dronken man stapt in auto en mishandelt bestuurder

VLISSINGEN - Op woensdagavond 1 mei heeft de politie een 43-jarige man uit Vlissingen gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht een auto te zijn binnengedrongen en de bestuurder te hebben mishandeld.

2 dagen geleden
Tentoonstelling met ingekleurde oorlogsfoto's in Scheldehof

VLISSINGEN - Op zaterdag 4 mei wordt in zorgcentrum Scheldehof een indrukwekkende fototentoonstelling geopend: de Tweede Wereldoorlog in kleur. In het zorgcentrum aan de Peperdijk komen zo'n 276 foto's te hangen die ingekleurd zijn door Jakob Lagerweij, één van 's wereld meest begenadigde colouristen. De tentoonstelling is te zien tot 12 mei. 

3 dagen geleden
Er komen veertien herenhuizen bij het Dokter Stumphiuspark

VLISSINGEN - Bij het Dokter Stumphiuspark in het Scheldekwartier komen veertien herenhuizen. Het bouwplot 'De Touwslagerij - Parkzijde' wordt gerealiseerd door Zeeuwse Vastgoed B.V. en Bouwgroep Peters. De bouw van de woningen begint naar verwachting begin 2025. Vanaf september worden de herenhuizen te koop aangeboden.

3 dagen geleden