Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reorganiserend Shell aan werknemers: reken niet op loonsverhoging

Reorganiserend Shell aan werknemers: reken niet op loonsverhoging

DEN HAAG (ANP) - Olie- en gasconcern Shell bevriest een groot deel van de salarissen binnen het concern. De lonen zullen na het voor de olie-industrie rampzalig verlopen coronajaar 2020 niet worden verhoogd, afgezien van de periodieke verhogingen die eerder in cao's zijn afgesproken. Ook krijgen medewerkers geen bonus over het afgelopen jaar, meldt Shell Nederland aan zijn personeel.

Uit het memo van Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, komt naar voren dat de bevriezing van de salarissen voor heel de multinational geldt. Topman Ben van Beurden nam de beslissing dat de beloningen niet omhooggaan, zo schrijft ze, en kan bevestigen dat dit ook voor Nederland geldt.

Shell leed in 2020 zijn grootste verlies ooit als gevolg van de coronacrisis. Lockdowns zorgden voor veel lagere olieprijzen, doordat de vraag naar brandstof voor vliegtuigen, woon-werkverkeer en fabrieken kelderde. Het Brits-Nederlandse concern moest daardoor miljarden afschrijven op zijn bezittingen.

Grote reorganisatie

De bevriezing van de salarissen volgt op de eerdere aankondiging van een grote reorganisatie. Shell schrapt wereldwijd tussen de 7000 en 9000 banen, waarvan 900 in Nederland.

Shell wil zich in de toekomst meer mengen op de markt voor duurzame energie. Van Loon waarschuwt medewerkers dat ze zich er daarom op moeten voorbereiden dat hun beloning wordt gespiegeld aan de vaak lagere salarissen in die sector.

Hoogste salarissen

"Op dit moment behoren wij tot de bedrijven met de hoogste salarissen in Nederland", schrijft ze. "Om ook op lange termijn succesvol te blijven, is het logisch dat we ook kijken naar salaris en andere arbeidsvoorwaarden en ons vergelijken met onze nieuwe concurrenten en minder met uitsluitend de traditionele fossiele olie- en gasbedrijven."

Volgens persbureau Bloomberg, dat als eerste over de maatregel berichtte, kunnen medewerkers van de handelstak van Shell nog wel een bonus krijgen. Ondanks de forse verliezen van Shell, bereikte deze afdeling voor de handel in grondstoffen in het tweede kwartaal van vorig jaar haar beste resultaat ooit.

Meer uit Financieel

Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

1 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

1 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

1 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

3 uur geleden
Rechter: ACM weigerde terecht vergunning voor postfusie

ROTTERDAM (ANP) - Concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) weigerde in 2019 terecht om geen vergunning te verlenen voor de fusie van PostNL en Sandd. Dat stelt de rechtbank Rotterdam die vrijdag een beroep van PostNL over het ACM-besluit van destijds ongegrond heeft verklaard. Wat de gevolgen van deze beslissing precies zijn, is nog niet duidelijk. De zaak is opmerkelijk, omdat PostNL en Sandd inmiddels al jaren één bedrijf zijn. PostNL stelde eerder dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

3 uur geleden
Schiphol haalt tent voor wachtrijen in buitenlucht weg

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft de tent weggehaald die vorig jaar voor vertrekhal 1 was geplaatst om reizigers beschutting te bieden. De luchthaven plaatste de tientallen meters lange tent, omdat personeelstekorten op de luchthaven in het hoogseizoen van 2022 geregeld voor wachtrijen tot buiten de vertrekhal zorgden.

5 uur geleden
Witwasonderzoek naar Franse multimiljardair Bernard Arnault

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar mogelijke witwaspraktijken waarbij multimiljardair Bernard Arnault betrokken is geweest, samen met de Russische oligarch Nikolaj Sarkisov. Het onderzoek richt zich op een complexe deal bij het kopen van woningen in het luxueuze Franse skioord Courchevel.

6 uur geleden