Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentevrees terug op Wall Street en Boeing verliest fors

Rentevrees terug op Wall Street en Boeing verliest fors

NEW YORK (ANP) - Rentevrees keerde vrijdag in lichte vorm terug op Wall Street, nadat een Federal Reserve-bestuurder verklaarde dat hij een voorstander is van verdere financiële verkrapping om de inflatie te lijf te gaan. De Fed-baas van Atlanta deed daar vervolgens nog een schepje bovenop met een pleidooi voor een renteverhoging met een kwart procentpunt in mei. Dat waren boodschappen die beleggers niet fijn vonden om te horen en de belangrijkste beursgraadmeters in New York gingen daarom met verliezen het weekend in.

Verder was Boeing een grote daler. De vliegtuigbouwer leverde bijna 6 procent aan beurswaarde in. Boeing heeft last van productieproblemen bij de 737 MAX-vliegtuigen en dat kan de levering vertragen. Een onderdeel van de romp is mogelijk niet van de gewenste kwaliteit, maar al geleverde vliegtuigen zijn niet getroffen.

Banken deden het over het algemeen juist wel goed op de Amerikaanse beurzen. JPMorgan Chase, Wells Fargo en Citi openden alle drie de boeken en hadden door de hoge rente de wind in de rug. Ook de mini-bankencrisis van de afgelopen weken kon dat niet verstoren. JPMorgan zag daardoor zelfs meer klanten rekeningen openen. In de Verenigde Staten was er vooral onrust over regionale banken die in de problemen kwamen en werden grootbanken daardoor juist als veilig gezien. Op die banken wordt namelijk strenger toezicht gehouden. JPMorgan haalde een recordwinst en werd bijna 8 procent hoger gezet. Ook Citi (plus 4,8 procent) voerde de winst op. Branchegenoot Wells Fargo eindigde wel licht in de min.

Dow Jones

De bekende Dow-Jonesindex zakte 0,4 procent tot 33.886,47 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 0,2 procent tot 4137,64 punten. Techbeurs Nasdaq daalde 0,4 procent en sloot op 12.123,46 punten. De Amerikaanse olieprijzen gingen wel licht omhoog. De euro noteerde 1,0997 dollar. Daarmee stond de Europese eenheidsmunt rond het hoogste niveau in meer dan een jaar tegenover de dollar.

Ook Nvidia (plus 1,1 procent) wist de aandacht op zich gericht. Zakenkrant Financial Times noemde de naam van de maker van computerhardware in een bericht over de vermeende plannen van Elon Musk om een rivaal voor de populaire chatbot ChatGPT te beginnen. De miljardair gebruikt volgens de zakenkrant duizenden processors van Nvidia voor het nieuwe project, dat onlangs ook al werd gemeld door de doorgaans goed ingevoerde nieuwssite The Information.

Meer uit Financieel

Stellantis haalt Italiaanse vlag van Poolse Fiats

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Stellantis verwijdert de Italiaanse vlag van de achterbumpers van in Polen in elkaar gezette Fiat 600's. De Italiaanse autoriteiten hebben de autofabrikant herhaaldelijk beschuldigd van misleiding over de herkomst van de in het buitenland geproduceerde auto's.

31 minuten geleden
Alliander en Saxion maken robothond die gaslekken kan opsporen

APELDOORN (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, en Hogeschool Saxion hebben een robothond ontwikkeld die gaslekken onder de grond kan opsporen. Bedrijven als Alliander moeten van de EU vaker gasleidingen gaan inspecteren, maar kampen met een steeds groter personeelstekort.

1 uur geleden
Activistische aandeelhouder teleurgesteld in grote Shell-beleggers

LONDEN (ANP) - Mark van Baal, oprichter van de klimaatactivistische beleggersclub Follow This, is teleurgesteld in grote beleggers die niet voor zijn voorstel op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben gestemd. Enkele van 's werelds grootste beleggers, zoals het Noorse staatsinvesteringsfonds en BlackRock, zeggen daarmee volgens hem ten onrechte achter het klimaatakkoord van Parijs te staan.

1 uur geleden
Eerste nieuwe Europese AI-regels over halfjaar van kracht

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) gaan dit jaar niet meer in. De verboden op de gevaarlijkste toepassingen worden begin 2025 van kracht, denkt een woordvoerder van de raad van EU-ministers, die de regels dinsdag definitief bekrachtigde.

1 uur geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto zakt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar gaf een teleurstellende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtig blijven met hun uitgaven. Het aandeel werd daarop bijna 6 procent lager gezet. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike zakten tot 2,5 procent.

1 uur geleden
Minder steun Shell-beleggers voor activistische klimaatresolutie

LONDEN (ANP) - Het klimaatvoorstel van activistische aandeelhouder Follow This om Shell tot meer actie tegen CO2-uitstoot te dwingen heeft dit jaar minder steun gekregen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Dit jaar dienden 27 institutionele beleggers het voorstel voor het eerst samen met de door Mark van Baal opgerichte organisatie in, maar dit zorgde niet voor meer steun.

3 uur geleden
Shell verdedigt op jaarvergadering opvoeren productie fossiel lng

LONDEN (ANP) - Shell heeft het opvoeren van de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verdedigd op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Die fossiele brandstof blijft nodig omdat de vraag naar energie blijft toenemen door bevolkingsgroei en toenemende welvaart, betoogde voorzitter Andrew Mackenzie. Ook olie blijft "lange tijd een vitale rol spelen" omdat de luchtvaart en transportsector nog te weinig alternatieven voorhanden hebben, verklaarde hij.

4 uur geleden