Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

De Fed-beleidsmakers meldden eerder dat zij er niet zeker van zijn dat de inflatiestrijd al voorbij is. Vorige week hield de centrale bank van de Verenigde Staten de rente nog onveranderd. In de anderhalf jaar daarvoor werd de rente in elf stappen duurder gemaakt om prijsstijgingen af te remmen. Daarmee staat het belangrijkste rentetarief op het hoogste niveau sinds 2001. Ook gaf de Fed aan dat deze waarschijnlijk nog lang hoog zal blijven.

De AEX-index verloor 0,5 procent tot 726,64 punten en de MidKap leverde 1 procent in tot 834,19 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1 procent.

Ajax

Ajax (plus 2,3 procent) behoorde maandag tot de winnaars op Beursplein 5. Beleggers kauwden na op de rellen die zondag ontstonden bij de Johan Cruijff ArenA. Daar werd de Klassieker tegen Feyenoord na een klein uur spelen gestaakt, waarna hooligans de hoofdingang van het stadion bestormden. Verder is dit weekend bekend geworden dat de beursgenoteerde voetbalclub per direct de samenwerking heeft beëindigd met de in opspraak geraakte directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

Air France-KLM daalde 3,7 procent. De Franse krant La Tribune meldde op basis van bronnen dat het luchtvaartconcern vijftig vliegtuigen van het type A350 wil kopen van Airbus. Daarnaast stelde KLM een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten voor een nieuwe cao met pilotenvakbond VNV. Een werkonderbreking door de vliegers, die voor maandag gepland stond, ging daardoor niet door.

Aperam

De luchtvaartcombinatie werd onderaan de MidKap vergezeld door Aperam (min 3,5 procent). De producent van roestvrijstaal kampt met operationele problemen bij zijn vestiging in Châtelet, nabij Charleroi. Ook is Aperam pessimistischer geworden over zijn prestaties over het derde kwartaal. Zo ervaart het bedrijf hinder van een productieonderbreking in de fabriek in het Belgische Genk, met volumeverlies tot gevolg.

De euro was 1,0589 dollar waard, tegen 1,0662 dollar bij het slot van de beurzen in Europa op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 89,54 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 92,95 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ABP verhoogt pensioenen met 3 procent, premie gaat iets omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Gepensioneerden die zijn aangesloten bij ambtenarenpensioenfonds ABP zien hun pensioen volgend jaar met 3 procent stijgen. Daarnaast gaat de premie iets omlaag. "Hopelijk geeft de verhoging onze gepensioneerden wat extra armslag. Want bij een pensioen van 1000 euro netto betekent dat toch zo'n 30 euro in de maand erbij", laat bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland weten.

45 minuten geleden
Drie Nederlandse start-ups mogen innovaties voor NAVO ontwikkelen

DEN HAAG (ANP) - Drie Nederlandse start-ups zijn geselecteerd om nieuwe innovaties voor de NAVO te ontwikkelen. Zij krijgen daarvoor elk een subsidie van 100.000 euro. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om een bedrijf uit Amsterdam en twee bedrijven uit Delft, namelijk Ore Energy, Lobster Robotics en Enevate.

55 minuten geleden
ASR eindigt als dagwinnaar op Damrak na woekerpolisdeal

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR is donderdag bovenaan de AEX-index geëindigd. Beleggers reageerden verheugd op de schikking die is getroffen in het langslepende woekerpolisdossier. ASR trekt nu zo'n 250 miljoen euro uit voor een nieuwe vergoeding voor klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Het aandeel steeg 13 procent.

1 uur geleden
Grootaandeelhouder overtuigd dat Philips problemen te boven komt

TURIJN (ANP/BLOOMBERG) - Exor, de grootaandeelhouder van Philips, is ervan overtuigd dat het Nederlandse zorgtechnologiebedrijf in staat is om alle kwesties rond de veiligheid van zijn apparaten achter zich te laten. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de zakenfamilie Agnelli heeft er ook vertrouwen in dat de problemen bij Philips kunnen worden opgelost, liet topman John Elkann donderdag weten op een persconferentie in Turijn.

1 uur geleden
Huishoudens gaan per maand 7 euro meer betalen voor energietransport

DEN HAAG (ANP) - Huishoudens gaan volgend jaar circa 7 euro per maand meer betalen voor het transporteren van energie naar hun huis. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in hun definitieve vaststelling van de tarieven voor netbeheerders voor 2024. De prijsstijging komt door grote investeringen die netbeheerders moeten doen om de netten gereed te maken voor de energietransitie en door hoge energieprijzen.

2 uur geleden
Bende stal voor miljoenen aan metalen van koperproducent Aurubis

HAMBURG (ANP/DPA) - Een bende dieven heeft voor miljoenen aan kostbare metalen gestolen van de Duitse koperproducent Aurubis. Dat hebben aanklagers donderdag bekendgemaakt in het kader van een rechtszaak tegen de vijf verdachten.

2 uur geleden
Bloomberg: olielanden OPEC zijn het eens over productieverlaging

WENEN (ANP) - De leden van oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland zijn het eens geworden om de olieproductie met 1 miljoen vaten per dag extra te beperken, meldt persbureau Bloomberg op basis van bij de onderhandelingen betrokken afgevaardigden. Op deze manier hopen de olielanden de olieprijzen te kunnen stutten, iets wat ook weer gevolgen kan hebben voor de prijzen aan de pomp in Nederland.

2 uur geleden