Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Rentes VS moeten omhoog om oververhitting economie te voorkomen'

'Rentes VS moeten omhoog om oververhitting economie te voorkomen'

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Om oververhitting van de Amerikaanse economie te voorkomen moeten de huidige lage rentestanden mogelijk licht worden verhoogd. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, die voorheen voorzitter was van centralebankenkoepel Federal Reserve.

Yellen noemde geen tijdsbestek waarop de rentes omhoog zouden moeten. Ze merkte wel op dat de extra overheidsuitgaven ervoor zorgen dat de Amerikaanse economie op stoom is en mogelijk dus teveel.

De opmerkingen van Yellen komen op het moment dat er discussie is over het pakket aan voorgestelde en goedgekeurde overheidsuitgaven van president Joe Biden. Die zouden een sterke stijging van de prijzen kunnen veroorzaken. De regering-Biden heeft voor circa 4 biljoen dollar aan extra uitgaven voorgesteld. Dat bedrag komt bovenop de 1,9 biljoen dollar die begin maart in de economie werd gepompt om de gevolgen van de Covid-19 pandemie te bestrijden.

Zowel regeringsambtenaren als beleidsmedewerkers van de Fed hebben de bezorgdheid over de oplopende inflatie steeds weggewuifd. Volgens hen is de prijsdruk van voorbijgaande aard, waarbij de centrale bank over voldoende instrumenten beschikt om deze binnen de perken te houden.

Bij de laatste beleidsvergadering in maart voorspelde de bankenkoepel dat de rente niet voor 2024 zal stijgen. Volgens Yellen zullen de forse uitgaven waartoe Biden oproept ook bij iets hogere rentestanden een voordeel op kunnen leveren. "Dit zijn investeringen die onze economie nodig heeft om concurrerend en productief te zijn", aldus Yellen. "En ik denk dat onze economie daardoor sneller zal groeien."

Meer uit Financieel

CBS: veel minder goederen uit Rusland in zeehavens, meer uit VS

DEN HAAG (ANP) - De aanvoer van goederen uit Rusland in Nederlandse zeehavens daalde vorig jaar hard. Vanuit de Verenigde Staten kwamen juist veel meer goederen Nederlandse havens binnen. Zo verdubbelde de hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit dat land, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

2 uur geleden
Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

4 uur geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

6 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

8 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

8 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

9 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

10 uur geleden