Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentebesluit ECB en goedkeuring vaccin vallen goed op beurzen

Rentebesluit ECB en goedkeuring vaccin vallen goed op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn donderdag met winsten de handel uitgegaan. De aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) om het tempo waarin obligaties worden opgekocht "aanzienlijk" op te voeren viel goed bij beleggers. Ook verwerkte de aandelenmarkten het nieuws dat er in de Europese Unie een vierde coronavaccin is toegelaten, namelijk het vaccin van het Leidse bedrijf Janssen.

Het versneld opkopen van obligaties door de ECB is bedoeld om al te hevige rentestijgingen op de financiële markten in te dammen. De beleidsmakers bij de centrale bank zagen bij hun rentebesluit verder geen reden om met nog meer stimuleringsmaatregelen de coronacrisis te bestrijden. De rentetarieven van de centrale bank zelf blijven zoals verwacht ook op hun historisch lage niveaus.

De Amsterdamse AEX-index won uiteindelijk 0,8 procent tot 683,71 punten. De MidKap steeg 1,4 procent tot 1003,72 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,7 procent bij. Verder viel het op dat de rentes op de obligatiemarkten na het bericht van de ECB wat omlaag gingen. De snel oplopende marktrentes zorgden afgelopen weken nog voor nervositeit bij beleggers.

Chip- en technologiebedrijven

Bankaandelen, die de afgelopen tijd juist sterke koerswinsten lieten zien, waren uit de gratie. ABN AMRO en ING sloten de rij bij de hoofdbedrijven op het Damrak met verliezen van ruim 2 en bijna 4 procent. Beursuitbater Euronext liet ook weten dat ING per 22 maart uit de hoofdindex van de beurs in Brussel zal verdwijnen. Voor de notering in Amsterdam heeft deze stap geen gevolgen. Euronext kondigde eerder al aan dat ABN AMRO uit de AEX-index gaat. Het aandeel zakte daardoor op woensdag al 3 procent.

Chip- en technologiebedrijven waren wel in trek na de recente koersdruk in de sector. ASMI ging aan kop in de AEX met een plus van meer dan 5 procent en in de MidKap stond branchegenoot Besi (plus 6 procent) bovenaan. Analisten van Kepler Cheuvreux schroefden tevens de koersdoelen van beide chipbedrijven op.

BMW

Elders in Europa waren de ogen onder meer gericht op autoconcern BMW, dat in Frankfurt na een cijferbericht meer dan 3 procent onderuit ging. De stijgende vraag naar auto's in de tweede helft van vorig jaar zorgde ervoor dat de winstgevendheid van BMW een boost kreeg. Evengoed zakte de winst voor belastingen van het Duitse merk vorig jaar met ruim een derde tot 4,8 miljard euro. Financieel directeur Nicolas Peter zei 2021 wel met vertrouwen tegemoet te zien.

De olieprijzen gingen verder omhoog nadat oliekartel OPEC zijn prognose voor de olievraag voor 2021 opwaarts bijstelde. Een vat Amerikaanse olie werd ruim 2 procent duurder op 65,85 dollar. De prijs van een vat Brentolie steeg ook dik 2 procent, tot 69,47 dollar. De waarde van de euro klom verder tot 1,1976 dollar, van 1,1890 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

55 minuten geleden
AFM: niet alle fondsen duidelijk over gevolgen pensioenverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over de gevolgen van de verhoging van de pensioenen die ze doorvoerden. Ze belichtten daarbij vooral de voordelen van de indexatie en waren minder duidelijk over de nadelen, concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.

58 minuten geleden
Licht verlies op Amsterdamse beurs, Prosus grootste winnaar

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies gesloten, waarbij beleggers richting zoeken nu het onduidelijk is welke kant het rentebeleid van centrale banken opgaat. Techinvesteerder Prosus was van de AEX-bedrijven de grootste winnaar. Betalingsverwerker Adyen en chipmachinefabrikant ASML stonden juist onderaan in de hoofdgraadmeter.

1 uur geleden
Gemeenten: goed dat er eindelijk statiegeld op blik komt

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat er eindelijk per 1 april statiegeld op blikjes bier, frisdrank en andere dranken wordt ingevoerd. Volgens een woordvoerder van de VNG is daar de afgelopen jaren stevig voor gelobbyd omdat een groot deel van het zwerfafval op straat en in de natuur uit blikjes bestaat.

2 uur geleden
Eneco moet mogelijk 50.000 klanten met zonnepanelen compenseren

ROTTERDAM (ANP) - Eneco moet mogelijk 50.000 klanten met zonnepanelen compenseren omdat het energiebedrijf hen maandenlang een te lage vergoeding bood voor het terugleveren van overtollige opgewekte stroom. Eneco zette de zogeheten terugleververgoeding per 5 september vorig jaar op 0,09 euro per kilowattuur, maar verzuimde daarover alle klanten goed te informeren.

2 uur geleden
Duitsland onderzoekt machtspositie Microsoft

BONN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Duitse markttoezichthouder onderzoekt of Microsoft te veel macht heeft in de technologiesector. Als blijkt dat Microsoft te dominant is, kan de Duitse mededingingsautoriteit bepaalde onderdelen van het techbedrijf verbieden.

2 uur geleden
Actie Europees OM tegen grote btw-fraude op luchthaven Luik

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) heeft dinsdag in België tien huiszoekingen laten uitvoeren en vier verdachten laten oppakken vanwege een onderzoek naar een bende die zich inliet met douanefraude op de luchthaven van Luik. Daardoor zou tussen 2019 en 2022 voor minstens 303 miljoen euro aan btw en 6,6 miljoen euro aan douanerechten zijn ontdoken, meldt het EPPO.

3 uur geleden