Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentebesluit ECB en goedkeuring vaccin vallen goed op beurzen

Rentebesluit ECB en goedkeuring vaccin vallen goed op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn donderdag met winsten de handel uitgegaan. De aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) om het tempo waarin obligaties worden opgekocht "aanzienlijk" op te voeren viel goed bij beleggers. Ook verwerkte de aandelenmarkten het nieuws dat er in de Europese Unie een vierde coronavaccin is toegelaten, namelijk het vaccin van het Leidse bedrijf Janssen.

Het versneld opkopen van obligaties door de ECB is bedoeld om al te hevige rentestijgingen op de financiële markten in te dammen. De beleidsmakers bij de centrale bank zagen bij hun rentebesluit verder geen reden om met nog meer stimuleringsmaatregelen de coronacrisis te bestrijden. De rentetarieven van de centrale bank zelf blijven zoals verwacht ook op hun historisch lage niveaus.

De Amsterdamse AEX-index won uiteindelijk 0,8 procent tot 683,71 punten. De MidKap steeg 1,4 procent tot 1003,72 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,7 procent bij. Verder viel het op dat de rentes op de obligatiemarkten na het bericht van de ECB wat omlaag gingen. De snel oplopende marktrentes zorgden afgelopen weken nog voor nervositeit bij beleggers.

Chip- en technologiebedrijven

Bankaandelen, die de afgelopen tijd juist sterke koerswinsten lieten zien, waren uit de gratie. ABN AMRO en ING sloten de rij bij de hoofdbedrijven op het Damrak met verliezen van ruim 2 en bijna 4 procent. Beursuitbater Euronext liet ook weten dat ING per 22 maart uit de hoofdindex van de beurs in Brussel zal verdwijnen. Voor de notering in Amsterdam heeft deze stap geen gevolgen. Euronext kondigde eerder al aan dat ABN AMRO uit de AEX-index gaat. Het aandeel zakte daardoor op woensdag al 3 procent.

Chip- en technologiebedrijven waren wel in trek na de recente koersdruk in de sector. ASMI ging aan kop in de AEX met een plus van meer dan 5 procent en in de MidKap stond branchegenoot Besi (plus 6 procent) bovenaan. Analisten van Kepler Cheuvreux schroefden tevens de koersdoelen van beide chipbedrijven op.

BMW

Elders in Europa waren de ogen onder meer gericht op autoconcern BMW, dat in Frankfurt na een cijferbericht meer dan 3 procent onderuit ging. De stijgende vraag naar auto's in de tweede helft van vorig jaar zorgde ervoor dat de winstgevendheid van BMW een boost kreeg. Evengoed zakte de winst voor belastingen van het Duitse merk vorig jaar met ruim een derde tot 4,8 miljard euro. Financieel directeur Nicolas Peter zei 2021 wel met vertrouwen tegemoet te zien.

De olieprijzen gingen verder omhoog nadat oliekartel OPEC zijn prognose voor de olievraag voor 2021 opwaarts bijstelde. Een vat Amerikaanse olie werd ruim 2 procent duurder op 65,85 dollar. De prijs van een vat Brentolie steeg ook dik 2 procent, tot 69,47 dollar. De waarde van de euro klom verder tot 1,1976 dollar, van 1,1890 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

12 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

14 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

15 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

16 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

17 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

18 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

19 uur geleden