Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rens Stobbelaar neemt mensen mee op reis

Rens Stobbelaar neemt mensen mee op reis

KLOETINGE - Rens Stobbelaar neemt vanaf volgende woensdag mensen vier avonden mee op reis aan de hand van een bijbelverhaal. "We spiegelen ons aan verhalen uit de bijbel", zegt de geestelijk verzorger. De avonden vinden elke maand plaats op woensdag in het Geerteshuis in Kloetinge.

Rens Stobbelaar is een katholiek geestelijk verzorger, maar heeft goede contacten met andere kerkgemeenschappen en organisaties in Zeeland. Jaren geleden vroeg de toenmalige dominee van de Geerteskerk in Kloetinge of hij een oudejaarsdienst wilde overnemen. “Dat beviel goed. Zo is mijn betrokkenheid bij de Geerteskerk ontstaan”, legt Stobbelaar uit. Sindsdien leidt hij een paar keer per jaar een dienst in de kerk op het Marktveld, naast erediensten in katholieke kerken in de regio. “Ik blijf een katholiek geestelijk verzorger, maar uiteindelijk zijn we allemaal bezig met hetzelfde verhaal. De grote verschillen zijn overwegend voorbij en we kunnen elkaar inspireren”

Enthousiast

De op reis-avonden worden onder de noemer ‘Wie volgt?’ georganiseerd door de Geerteskerk. Zij hebben Stobbelaar gevraagd. Hij is enthousiast. “Ik vind het heerlijk om te doen”, legt hij uit. “Het leiden van een kerkelijke viering vind ik ook mooi, maar dat zijn vaak monologen. Dit is meer dialoog. Je gaat echt met elkaar in gesprek. Ik neem mijn gitaar ook mee. Tijdens de avond moet zich een liedje ontvouwen. Ik moet zien of het allemaal lukt”, lacht Stobbelaar. Het thema van de avonden is reizen. “Veel bijbelverhalen zijn reisverhalen. Mensen zoeken voortdurend naar het land waar vrede is, waar de mensen gelukkig zijn en geen onrecht is. Wij gaan daar tijdens de avonden ook naar op zoek en door wie je wordt gedragen op die weg.”

Ervaringen

Stobbelaar begint met het bijbelverhaal, maar vraagt daarna ook veel inbreng van de deelnemers. “Verwacht niet dat ik van alles uitleg. Het is interactief. De mensen kunnen zichzelf bijvoorbeeld in het verhaal spelen, alsof het in het nu plaatsvindt. Iedereen heeft in zijn leven ontregelende ervaringen. Wat betekenen die gebeurtenissen? En hoe gaan we ermee om? Wie vragen we om hulp? Daarover gaan we in gesprek. Antwoorden kun je niet altijd meteen geven, omdat deze soms traag zijn. Soms komen ze pas maanden nadat je de vraag hebt gesteld of helemaal niet. Uiteindelijk gaat het over het leven, draait het om spiritualiteit.”

Deelname

Iedereen is welkom op de avonden in het Geerteshuis op 29 januari, 26 februari, 25 maart en 22 april tussen 19.30 uur en 21.30 uur. Deelname is vrij, maar aanmelden is verplicht. Het kan bij Coby Frens ([email protected]) of Rennie Naafs (0113-316980). Meer: www.pknkloetinge.nl.[l]

Meer uit Beveland

Wolphaartsdijk viert de oogst

WOLPHAARTSDIJK - Een dag vol traditie, historie en folklore, dat bood het oogstfeest in Wolphaartsdijk zaterdag. Voor jong en ouder was er van alles te doen.

16 uur geleden
Oogstfeest in Oudelande op zaterdag 17 augustus

OUDELANDE - Eindelijk is het weer zover, op zaterdag 17 augustus organiseren wij weer met veel plezier het Oogstfeest te Oudelande. Het belooft ook dit jaar weer een bijzondere dag te worden, boordevol activiteiten voor jong en oud.

19 uur geleden
Nieuw project voor jongeren in Oosterschelderegio

GOES - In september start het RBL Oosterschelderegio/Doorstroompunt met een gratis maatschappelijk dienst tijd-traject (MDT). Het biedt jongeren de kans om gedurende tien weken hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten hun leefwereld en iets te doen voor een ander en/of de samenleving. Het is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar, die geen startkwalificatie hebben en niet naar school gaan. Jongeren kunnen zich vanaf nu aanmelden.

21 uur geleden
35e Zeeuwse fietsvierdaagse trapt dinsdag 23 juli af

GOES - Hij gaat door: eind juli vindt de, inmiddels 35e, Zeeuwse Fietsvierdaagse plaats vanuit Goes.

1 dag geleden
Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Zomer

Als burgemeester draag ik vaak een pak. Soms met en soms zonder stropdas, dat hoort er nu eenmaal bij. Meestal vind ik dat helemaal niet erg. Ik hoef 's ochtends nooit lang na te denken over wat ik aan moet en het staat netjes. Maar nu de zomer (eindelijk!) is begonnen, is het toch best warm.

1 dag geleden
Auto belandt in sloot bij eenzijdig ongeval op A58 bij Goes: Eén persoon gewond

GOES- Bij een eenzijdig ongeval op de A58 tussen Goes en 's-Heer Arendskerke is zondagmorgen een personenauto in de sloot beland. De auto raakte van de weg tussen de oprit bij knooppunt De Poel en het viaduct bij de Sinoutskerkseweg. Eén persoon raakte gewond en is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. 

1 dag geleden
Rubriek Albert Kort: Bevelandse jongens in dienst voor Napoleon

Wat zal er door de hoofden van al die Bevelandse jongens zijn gegaan toen ze in 1811 hoorden dat ze het leger van Napoleon in moesten? Was de Franse bezetting nog voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show, met de invoering van de dienstplicht drong de 'grote' politiek je persoonlijk leven binnen. Iedere jongeman in 1788 geboren, moest zich bij de burgemeester melden. Niet iedereen moest in dienst. Napoleon had slechts een beperkt aantal jongens uit iedere streek nodig en wie dat waren, werd door het lot bepaald. De loting vond plaats in de dorpsherberg. Degenen die een laag nummer trokken waren de pineut. Tenzij ze werden afgekeurd, of een remplaçant vonden: een persoon die tegen betaling hun plaats wilde innemen. Of ze stonden te popelen om in 1812 met het leger naar Moskou te trekken, weten we niet. Sommigen zullen het als avontuur hebben gezien, maar er waren er ook, zoals Jan de Ruiter in zijn boek Geloot voor Napoleon schreef, die klachten simuleerden om maar uit dienst te blijven. Zoals twee jongens uit Krabbendijke en Yerseke, die zich zwakzinnig voordeden. Kennelijk met succes, want achter hun namen staat 'extreme debiliteit' vermeld. Zij hadden geluk, want we weten dat de oorlog in Rusland een regelrechte hel was. Met zware bepakking moesten de soldaten ruim 2500 kilometer afleggen. Zelden was er genoeg voedsel en door uitdroging was men vaak gedwongen de eigen urine op te drinken! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bloedige gevechten onderweg met de vijand. Slagvelden die na afloop vergeven waren van verminkte lijken met uitpuilende ingewanden en afgehakte ledematen. Zwaar gewonde soldaten die om hulp schreeuwden of om een genadeschot smeekten. Gewonden die zich onder de paarden probeerden uit te worstelen, maar die vaak door de paarden werden vermorzeld.

1 dag geleden