Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Remkes trekt vorming nieuw bestuur Limburg naar zich toe

Remkes trekt vorming nieuw bestuur Limburg naar zich toe

MAASTRICHT (ANP) - Waarnemend gouverneur Johan Remkes (VVD) van Limburg gaat zelf kandidaten werven en voordragen voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Uiterlijk 2 juli wil hij de Staten bijeen roepen voor het benoemen van de leden van GS.

Remkes reageert hiermee donderdag op een advies van formateur Onno Hoes. Die adviseerde Remkes om zelf mensen te gaan zoeken gezien de aanhoudende impasse in de Limburgse Staten. Zes partijen zijn bereid en in staat iemand "aan te dragen" waaruit Remkes kan kiezen. Het gaat om kandidaten die niet aan een fractie gebonden zijn maar zich wel verbonden voelen met de betreffende partij, aldus Hoes. Deze fracties zullen via Hoes de namen van hun kandidaten aan Remkes doorgeven. Remkes gaat vervolgens het gesprek met deze mensen aan en neemt de screening op zich.

Remkes schrijft in een brief aan de Staten donderdag het zeer te betreuren om op deze manier tot een nieuw bestuur te komen "omdat deze verantwoordelijkheid primair bij uw Staten en uw Statenfracties zelf behoort te liggen."

Samenwerkingsverband

Hoes, toen nog verkenner, adviseerde eerst een nieuw samenwerkingsverband van acht fracties, waaronder het CDA. Maar vrijdag liet het CDA plots weten daar geen trek in te hebben. De zeven overblijvers werden daarop versterkt door twee andere partijen (SP en Partij voor de Dieren) en spraken af samen aan een nieuw bestuur te gaan werken. Maar maandag ging het weer mis.

Toen haakte Samen voor Limburg (SVL, een afsplitsing van Forum voor Democratie) plots af omdat de nieuwe samenwerking geen recht zou doen aan de verkiezingsuitslag. Dinsdag gaf ook de SP er de brui aan, omdat de overgebleven acht slechts over een zetel meerderheid konden beschikken in de Staten, en dat vindt de SP geen stabiele basis om verder te gaan. Zes van de zeven overblijvers - die dus samen geen meerderheid hebben - willen nu toch iemand aandragen als mogelijk nieuw gedeputeerde.

Donderdag maanden ook de Limburgse werkgevers de Staten tot spoedige besluitvaardigheid. Ze zeggen in een verklaring weliswaar blij te zijn dat het "linkse monsterverbond met negen partijen" van de baan is, maar maken zich grote zorgen. "Partijen in Provinciale Staten moeten over hun schaduw heen stappen en zo snel mogelijk komen tot een zaken-GS."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Politie beëindigt weer illegale feesten

DEVENTER (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in onder meer Deventer, Tilburg en bij Breda een eind gemaakt aan illegale feesten. Het was er veel te druk en mensen hielden zich niet aan de coronaregels.

2 uur geleden
Nederland duikt mogelijk onder signaalwaarde, na ruim 270 dagen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt zo snel, dat Nederland zondag of maandag onder een belangrijke grens uit kan komen. Die grens is de zogeheten signaalwaarde van het aantal positieve tests. Nederland blijft onder die limiet als in een etmaal minder dan zo'n 1222 mensen positief testen, en dat zou voor het eerst sinds 13 september zijn, meer dan 270 dagen geleden.

8 uur geleden
Hoekstra vreest geen scheuring binnen CDA

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra is niet bang dat het vertrek van Pieter Omtzigt leidt tot een scheuring van de partij. Dat zegt hij zaterdag tegen RTL Nieuws.

17 uur geleden
Advocate toeslagenaffaire: we staan achter Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire staan achter het besluit van Pieter Omtzigt om uit het CDA te stappen. Dat zegt Eva González Pérez, advocate van tientallen ouders, desgevraagd. Omtzigt speelde een grote rol in het blootleggen van de kinderopvangtoeslagaffaire, waarbij duizenden ouders door de overheid onterecht als fraudeur werden bestempeld en zo in de schulden werden gestort.

18 uur geleden
CDA'ers bedroefd over vertrek Omtzigt, blijven wel bij de partij

DEN HAAG (ANP) - Meerdere CDA-Kamerleden reageren verdrietig op het vertrek van Pieter Omtzigt uit de partij. Toch zijn er vooralsnog geen CDA'ers die ook de partij verlaten en zich bij Omtzigt voegen.

19 uur geleden
Echtgenote Omtzigt blijft CDA-fractievoorzitter Enschede

DEN HAAG (ANP) - Ayfer Koç, de echtgenote van Pieter Omtzigt, blijft fractievoorzitter voor het CDA in Enschede. Wel schrijft ze op Twitter "alle begrip en volledige steun" te hebben voor zijn besluit om de partij te verlaten.

20 uur geleden
Mars tegen coronamaatregelen trekt duizenden demonstranten

APELDOORN (ANP) - Naar schatting een paar duizend demonstranten liepen zaterdag in Apeldoorn mee met de mars van Police for Freedom tegen de coronamaatregelen. Vanwege de drukte vroeg de gemeente Apeldoorn aan bezoekers om het centrum te mijden.

21 uur geleden