Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rembrandt in Middelburg: de Vaandeldrager vanaf nu te zien in het Zeeuws Museum

Rembrandt in Middelburg: de Vaandeldrager vanaf nu te zien in het Zeeuws Museum

MIDDELBURG - Een echte Rembrandt kunnen bekijken in Middelburg! Hoe vaak komt dat voor? Sinds gisteren is in het Zeeuws Museum het schilderij ‘De Vaandeldrager’ te bewonderen. Een beroemd werk van de beroemdste schilders die Nederland ooit heeft voortgebracht. Het rondreizende kunstwerk maakt t/m 28 februari 2023 onderdeel uit van de tentoonstelling ‘protest processie parade’.

Een bezoek aan het museum werkt deze maand anders dan normaal. Zo is het verplicht om een ticket met tijdslot te reserveren voor je bezoek. Dit kun je eenvoudig online doen. Met tijdslots zorgt het museum ervoor dat iedereen rustig de tijd krijgt en het niet te druk wordt in de zaal. Je kunt het schilderij en de expositie maximaal een half uur per keer bekijken. De rest van het museum kun je aansluitend wel op je gemak bekijken. Op 19 februari is het bezoek de hele dag gratis.

Vaandeldrager on tour
Waarom dit schilderij, t.w.v. 175 miljoen euro, zo bijzonder is kun je lezen op de website vaandeldragerontour.nl. Je kunt er ook de podcast beluisteren,  in het werk duiken alle details, een mini-college bekijken en meer. Op het schilderij zie je Rembrandt die zichzelf schilderde in de rol van vaandeldrager. Maar er valt nog meer te ontdekken in en over het werk. Dankzij de unieke samenwerking van twaalf musea reist De vaandeldrager van Rembrandt tijdens Vaandeldrager on tour langs de twaalf provincies van Nederland. Op deze manier worden zoveel mogelijk mensen in staat gesteld het meesterwerk van Rembrandt te kunnen zien. Na de rondreis is Rembrandts vaandeldrager blijvend te bewonderen op de Eregalerij van het Rijksmuseum. Het kunstwerk is eind januari 2022 aangekocht door de Staat der Nederlanden met steun van de leden van de Vereniging Rembrandt, de VriendenLoterij en het Rijksmuseum Fonds.

Protest processie parade
Geïnspireerd door het bijzondere gastwerk, kijkt het Zeeuws Museum in de expositie ‘protest processie parade’ letterlijk naar vaandels en waarvoor ze door de eeuwen heen gebruikt werden. Tegelijkertijd staat men stil bij de figuurlijke betekenis van iets hoog in het vaandel dragen en stellen we de vraag: voor welke idealen sta jij op? De kennis en technieken die uiteenlopende gemeenschappen gebruiken in hun vaandels bieden inspiratie voor nieuwe uitingen. In een speciaal ingerichte werkplaats gaan verschillende groepen en initiatieven zelf aan de slag. Zo groeit het aantal vaandels nog in de loop van de tentoonstelling. ‘Protest processie parade’ presenteert werken van o.a. Klaas Rommelaere, Aram Han Sifuentes, Lara Schnitger en Max van Loon. Voor het begeleidende programma wordt er samengewerkt met o.a. PrintRoom Rotterdam.

Meer uit Middelburg

39-jarige man uit gemeente Veere komt om bij ongeval Grijpskerke

GRIJPSKERKE - Op de Hondegemsweg bij Grijpskerke heeft vanmiddag een dodelijk ongeluk plaatsgevonden. Hierbij zijn zowel een vrachtwagen als een personenauto in een sloot beland. Het slachtoffer is een 39-jarige man uit gemeente Veere. Dat heeft de politie vanavond bekendgemaakt.

6 uur geleden
C&A sluit Middelburgse vestiging na bijna 45 jaar

MIDDELBURG - De Middelburgse vestiging van het kledingconcern C&A wordt gesloten in juli van dit jaar. Dat heeft het bedrijf vandaag bevestigd tegenover Omroep Zeeland. De winkel aan de Lange Delft heeft bijna 45 jaar bestaan. De zaak werd in augustus 1978 geopend.

10 uur geleden
Hulpdiensten rukken massaal uit voor verward persoon in woning Middelburg-Zuid

MIDDELBURG - De hulpdiensten proberen op dit moment in Middelburg-Zuid een verward persoon uit een woning te praten. Verschillende hulpdiensten zijn in groten getale ter plekke.

14 uur geleden
Sint Laurens koestert Pannenkoekdag

SINT LAURENS -De Nationale Pannenkoekdag, die afgelopen vrijdag voor de zestiende keer werd georganiseerd, heeft een commerciële achtergrond (het is een initiatief van Tefal en Koopmans) maar dat maakt de dag niet minder sympathiek en populair. Zo’n 75.000 leerlingen van basisscholen in heel Nederland bakten dit jaar pannenkoeken. Voor zichzelf, maar ook voor ouderen in de buurt. Want dat is het idee van de actie: opa’s, oma’s en ouderen uit de buurt worden op deze dag in het zonnetje gezet door de kinderen.

15 uur geleden
Mini-braderie Middelburgse Moskee brengt ruim 19.000 euro op voor slachtoffers aardbevingen

MIDDELBURG - Vijf weken na de aardbevingen in Turkije en Syrië zijn de gevolgen van de ramp wat minder prominent in het nieuws dan eerder het geval was, maar het leed in beide landen is nog steeds onvoorstelbaar groot. En alsof het niet al erg genoeg was is een deel van het rampgebied eerder deze week ook nog eens getroffen door overstromingen en noodweer.

15 uur geleden
Lizanne Hennessey: 'Kleding maakt me gewoon heel gelukkig'

KOUDEKERKE - Een Nederlandse Amerikaanse of een Amerikaanse Nederlandse? Of ‘something in between’? In gesprek met Lizanne Hennessey, een vrouw met een enorme liefde voor vintage kleding en een niet te stoppen drive om die passie op een duurzame manier te delen. “Met mijn winkel wil ik mensen de kans geven een mooi, duurzaam product te kopen voor een goede prijs. Dat is mijn missie.”

17 uur geleden
Crowdfunding om het stuurhuis van de laatste Arnemuidse kustvissersboot te behouden

ARNEMUIDEN - Rudi van Belzen is een inzamelingsactie gestart op GoFundMe om een stuk geschiedenis van de Arnemuidse vloot te behouden. De Nederlandse vissersvloot is langzaam aan het verdwijnen en met zijn actie wil hij ervoor zorgen dat de laatste kustvisser ARM-46 kan blijven bestaan.

17 uur geleden