Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rekenniveau van veel onderbouwleerlingen is niet voldoende

Rekenniveau van veel onderbouwleerlingen is niet voldoende

DEN HAAG (ANP) - Veel leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs kunnen aan het eind van het tweede schooljaar nog niet goed genoeg rekenen om hun opleiding succesvol te vervolgen. Volgens de Inspectie van het Onderwijs is het daardoor niet zeker of de leerlingen uiteindelijk het wettelijke reken- en wiskundeniveau wel halen, en dat baart de inspectie zorgen omdat dat de leerlingen beperkt in hun toekomstmogelijkheden.

Zo had aan het einde van schooljaar 2021/2022 bijna driekwart van de tweedeklassers van het vmbo nog niet rekenniveau 1F behaald, blijkt uit de peiling Rekenen en Wiskunde voortgezet onderwijs 2021-2022. F1 is het basisniveau waar 85 procent van de basisschoolleerlingen aan moet voldoen voordat ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Een op de vijf havo/vwo-leerlingen voldeden na twee schooljaren niet aan 2F, het niveau dat nodig is om succesvol een mbo-opleiding af te ronden.

De inspectie meldt dat leerlingen die het rekenen niet voldoende beheersen worden beperkt in hun verdere leven omdat cijfers overal voorkomen, van de energierekening tot de hoeveelheden in een recept.

Onvoldoende aansluiting

Dat het slecht gesteld is met de rekenniveaus komt volgens experts mogelijk doordat het rekenonderwijs op de basisschool niet genoeg aansluit op dat van de middelbare school. Zo zouden er onnodig verschillende rekentermen worden gebruikt en wordt niet genoeg aandacht besteed aan het onderhouden of alsnog ontwikkelen van de geleerde rekenstof uit het basisonderwijs.

De experts pleiten voor meer tijd voor en kwaliteit in het rekenonderwijs. Om meer uren te kunnen besteden aan rekenen en wiskunde zouden scholen dit terug kunnen laten komen bij andere vakken. Een betere kwaliteit van het rekenonderwijs kan volgens de expert worden bereikt door een verdere professionalisering van docenten op zowel vakinhoudelijk als vakdidactisch vlak.

Reactie minister

Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul vindt het "zorgelijk" dat het niet goed gaat met de rekenvaardigheid. "Het kan en moet echt veel beter. Want juist deze basisvaardigheden heb je dagelijks nodig. Als je boodschappen doet bijvoorbeeld of je bankzaken moet regelen", aldus de bewindsvrouw. Ze benadrukt wel dat de cijfers afkomstig zijn van net na de coronaperiode en dat sindsdien "keihard" gewerkt is om de basisvaardigheden blijvend te verbeteren.

Meer uit Binnenland

Klimaatactivisten weer de A12 op tegen fossiele subsidies

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn woensdagmiddag weer de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag opgegaan. Rond het middaguur liepen en fietsten betogers de weg op. Dat was deze keer onaangekondigd. De weghelft die de stad uit gaat, is door de blokkade onbegaanbaar. In de andere richting kan het verkeer wel doorrijden.

30 minuten geleden
GL-PvdA kijkt ook naar asiel: hele migratievraagstuk aanpakken

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil ook kijken naar maatregelen om ervoor te zorgen dat er minder asielzoekers naar Nederland komen, zegt partijleider Frans Timmermans. Zijn fractie omarmt het hele rapport van de staatscommissie over bevolkingsgroei en dat is "nieuw" en een "koerswijziging". Volgens de VVD blijft het nieuwe geluid dat Timmermans aankondigde juist uit.

1 uur geleden
Ook BBB wil meer concrete stikstofplannen van eigen minister zien

DEN HAAG (ANP) - Ook de BBB wil meer concrete stikstofmaatregelen zien van haar eigen minister Femke Wiersma (Landbouw). Zij presenteerde vrijdag haar alternatieve stikstofplannen, nadat zij de gebiedsaanpak van haar voorganger Christianne van der Wal (VVD) had stopgezet. Wiersma benadrukte dat het ging om hoofdlijnen die verder besproken moeten worden met de sector.

2 uur geleden
Tweede Kamerlid Maatoug wordt GroenLinks-wethouder in Utrecht

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Senna Maatoug wordt de nieuwe wethouder voor mobiliteit, klimaat en energie in de gemeente Utrecht. De 35-jarige Maatoug, die momenteel voor GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer zit, maakt nog deze maand de overstap naar de lokale politiek. Ze wordt op donderdag 12 december officieel voorgedragen en benoemd als wethouder. Daarmee volgt ze haar partijgenoot van GroenLinks Lot van Hooijdonk op, die begin november besloot na ruim tien jaar te stoppen als wethouder in Utrecht.

2 uur geleden
Staat citeert uit nieuwe chats Van Lienden: nooit meer geldzorgen

AMSTERDAM (ANP) - De landsadvocaat heeft woensdag bij aanvang van de tweede zittingsdag in de civiele rechtszaak over de mondkapjesdeal uitgebreid geciteerd uit niet eerder gepubliceerde chats van Sywert van Lienden. Volgens de landsadvocaat raken de berichten de kern van de zaak, omdat ze gaan over de vraag of Van Lienden met zijn compagnons Camille van Gestel en Bernd Damme "de Staat met opzet hebben bedrogen met een winstoogmerk".

2 uur geleden
Basisschoolverlater rekent als voor corona, maar niet goed genoeg

UTRECHT/DEN HAAG (ANP) - De rekenniveaus van leerlingen die van het (speciaal) basisonderwijs komen zijn inmiddels weer gelijk aan die van voor corona (2019), constateert de onderwijsinspectie. Maar het peil is veelal nog beneden de kwaliteit die eigenlijk wordt nagestreefd.

3 uur geleden
TT Assen 'helemaal niet bezig' met overnemen F1 van Zandvoort

ASSEN (ANP) - TT Assen is vooralsnog niet van plan de Formule 1 naar Drenthe te halen, nu de Grote Prijs van Nederland in 2026 voor het laatst in Zandvoort wordt gehouden. "We zijn er helemaal niet mee bezig", laat een woordvoerder van het circuit weten. "Dit is ook vers voor ons, maar op dit moment speelt dit geen enkele rol in onze strategische overweging."

3 uur geleden