
Rekenkamer Zeeland: “Versterk de controlerende rol van Provinciale Staten bij stads- en streekvervoer over de weg”
MIDDELBURG - De Provincie Zeeland is verantwoordelijk voor het stads- en streekvervoer over de weg in Zeeland. Hieronder vallen het lijnbusvervoer dat Connexxion in de provincie verzorgt, de Zeeuwse buurtbussen en de haltetaxi. De rekenkamer Zeeland onderzocht de doelmatigheid en doeltreffendheid van de Provinciale inzet en financiële middelen die daarmee samengaan. De hoofdvraag van het onderzoek was of de Provincie de doelen in de praktijk realiseerde vanaf 2015 met betrekking tot vraaggerichtheid, verbondenheid, maatschappelijkheid en duurzaamheid. Ook is gekeken welke lessen er zijn te trekken voor de toekomst op basis van de analyse. Vandaag ontvingen Provinciale Staten hierover een bestuurlijke nota.
De rekenkamer geeft geen onafhankelijk totaaloordeel in het rapport. Het ontbreekt aan een normatief kader op specifieke onderdelen. De belangen die samengaan met de gestelde doelen, kunnen met elkaar strijdig zijn. “Als onafhankelijk orgaan, is het niet aan de rekenkamer om een positie in te nemen in een debat daarover. Het onderzoek brengt indicatoren in beeld, maar behoudt zich van de weging daarvan als normen daarvoor niet bestuurlijk zijn vastgesteld. Dat is aan de politiek en is onderdeel van een goed samenspel tussen Gedeputeerde en Provinciale Staten”, stelt de rekenkamer. Over dat samenspel is de rekenkamer kritisch. Naar het oordeel van de rekenkamer is verantwoording een zorgpunt en was evaluatie onvoldoende. De rekenkamer doet drie aanbevelingen die de positie van Provinciale Staten versterken.
- Het aanbod aan busvervoer dient aan te sluiten op de vraag van de reizigers. Bussen mogen in Zeeland niet (te) leeg rondrijden, maar Provinciale Staten blijken geen kwantitatieve normen gesteld te hebben voor vraaggerichtheid.
- Er dienen snelle, directe en relevante verbindingen te zijn, zowel binnen Zeeland als met aangrenzende regio’s, maar Provinciale Staten blijken geen kwantitatieve normen gesteld te hebben voor verbondenheid.
- Zeeuwen die van het stads- en streekvervoer afhankelijk zijn moeten volledig kunnen participeren in de samenleving.
Lessen voor de toekomst
De rekenkamer is kritisch over de monitoring, bestuurlijke verantwoording en evaluatie door Gedeputeerde Staten in de onderzochte periode. In de beleidsvorming tot dusver wordt ervan uitgegaan dat het gebruik van het stads- en streekvervoer daalt, maar de cijfers die de rekenkamer analyseerde onderbouwen dat beeld niet. Tot aan de corona-epidemie bleef het gebruik min of meer stabiel. De vraag is natuurlijk in hoeverre reizigers weer terugkeren zoals voor de pandemie het geval was. Des te meer is monitoring en evaluatie in de toekomst belangrijk.
Een ander zorgpunt is een beperkt zicht op financiële consequenties van beleidswijzigingen. De businesscase van de huidige busconcessie was voor de corona-epidemie vooral een zaak en zorg van Connexxion. Dat verandert als de Provincie samen met gemeenten volgens plan de ontwikkelfunctie en mogelijk ook de opbrengstverantwoordelijkheid naar zich toe trekt in de toekomst. Het is belangrijk om goede vervoerskundige analyses en pilots uit te voeren ter onderbouwing van wijzigingen van de mobiliteitsmix oordeelt de rekenkamer.
De rekenkamer geeft ook aan dat de Provincie zich niet te snel rijk moet rekenen met extra inkomsten als gevolg van het versnellen van busverbindingen door minder haltes aan te doen. Dat is weliswaar voor een groep reizigers aantrekkelijk, maar gaat tevens ten koste van de nabijheid van het lijnbusvervoer wat ook weer reizigers kan gaan kosten. Een dagelijkse verbinding naar Gent zoals de provincie graag wil, is alleen mogelijk als hiervoor ook expliciet geld wordt uitgetrokken. Om de fietsstallingsmogelijkheden te verbeteren bij bushaltes is proactief beleid belangrijk.
Bestuurlijke behandeling?
Het onderzoeksrapport toegelicht en besproken in de vergadering van de Statencommissie Strategische Opgaven. Naar verwachting gebeurt dit op 9 april 2021.De maatregelen en beperkingen als gevolg van COVID-19 kunnen van invloed zijn op de planning en het verloop van deze vergadering.
Meer uit Middelburg
MIDDELBURG - The Diamond Baritones, bekend van André Rieu en als finalist van Holland's Got Talent, zijn op zoek naar jong zangtalent (tot ca. 18 jaar) voor een bijzonder optreden in hun nieuwe theatershow: The Circle of Life.
2 uur geledenMIDDELBURG - De laatste week van augustus wordt de nazomer gevierd op het Abdijplein. Poppodium de Spot is blij om de muziekprogrammering op het Abdijplein in leven te houden. Onder de nieuwe naam Abdij Zomeravonden organiseert De Spot dit festival - met livemuziek, picknick én gratis toegang. Abdij Zomeravonden vindt plaats van 25 tot en met 31 augustus. Het plein is iedere avond vanaf 19:00 uur geopend en om 20:00 uur start het muziekprogramma.
20 uur geledenVROUWENPOLDER - Tijdens de Nationale Archeologiedagen op zaterdag 14 juni is in Vrouwenpolder een bijzondere archeologische collectie officieel overgedragen aan het Zeeuws Archeologisch Depot. Het gaat om tientallen strandvondsten uit de Romeinse tijd. Gedeputeerde Harry van der Maas nam de schenking in ontvangst.
23 uur geledenARNEMUIDEN - In de jachthaven Oranjeplaat bij Arnemuiden zijn zaterdagmiddag twee personen gewond geraakt bij een explosie op een plezierjacht. Eén van de slachtoffers liep ernstige brandwonden op en is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd.
1 dag geledenMIDDELBURG - Het NPO Radio 1-programma Dijkstra & Evenblij Ter Plekke strijkt zondag 15 juni neer in Middelburg. Vanuit Café Cliché aan de Markt presenteren Frank Evenblij en Anna Pleijsier een live-uitzending vol gesprekken, verhalen en livemuziek.
1 dag geledenMIDDELBURG - Van maandag 16 juni tot en met vrijdag 11 juli vindt groot asfaltonderhoud plaats vanaf het kantoor van waterschap Scheldestromen aan de Kanaalweg in Middelburg tot aan de kruising van de Kleverskerkseweg met de Nieuwlandseweg (spoorwegovergang). 'Zo kunnen de wegen weer lang mee', laat de gemeente Middelburg weten in een persbericht.
1 dag geledenVLISSINGEN/MIDDELBURG - Zeven studenten van de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen hebben met hun sociale onderneming genaamd Zilverlicht alle 240 door ouderen handgemaakte onderzetters verkocht. De opbrengsten hiervan houden ze niet zelf maar gebruiken ze om een verbindende middag tussen jong en oud te organiseren bij zorginstelling Ter Reede.
1 dag geleden