Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rekenkamer: permanente vogelgriep risico dierziektebestrijding

Rekenkamer: permanente vogelgriep risico dierziektebestrijding

DEN HAAG (ANP) - Door de grootste vogelgriepepidemie sinds 2003 lopen organisaties die dierziekten bestrijden "tegen de grenzen van hun vermogen" aan, aldus de Algemene Rekenkamer. Sinds oktober 2021 zijn miljoenen vogels afgemaakt om verdere verspreiding te voorkomen. De kosten rijzen niet alleen de pan uit, maar de permanente aanwezigheid van het virus vormt een risico "voor het effectief tegengaan van vogelgriep onder pluimvee".

Normaal gesproken verdwijnt de vogelgriep in de zomer, maar sinds oktober 2021 blijft de vogelgriep in Nederland. Er zijn al 6,9 miljoen vogels, vooral kippen, geruimd. In 2022 kostte het bestrijden en het voorkomen van vogelgriep 55 miljoen euro. Dat is meer dan vijf keer zo veel als het gemiddelde in de jaren ervoor: toen ging het om ongeveer 10 miljoen euro per jaar.

De belastingbetaler draait op voor een veel groter deel van de kosten dan in vorige jaren. Tussen 2015 en 2021 betaalden pluimveehouders het grootste deel (83 procent), daarna de EU (10 procent). Het ministerie van Landbouw betaalde slechts 7 procent. In 2022 betaalde LNV bijna de helft van de kosten, en de sector zelf 54 procent. "Hoeveel de EU nog gaat bijdragen is niet bekend", aldus de Rekenkamer.

Grenzen

Dat de coördinerende Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tegen de grenzen van haar capaciteit aanliep, gaf de organisatie al aan in haar jaarverslag over 2022. Maar ook een interne analyse van het ministerie van Landbouw laat zien dat er een risico is, én bedrijven die helpen met de ruimingen (waarbij vogels worden vergast) krijgen het te druk doordat het hoge aantal besmettingen.

De Algemene Rekenkamer nam de (financiering van) bestrijding en preventie van het vogelgriepvirus in Nederland onder de loep naar aanleiding van onduidelijkheid bij Kamerleden over de geplande uitgaven van het ministerie van Landbouw en media-aandacht voor de ruimingen. Daarop kondigde de Rekenkamer een korter onderzoek dan gewoonlijk (een 'focusonderzoek') aan. De Tweede Kamer werd woensdag achter gesloten deuren bijgepraat door de Rekenkamer over het onderzoek.

Meer uit Binnenland

Onderzoek: jongeren vinden hun weg naar reguliere media niet

DEN HAAG (ANP) - Jongeren vinden steeds moeilijker hun weg naar het traditionele journalistieke nieuwsaanbod. Het mediarepertoire van de generatie die met sociale media is opgegroeid verbreedt zich niet als de jongeren ouder worden. Jongeren zoeken steeds minder zelf het nieuws op, maar gaan ervan uit dat het nieuws hen wel zal bereiken via sociale media en zoekmachines. Dat blijkt uit het Digital News Report (DNR) dat het Reuters Institute for the Study of Journalism jaarlijks in Nederland publiceert in samenwerking met het Commissariaat voor de Media (CvdM). De resultaten worden dinsdag gepresenteerd.

2 uur geleden
BuZa: Nederlanders in Iran kunnen weg via Turkije of Armenië

TEHERAN (ANP) - Nederlanders die weg willen uit Iran kunnen dat het best over land doen via Turkije of Armenië. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een bericht aan Nederlanders in het land. Wel zijn daar veiligheidsrisico's aan verbonden, benadrukt het departement. "De Nederlandse ambassade heeft geen zicht op de veiligheidssituatie in de verschillende delen van Iran of aan de grenzen."

7 uur geleden
Noord-Holland akkoord met azc in beschermd landschap Uitgeest

HAARLEM (ANP) - De gemeente Uitgeest kan verder met het plan voor 312 opvangplekken voor asielzoekers op een stukje land dat onder beschermd landschap valt. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten van Noord-Holland stemde maandag in met het ontwerpbesluit van het college van Gedeputeerde Staten daar maximaal tien jaar wooneenheden te mogen plaatsen.

8 uur geleden
Zelensky bij NAVO-top voorlopig alleen welkom bij diner op paleis

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Voor de Oekraïense president Volodymyr Zelensky is bij de komende NAVO-top in Den Haag geen plaats bij officiële vergaderingen. Hij is wel welkom voor het diner op het paleis waarvoor de koning de NAVO-leiders heeft uitgenodigd, blijkt uit het officiële programma voor de top.

9 uur geleden
Pabo-studenten Almere krijgen na opleiding baan en woning

ALMERE (ANP) - Wie de pabo-opleiding in Almere heeft afgerond, krijgt een fulltimebaan als leraar en een huis. Dat beloven de gemeente Almere, hogeschool Windesheim, de Almeerse schoolbesturen, woningcorporaties en een makelaar aan studenten. Afgestudeerden kunnen er vanaf september 2025 aanspraak op maken.

12 uur geleden
Odido-klanten hebben problemen met internet, tv en bellen

DEN HAAG (ANP) - Klanten van Odido hebben maandagmiddag problemen met internetten, tv kijken en bellen via een vaste telefoon. Het probleem speelt volgens de telecomaanbieder op verschillende plekken in Nederland.

12 uur geleden
Ook TU Eindhoven bevriest samenwerking met Israël

EINDHOVEN (ANP) - Ook de TU Eindhoven (TU/e) gaat voorlopig geen nieuwe samenwerkingen aan met instellingen in Israël vanwege "de humanitaire catastrofe" in Gaza. De universiteit bevriest ook de samenwerking met de Israëlische universiteit Technion, die "onmiskenbaar sterke banden" heeft met de defensiesector.

12 uur geleden