
Rekenkamer: overheid doet zichzelf tekort in groot CO2-project
DEN HAAG (ANP) - Vooral de industrie kan financieel profiteren van het grote CO2-opslagproject Porthos, terwijl de overheid de grootste risico's draagt. Daarmee doet de overheid "zichzelf tekort", oordeelt de Algemene Rekenkamer in een onderzoek. "Een evenwichtiger verdeling van baten en risico's" bij toekomstige projecten "verdient meer aandacht", vinden de onderzoekers.
Porthos is het eerste grootschalige Nederlandse project voor het afvangen en opslaan van CO2. Het broeikasgas moet worden afgevangen bij industriële bedrijven in het havengebied van Rotterdam. Shell, ExxonMobil, Air Products en Air Liquide nemen eraan deel. De CO2 wordt opgeslagen in een gasveld dat een heel eind leeg is.
Anders dan de Tweede Kamer tot nog toe veronderstelt, bevat dat veld nog een restant aardgas waar een compensatie van tientallen miljoenen euro's voor moet worden betaald aan eigenaar TAQA. Die kosten worden verdeeld, de klanten van Porthos betalen mee. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft de extra kostenpost niet aan de Tweede Kamer gemeld, merken de onderzoekers op.
CO2-handel
De Rekenkamer is op zich wel positief over de bijdrage die het project naar verwachting zal leveren aan het behalen van het Nederlandse klimaatdoel voor 2030. Die bijdrage is "significant" en de investeringen die de overheid erin doet zijn "doelmatig".
Het miljardenproject pakt waarschijnlijk goedkoper uit dan in eerste instantie was voorzien. Dat komt doordat de CO2-handel de afgelopen jaren is opgeveerd. Grote bedrijven moeten voor hun uitstoot in toenemende mate gaan betalen via het Europese emissiehandelsysteem. Die emissierechten zijn verhandelbaar. Naarmate de CO2-prijs stijgt, is minder subsidie nodig voor het project.
Jetten vindt dat het rapport "belangrijke lessen bevat" om het beleid over het afvangen en opslaan van CO2 te verbeteren. Hij laat onderzoeken of het mogelijk is om de overheid meer te laten profiteren van dit soort projecten. Jetten voegt eraan toe dat het "niet mogelijk is om alle risico's, zoals een explosieve stijging van CO2- en gasprijzen te voorzien".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC wil dat Nederland 3,5 procent van het bruto binnenlands product aan defensie uitgeeft. Dat bevestigt Kamerlid Olger van Dijk na berichtgeving door SBS-programma Nieuws van de Dag. Naar nog eens 1,5 procent voor ondersteunende uitgaven aan bijvoorbeeld infrastructuur wil Van Dijk "goed kijken".
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Binnen de oppositie is verzet tegen het besluit om het ambtsbericht over Syrië niet openbaar te maken. Dat rapport over de veiligheidssituatie wordt eind mei verwacht en is belangrijk, omdat op basis hiervan asielminister Marjolein Faber (PVV) besluit of het land veilig genoeg is om gevluchte Syriërs terug te sturen. Na de val van het regime van president Bashar al-Assad eind vorig jaar zijn de omstandigheden in het land verbeterd. In het land woedde jarenlang een burgeroorlog.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het wetsvoorstel dat de minister de bevoegdheid geeft om organisaties als criminele motorclubs te verbieden, is niet verzekerd van steun in de Eerste Kamer. PvdA was een van de initiatiefnemers van het voorstel, maar heeft zich in de gezamenlijke fractie met GroenLinks tegen het plan gekeerd. De grootste senaatsfractie BBB uitte tijdens het debat over het plan grote twijfels over nut en noodzaak.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) is "blij dat er duidelijkheid is" over hoe het verder moet met de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat zei hij nadat de Tweede Kamer had ingestemd met een wetsvoorstel dat pensioenfondsen langer de tijd geeft voor die transitie. Een omstreden voorstel van onder meer zijn eigen partij dat deelnemers daar inspraak in zou geven, werd met één stem verschil verworpen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De voormalige VVD-leider en vicepremier Hans Wiegel was meer dan een politicus, schrijft zijn partij. "Hij was een politiek fenomeen." Dinsdag werd bekend dat Wiegel op 83-jarige leeftijd is overleden. Daarmee verliest de VVD "het liberale boegbeeld dat van de VVD definitief een volkspartij maakte".
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph vindt het "ontzettend spijtig" dat haar voorstel om deelnemers inspraak te geven bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel niet is aangenomen. Dat heeft de parlementariër in een schriftelijke verklaring laten weten.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Geert Wilders is van plan om in de coalitie nieuwe migratiemaatregelen voor te stellen, maar maakt tegenover journalisten niet duidelijk welke. Daardoor is ook niet vast te stellen of het coalitieakkoord hiervoor inderdaad moet worden opengebroken, zoals de PVV-leider zegt.
11 uur geleden