Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rekenkamer: kabinet rekent zich rijk met onzekere bezuinigingen

Rekenkamer: kabinet rekent zich rijk met onzekere bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet rekent op bezuinigingen waarvan nog maar zeer de vraag is of het deze kan doorvoeren. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in reactie op de begrotingen voor volgend jaar. Zo gaat het voornemen om te korten op het ambtenarenapparaat nog niet gepaard met "concrete maatregelen", maar op de begroting gaat het kabinet wel al uit van die besparing. Ook de Raad van State wees erop dat bezuinigen op ambtenaren in de praktijk doorgaans weinig oplevert.

Ook als het gaat om de asielopvang gaat het kabinet uit van een "een scherpe daling van de begrote uitgaven", aldus de Rekenkamer. De uitgaven groeiden de afgelopen jaren steeds en vielen steevast hoger uit dan verwacht. In 2021 ging nog minder dan 1 miljard euro naar de asielopvang, in 2026 is dat naar verwachting 4,4 miljard euro. Daarna verwacht het kabinet ineens een enorme daling, waarbij de kosten in 2027 op 900 miljoen euro komen en in de jaren erna op 600 miljoen. De Rekenkamer wijst er juist op "dat vanaf 2024 tot en met 2028 naar verwachting sprake is van een hoog aantal asielzoekers in de opvang".

De Rekenkamer wijst daarnaast op eigen onderzoek dat in 2023 aanwees "dat de uitgaven aan asielopvang in 23 jaar maar liefst 21 keer te laag waren begroot. Het gevolg hiervan was dat het COA in een crisis terechtkwam".

Stopzetting subsidies

Anders dan eerder aangegeven, blijven uitvoeringsorganisaties niet buiten schot bij de bezuinigingen op ambtenaren. Verschillende uitvoerders moeten bezuinigen, blijkt uit de begroting. Minister van Financiën Eelco Heinen zei eerder al dat hij bewindspersonen de ruimte heeft gegeven om de bezuiniging van 22 procent op ambtenaren op hun eigen manier in te vullen. Dat betekent dat ze er in plaats daarvan voor mogen kiezen om bijvoorbeeld bepaalde subsidies stop te zetten. Ze mogen daarnaast snijden in uitvoeringsorganisaties als daar relatief makkelijk bespaard kan worden.

Problemen in uitvoering

Maar, benadrukt de Rekenkamer, de uitvoering van wetten en regels loopt ook zonder bezuinigingen al vaak spaak.

Ook de nieuwe plannen van het kabinet lopen mogelijk tegen nieuwe problemen in de uitvoering aan. De Algemene Rekenkamer noemt als voorbeeld het afschaffen van het verlaagde btw-tarief op hotelovernachtingen en bepaalde culturele activiteiten. De Belastingdienst zelf en de Raad van State waarschuwden al voor problemen die de vele voorgestelde uitzonderingen in het verlaagde btw-tarief mogelijk gaan veroorzaken.

Meer uit Politiek

Organisaties in advertentie: Kamer, stem tegen de asielwet

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen organisaties roepen de Tweede Kamer in een paginagrote advertentie in NRC op tegen de asielnoodmaatregelenwet te stemmen. Onder meer vakbond FNV, Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International, de Landelijke Studentenvakbond, Dokters van de Wereld en religieuze organisaties hebben de oproep ondertekend.

3 uur geleden
VNG tegen politiek: stem niet in met asielnoodmaatregelenwet

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.

15 uur geleden
Veldkamp: eenzijdig stappen tegen Israël als het in EU niet lukt

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat eenzijdig maatregelen nemen tegen Israël als Europa het daar later deze maand niet over eens wordt. Dat zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag in de Tweede Kamer. Hij blijft zich inzetten voor Europese actie omdat die veel effectiever is.

17 uur geleden
Struycken trekt transgenderwet in

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) heeft het voorstel voor een nieuwe transgenderwet ingetrokken, meldt de demissionaire bewindsman in een brief. De wet was nog niet volledig door de Tweede Kamer behandeld. Maar een meerderheid heeft al meerdere keren verzocht om de wet in te trekken, in april voor het laatst. De wet zou het mensen makkelijker hebben gemaakt om het geslacht in een geboorteakte en paspoort te wijzigen.

18 uur geleden
Yeşilgöz: tweet over Douwe Bob hielp niet om dialoog te voeren

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat haar tweet over Douwe Bob niet heeft geholpen om de dialoog te voeren over het recht van Joden om zichzelf te zijn. In een videoboodschap op X blijft ze achter de inhoud van haar eerdere bericht staan: "Is Douwe Bob een Jodenhater? Ik denk het niet. Is het ontkennen van het recht op een Joodse staat en het verketteren van zionisme Jodenhaat? Ja, dat is het wel."

19 uur geleden
PVV stemt voor beide asielwetsvoorstellen, zegt Wilders

DEN HAAG (ANP) - De PVV stemt donderdag in met beide wetsvoorstellen die het kabinet heeft ingediend om het asielbeleid flink strenger te maken. Dat laat partijleider Geert Wilders weten op X. Hij sprak eerder al steun uit voor de asielnoodmaatregelenwet, maar nu dus ook voor de wet die de invoering van een tweestatusstelsel regelt.

19 uur geleden
Vicepremier Hermans (VVD) wil niet terug naar Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans heeft niet gesolliciteerd voor een plek op de kieslijst van haar partij VVD bij de komende Kamerverkiezingen eind oktober, bevestigt de partij na berichtgeving van EW. "Dat hoofdstuk is voor mij gesloten", zegt vicepremier en klimaatminister in een interview met het weekblad.

20 uur geleden