
Rekenkamer hekelt financiering ngo's door Europese Commissie
LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer oordeelt hard over de financiering van ngo's door de Europese Commissie. Die is onvoldoende transparant, onnauwkeurig en onvolledig. Ook maakt de Commissie "niet naar behoren" openbaar wat de ngo's doen met het geld dat ze van de EU krijgen voor belangenbehartiging, waaronder lobbyen, zo staat in een maandag verschenen rapport van de Rekenkamer.
"Informatie over EU-financiering, waaronder voor lobbyen, is betrouwbaar noch transparant", vatte Laima Andrikienė van de ERK samen. "Transparantie is echter de sleutel tot een geloofwaardige deelname van ngo's aan EU-beleidsvorming."
Tussen 2021 en 2023 ontvingen ngo's 7,4 miljard euro voor belangrijke beleidsterreinen van de EU als milieu en migratie. De Commissie financierde daarvan 4,8 miljard en de lidstaten 2,6 miljard euro. Ook hierbij plaatst de Rekenkamer kanttekeningen. Er is geen betrouwbaar overzicht van het EU-geld dat naar ngo's gaat en de informatie wordt versnipperd gepubliceerd.
Belemmering transparantie
"Dit belemmert de transparantie, bemoeilijkt onderzoek naar de vraag of EU-middelen te veel geconcentreerd zijn op een klein aantal ngo's en beperkt het inzicht in de rol van ngo's in het EU-beleid", oordeelt de Rekenkamer.
Publieke transparantie is belangrijk, maar in het bijzonder voor ngo's, zei Andrikienė tijdens een persconferentie. "Het heeft alles te maken met het verstrekken van goede informatie aan burgers, zodat zij publieke besluitvormers ter verantwoording kunnen roepen. Dit betekent niet alleen weten aan wie, waarom en voor welk doel EU-fondsen zijn toegekend, maar ook hoe ze zijn gebruikt, om welke bedragen het gaat en of de ontvangers zich aan de EU-waarden hebben gehouden."
Gevoelig onderwerp
Europese financiering van ngo's is een uiterst gevoelig onderwerp in Brussel. De discussie hierover laaide begin dit jaar weer op nadat een aantal media meldden dat de Europese Commissie jarenlang milieuorganisaties zou hebben gesubsidieerd, waarvoor die in ruil moesten lobbyen voor de Green Deal van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans.
Dit vermeende "groene lobbyschandaal" is niet onderzocht door de Rekenkamer.
Meer uit Financieel
STUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
22 minuten geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
31 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
40 minuten geledenSEOUL (ANP/AFP) - De winst van het grote Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dit komt mede door een zwakkere vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen China. Daarnaast ondervindt Samsung meer concurrentie op de AI-chipmarkt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlandse huishoudens met een glasvezelabonnement is voor het eerst groter dan het aantal huishoudens met vast internet via de kabel. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar recentste Telecommonitor.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer duidelijkheid rond de Amerikaanse importheffingen. President Donald Trump kondigde maandag importheffingen aan voor verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die ingaan op 1 augustus. Het tarief voor de Europese Unie is nog niet bekend. Trump legde de EU begin april een tarief op van 20 procent. Die heffing werd voor negentig dagen, tot 9 juli, verlaagd naar een basistarief van 10 procent.
2 uur geledenZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea gaat zijn pensioenuitvoeringsdiensten afbouwen, nadat zijn pensioenfondsklanten zijn overgegaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Daardoor verdwijnen straks zo'n 250 banen. Dit wordt waarschijnlijk grotendeels via natuurlijk verloop opgevangen, maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.
2 uur geleden