Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rekenkamer: EU was niet bedacht op aanvoerproblemen coronavaccins

Rekenkamer: EU was niet bedacht op aanvoerproblemen coronavaccins

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie begon laat met het inkopen van coronavaccins en was niet bedacht op aanvoerproblemen, stelt de Europese Rekenkamer. Ook is zij inmiddels voor een flink deel afhankelijk van leverancier Pfizer, met wie voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie hoogstpersoonlijk onderhandelde over het dikste vaccincontract. Juist over Von der Leyens rol wil de commissie niets kwijt, stelt de waakhond.

In het holst van de coronacrisis trok de Europese Commissie de taak naar zich toe om namens de EU-landen vaccins aan te kopen. Ze vent dat steevast uit als een succesverhaal. De EU is er zo inderdaad in geslaagd om genoeg vaccins te bemachtigen om de pandemie voorlopig te bedwingen, concludeert de Rekenkamer.

Toch is het niet eind goed al goed, vindt de Rekenkamer, die toeziet op de uitgaven en daarmee het functioneren van de EU-instellingen. Brussel moet leren van wat er misging. Maar de commissie houdt haar werkwijze nog altijd niet tegen het licht en onderwerpt die ook niet aan 'stresstests'.

Laat in actie

De EU kwam laat in actie, stelt de Rekenkamer nog eens vast. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk traden veel doortastender op. Bovendien waren de vaccincontracten niet berekend op een haperende aanvoer. Toen AstraZeneca, waarop de commissie zwaar had ingezet, niet over de brug kwam kon zij nauwelijks iets afdwingen. Het dagelijks bestuur van de EU bemoeide zich ook pas laat met het vergroten van de productie.

Brussel heeft daarvan wel geleerd, constateert de Luxemburgse toezichthouder. De achterstand op de Angelsaksische rivalen werd rap ingelopen en nieuwe contracten werden beter dichtgetimmerd.

Phizer/BioNTech

Het was steeds de bedoeling om een waaier aan vaccins in te slaan, memoreert de Rekenkamer, maar dat is niet helemaal zo uitgepakt. De EU leunt zwaar op de vaccins van Pfizer/BioNTech. Uitgerekend over het grootste Europese vaccincontract, een van 900 miljoen euro met deze Amerikaanse farmaceut, verschaft de commissie niet de gevraagde informatie.

De koop van deze vaccins en de rol van Von der Leyen ligt al langer onder het vergrootglas. Dat de commissie weigert haar sms'jes met de topman van Pfizer openbaar te maken noemde de Europese Ombudsman eerder al wanbestuur.

Meer uit Gezond

Toetsingscommissie vindt euthanasie van drie mensen onzorgvuldig

DEN HAAG (ANP) - Artsen zijn bij de euthanasie van drie mensen in de fout gegaan. De manier waarop de mensen zijn overleden, verliep niet zorgvuldig. Het gebeurt niet vaak dat de toetsingscommissies voor euthanasie tot zo'n oordeel komen.

10 uur geleden
Mazelen kunnen ook jaren later nog dodelijk zijn, zegt RIVM-arts

BILTHOVEN (ANP) - Als mensen mazelen oplopen, kunnen ze daar jaren later nog aan overlijden, wanneer de ziekte zelf allang voorbij is. Op lange termijn kan een mazelenbesmetting leiden tot SSPE. "Dat is een vorm van hersenontsteking. Die is progressief en leidt in enkele jaren tot de dood", zegt Helma Ruijs, arts infectieziektenbestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

12 uur geleden
OMT: extra maatregelen nodig tegen mazelen

BILTHOVEN (ANP) - De overheid moet extra maatregelen nemen nu het aantal besmettingen met mazelen toeneemt. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

15 uur geleden
Wachtlijsten voor jeugdbescherming worden nog niet korter

DEN HAAG (ANP) - De wachtlijsten voor de jeugdbescherming blijven lang en worden nauwelijks korter. Begin dit jaar wachtten ongeveer 1500 kinderen op een vaste beschermer, tegenover zo'n 1600 halverwege vorig jaar. "Dit terwijl er minder maatregelen door de rechter zijn opgelegd en er meer nieuwe medewerkers zijn gekomen", constateren de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV).

1 dag geleden
Meeste tekenbeten gemeld in Gelderland

WAGENINGEN (ANP) - Veruit de meeste tekenbeten zijn vorig jaar gemeld vanuit Gelderland. Ook uit Noord-Brabant kwamen op Tekenradar.nl veel meldingen binnen. De minste meldingen kwamen uit Groningen en Zeeland, melden onderzoekers van de Wageningen Universiteit maandag aan het begin van de landelijke Week van de Teek.

1 dag geleden
Bussemaker wil anders naar kwaliteit in zorg kijken

AMSTERDAM (ANP) - We moeten anders omgaan met het begrip kwaliteit in de zorg, aldus voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving Jet Bussemaker in het radioprogramma BNR Beter. Die kwaliteit moet je volgens haar niet alleen afmeten aan de hoogste medische standaarden en professionalisering. En het zo uitgebreid verantwoorden en administreren van verrichtingen als nu gebruikelijk is, geeft volgens haar vooral de illusie van goede zorg.

1 dag geleden
Aantal gevallen van mazelen in Europa loopt snel op

SOLNA (ANP) - Het aantal besmettingen met mazelen in Europese landen neemt snel toe. Tussen maart vorig jaar en eind februari dit jaar zijn zeker 5770 gevallen vastgesteld. Minstens vijf mensen zijn aan de mazelen overleden. De Europese gezondheidsdienst ECDC noemt het ontmoedigend dat er uitbraken zijn van ziektes die met vaccins voorkomen kunnen worden.

1 dag geleden